Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda Spor Yapmanın Önemi

0 472

3252_spor

Oyun ve spor gereksinimi, uygun ortam ve olanaklar sağlandığında insan yaşamında 10 yaşına kadar olan dönemde, çocuklar tarafından yerine getirilmektedir.

Çocukların yaş grupları incelendiğinde, biyolojik ve psikolojik gelişimlerine göre farklı özellikler gösterdikleri, oyun dönemi olarak kabul edilen 2-5 yaşları arasında bile güzel düzeyde yürüme, koşma, atlama, topa vurma, bisiklete binme, dans etme gibi zor hareketleri yapabilme gözlenmektedir. Dikkat, konsantrasyon ve tempo sitilleri kalıtımsal olarak değişkenlik göstermektedir.Bu yaşlarda kendilerine oyun oynama fırsatı tanınmaması onlarda motorsal ve koordinatif yeteneklerinde geç gelişime sebep olacaktır.

6-12 yaş döneminde kas kuvveti, dayanıklılık, git gide artış göstermekte daha karmaşık ve zor hareketleri yapabilme yetenekleri artmaktadır. İlgi, elverişli toplum ve kalıtımsal etki başarının derecesinin yükselmesinde oldukça etkilidir. Okul öncesinde belediyenin oyun alanlar, okul döneminde okulun spor olanakları, ailenin çocuğu yönlendirmesi ve kurs olanaklarından faydalanması çocukların fiziksel aktiviteye yönlenmesinde etkili olacaktır.

Özellikle 6-12 yaş arası yetenekleri ortaya çıkan çocuklar, yetenekli olduğu spor dallarında kurlara, spor kulüplerine gönderilmeleri yarar sağlayacaktır. Ergenlik döneminde hem fizik olarak hem de psikolojik olarak değişim gösteren gençlerde, sportif yeteneklerinde de gerilime dönemi yaşanmaktadır. Ailesi, ergenin bu durumunun farkında olmalı ve her zamankinden daha toleranslı ve anlayışlı olmalı, ilgilerini eksik etmemelidirler. Ailelerin, okulun veya spor kulüplerinin yaptıkları en büyük hata, çocuğun yapabileceklerinin çok üstünde bir beklentilerinin olmasıdır. Ancak, 16 yaş ve sonrasında, yetenekli olan çocuklarımızdan beklentilerimizi arttırabiliriz.

3252_spor2

Çocukların ve Ergenlerin Yaptıkları Sporların Sağlıklarını Olumsuz Etkilememesi İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz
Özellikle çocukların ısı düzenleme fonksiyonları gelişmediği için, sportif çalışmaların yapılacağı alanın sıcaklık düzeyine, giysilere ve sıcak havalarda yeterli sıvı alınıp alınmadığına özen gösterilmelidir.

Sert yüzeylerde sıçrama ve düşmeleri içeren sportif faaliyetler, çocuk ve ergenlerde ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir. Doğuştan esnek olan çocuklarda aşırı zorlanmalar ve çocuklarda aşırı yüklenmeyle yapılan esnetme çalışmaları sonucu çocukların eklemlerindeki sorunlar; kas içinde kemikleşebilen kanamalar; bağ kiriş ve eklem kapsüllerinde yapısal bozulmalar oluşabilmektedir.

Aşırı yoğun, monoton ve tek yönlü sportif aktiviteler ergenlerde daha fazla olmak üzere, sürantrenman durumuna neden olabilmektedir. Sürantrenman bir sporcu hastalığıdır. Çocuk ve ergenlerde, aşırı sinirlilik, yorgunluk, spora ilgide azalma, sindirim sistemi bozuklukları gibi belirtilere sahiptir.
Küçük yaşlarda ağır kilolarla çalışan çocuklarda, Kemiklerin büyüme odaklarının zamanından önce kapanma riski vardır. Bu durum çocuğun gelişimine ve büyümesine etki edebilir. Çocuk ve ergenler ağır kilolarla 16 yaşından sonra çalışmalıdır.

3252_spor3

Çocuk ve Ergenler Düzenli Spora Başlamadan Önce Sağlık Muayenesinden Geçmeli Midir?
Düzenli spora başlayan çocukların özellikle kardiyolojik muayeneleri yapılmalı, kalp-damar sistemiyle ilgili sorunlar varsa araştırılmalı, kanda hemoglobin düzeyine bakılmalı ve anemi yani kansızlık araştırması yapılmalıdır.Akciğer röntgeni çekilmeli ve solunum sistemi muayene edilmelidir. Spor esnasında en çok kullanacak hareket sisteminde normalden sapma gösteren yani düztabanlık, bacaklarda ve omurgada eksen bozuklukları gibi bulgular teşhis edilmeli ve çocuğu spor yaparken ne denli etkileyeceği saptanmalıdır.

Çocukların tüm vücutla ilgili genel muayenesinin yapılması şarttır. Buna karşın tam sağlıklı çocuklar performans sporcusu olabilirler. Diğerler ide spordan uzaklaştırılmaz, sağlıkları elverdiği derecede kendileri için seçilen spor faaliyetlerine yönlendirilirler.

Yazar: Duygu Zafar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku