Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklar Neden Küfür Eder? Küfür Eden Çocuğa Nasıl Davranmalısınız?

0 849

Çocuklar Neden Küfür Eder?  Küfür Eden Çocuğa Nasıl Davranmalısınız?Bazen çocuğunuzun ağzından istemediğiniz argo sözcükler duyabilirsiniz. “Ama biz hiç küfür etmiyoruz. Ona böyle şeyler öğretmiyoruz.” diye düşünebilirsiniz. Çocuğunuz iyi ya da kötü şeyleri sadece sizlerden öğrenmiyor. Çevresiyle sürekli iletişim halinde ve beyinleri algıları öğrenmeye çok açık olan çocuklar, duydukları yeni kelimeleri, anlamları kötü bile olsa kelime haznelerine eklerler. Anlamını bilmeden kullandığı bu sözcüklerin söylenmesinin yanlış olduğunu onlara uygun bir dille ancak siz anlatabilirsiniz. Sizin bu konuda verdiğiniz tepkiler çocuk için çok önemlidir.

Çocuğunuza, küfür ettiğinde gülerek; ” Aslan oğlum-kızım bir daha söylesene” gibi destekleyici şeyler söylüyorsanız. Çocuğunuzu bu konuda yüreklendirmiş olursunuz. Aşırı tepkileriniz, ” Bir daha söylersen seni döverim,ağzına biber sürerim.” gibi cümleler ise onun bu davranışı bilinçsizce ve sadece size kızdığı için inatla devam ettirmesinden başka bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle sakin davranarak aşırı tepkiler vermeden, bu konu üzerinde çok fazla durmadan, ancak küfür etmenin yanlış bir davranış olduğunu çocuğunuz sakin bir psikoloji içerisinde olduğu bir zamanda, ona anlatarak bu davranışı yapmaması gerektiğini ona öğretebilirsiniz. Genel ahlak kuralları çerçevesinde yaşayan çocuğuna belirli kuralları yaşam içerisindeki davranış ve alışkanlıklarınızla gösteren bir aile iseniz, çocuğunuz belirli bir süre sonra bu davranışından vazgeçecektir. Çünkü ailede kendine uygun bir model bulamadığı gibi her geçen gün davranışının ne kadar yanlış olduğunu daha iyi anlayacaktır.

Tabi çocuğunuzun hangi yaş aralığında bu davranışı gösterdiği çok önemlidir. Bizim anlatmaya çalıştığımız grup dil gelişimi içerisindeki yaş grubudur. Çocuğunuz daha büyük yaşlarda ve ergenlik dönemi içerisinde ise bilinçli bir şekilde küfür etme eyleminde bulunabilir.

Çocuklar Neden Küfür Eder?  Küfür Eden Çocuğa Nasıl Davranmalısınız?Çocuğunuz Neden Küfür Ediyor Olabilir?

– Her çocuk dikkatleri üzerinde toplamayı sever. Daha önce küfür ettiğinde ona gülerek ya da kızarak tepki veren aile bireyinin dikkatini yeniden bu şekilde kendi üzerinde toplamak isteyebilir.

– Sizi şaşırtmak, kızdırmak, verdiğiniz tepkileri izlemek ona eğlenceli geliyor olabilir. Unutmayın ki, çocuklar çok zekiler. Bunları akıl edemeyeceklerini düşünmemelisiniz.

– Çocuğunuz agresif, baskı altında veya fiziksel bir gerginlik içerisinde olabilir. Bu durumda istemsiz bir şekilde daha önce duyduğu argo bir kelimeyi ağzından kaçırabilir.

– Zamanımız çocuklarının isyankarlığından çoğu aile şikayet etmektedir. İşte bu isyanını dile getirirken, bağımsızlığını ilan etmeye çalışırken bu davranışta bulunabilir.

– Çocuk arkadaş çevresi tarafından onaylanmak istediğinde, eğer çevresindeki çocuklar da küfür ediyorsa onlar gibi davranabilir ve küfür edebilir.

-Çocuk aileden birini model alıyor, model aldığı bu kişi küfrediyor olabilir. (Anne-Baba-Abi vb.)

Küfürlü Konuşan Çocuğunuza Nasıl Davranmalısınız?

– Çoğu davranışında sizi model alan çocuğunuza iyi bir model olmalısınız. Öfkeli anlarınızda küfürlü konuşmayarak daha farklı sakinleşme yolları deneyerek, çocuğunuzun sizin kötü bir davranışınıza şahit olmamasını sağlarsınız. Böylelikle çocuğunuza öfke ile başa çıkabilme yollarından doğru olanı güdülemiş olursunuz.

– Çocuğunuzun sizin yanınızda duygularını rahat ifade edebilmesine izin vermelisiniz. Kızgınlığını, sevincini, kırgınlığını ifade etmekte özgür olan çocuklar küfür etme eyleminden daha uzak olmaktadırlar.

– Küfür ettiğinde aşırı tepkiler vermeyin, kesinlikle gülerek davranışını pekiştirmeyin. Konuyu değiştirerek algısını, ilgisini başka bir yöne çekmeye çalışın.

– Küfür eden çocuğunuza, ” Söylediklerini anlayamıyorum. Bu ne anlama geliyor?” şeklinde cümleler kurabilirsiniz. Sonrasında bir süre sessiz kalmanız, çocuğunuza da yaptığı davranışın çok güzel olmadığını anlamasına yardımcı olacaktır.

– Çocuğunuzun yaratıcılığını artırıcı etkinliklerde bulunmasını sağlayın. Tiyatro, sinema, sportif faaliyetler, aile içi oynanan oyunlar, geziler, kitap okuma saatleri çocuğunuzun bu davranışının azalarak kaybolmasında çok etkili olabilir.

Çocuklar Neden Küfür Eder?  Küfür Eden Çocuğa Nasıl Davranmalısınız?– Çocuğunuz bu davranışını okuldaki arkadaşlarından da öğreniyor olabilir. Çocuğunuzun küfrettiğini gidip öğretmenine ya da okul psikoloğuna söylemek istemeyebilirsiniz. Bu maalesef doğru bir davranış değildir. Eğer bu durumu çocuğunuzun öğretmeni ya da okul psikoloğu ile paylaşır, çocuğunuzun neden küfrettiğini ve bu konuda nasıl önlem alabileceğinizi birlikte tespit edebilirseniz. Çocuğunuz için kısa süre içerisinde daha hızlı ve etkin bir şekilde fayda sağlamanız mümkün olacaktır.

Unutmayın ki; her çocuğun hayatında dil gelişimi sürecinde bu tür davranışlar olabilmektedir. Önemli olan çocuğunuzun davranışına odaklanmak yerine, onun kaynağını tespit edip, bu sorunu çözmeye çalışmaktır.

Kaynakça:
https://www.e-psikiyatri.com

Yazar:Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku