Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklara Sorumluluk Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

0 366

Çocuklara Sorumluluk Verirken Dikkat Edilmesi Gereken NoktalarÇocuğunuza verdiğiniz sorumluluklarla, onun özgüven kazanmasını ve sağlıklı bir beyin gelişimi olmasını desteklemiş olursunuz. Hepiniz çocuğunuzun verdiğiniz bir sorumluluğu kusursuzca yerine getirmesi ve bunun size vereceği hazzı yaşamayı elbet istersiniz. Ancak çocuğunuza uygun sorumluluklar vermemeniz bu sorumluluklar altında ezilmelerine göz yummanız ya da bilinçsizce sorumluluk yüklemeniz çocuğunuzun hem ruhsal hem de bilişsel gelişimini olumsuz anlamda etkileyebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda çocuğunuza sorumluluk verirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalara değinmek istiyoruz.

Çocuklara Sorumluluk Verirken Dikkat Edilmesi Gereken NoktalarÇocuğunuza Yaşına Uygun Sorumluluklar Vermelisiniz!

Çocuğunuza yaşına uygun başarılı olabileceği sorumluluklar vermeniz, onu hayal kırıklığı ile baş başa bırakmayacak, başarmanın hazzını yaşamasını sağlayacaktır. Ona küçük ve kolay işer verip daha sonra çocuğunuz büyüdükçe bu işleri zorlaştırmak gelişimi açısından faydalı olacaktır. Örneğin 3 yaşındaki bir çocuktan yeni doğan kardeşine mama yedirmesini istemeniz ağır bir sorumluluk olduğu gibi çocuk ihmaline girmektedir. 5 Yaşındaki bir çocuktan da kardeşine bakmasını ona sahip çıkmasını istemeniz her iki çocuğun da hayatını ve gelişimini tehlikeye sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Ondan oyuncaklarını toplamasını, bebeklerini uygun yerlere koymasını, kıyafetlerini katlamasını yaşının gerektirdiği ölçüde isteyebilirsiniz.

Çocuğunuza Sorumluluklarını Seçmesi İçin Fırsat Vermelisiniz!

Ev içerisinde yapabileceği kolay işlerde, çocuğunuza seçim fırsatı verebilirsiniz. Bütün çocuklar suyla oynamaya bayılırlar. Suyla oynamayı seven çocuğunuzun, çiçekleri sulama ya da meyveleri yıkama işlerinden birini seçmesine yardımcı olarak yapacağı işten zevk almasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklara Sorumluluk Verirken Dikkat Edilmesi Gereken NoktalarÇocuğunuza Sorumluluk Vermeden Önce Beceri Kazandırmalısınız!

Çocuğunuza bir sorumluluk veriyor ama nasıl yapacağı konusunda bilgi vermiyorsanız ve ona bu işi nasıl yapacağını göstermiyorsanız, çocuğunuz vereceğiniz sorumluluğu yerine getiremeyebilir ya da bu konuda bir çok hata yapabilir. Çocuğunuzdan çiçeği sulamasını istiyorsanız, ne kadar su dökmesi gerektiğini anlatarak, nasıl dökeceğini uygulamalı olarak göstermelisiniz. Bu sorumluluğu yerine getirdiğinde çiçeğin büyüyüp açacağını, getirmediğinde ise kuruyacağını bilmesi ona bu sorumluluğu neden yerine getirdiği bilincini de aşılayacaktır.

Çocuklara Sorumluluk Verirken Dikkat Edilmesi Gereken NoktalarSorumlulukları Eğlenceli Hale Getirerek, Çocuğunuza Daha Kolay Yaptırabilirsiniz!

Özellikle bazı sorumlulukları yerine getirmekten hoşlanmayan çocuklar için çok etkili bir yöntemdir. Sizlere, uzmanlarca tavsiye edilen ve benim de denediğim başarı ile sonuçlanan bir örnek verebilirim. Oyuncaklarınızı toplamayı sevmeyen çocuğunuza, sevdiği hareketli bir müzik açarak, müzik bitmeden oyuncaklarını toplarsa kazanacağı bir oyun yaratabilirsiniz. Kazağını giymesi için yirmiye kadar sayabilirsiniz. Bu örnekleri kendi yaratıcılığınızı da katarak çoğaltabilirsiniz. Fakat çocuk istediğiniz alışkanlıkları kazandığında bu oyunları bırakmalısınız. Her şeyi oyunla yaptırmak, çocuğunuzun sorumluluğu neden aldığını ona unutturur. Siz de amacınızdan uzaklaşmış olursunuz.

Çocuklarınıza Adil Davranmalısınız!

Çocuğunuzun bir kardeşi varsa ve sorumlulukları paylaşıyorlarsa, zor ve keyifsiz işleri sürekli aynı çocuğa vermek yerine, bu işleri sırayla yapmalarını sağlamalısınız. Bu davranış çocuklarda kıskançlık ve sevilmediğini düşünme gibi duygularında önüne geçmiş olur.

Çocuklara Sorumluluk Verirken Dikkat Edilmesi Gereken NoktalarÇocuğunuza Örnek Olmalısınız!

Çocuk evdeki bazı işleri anne ve babasının yardımlaşarak yaptığını görürse, ileri de o da bu becerileri kazanacak ve bu davranışları yaşamına geçirecektir. Anne ve babanın sorumlu bireyler olma çabası çocuğun da sorumluluk duygusunu kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Çocuğunuzu Takdir Etmelisiniz!

Taktir edilmek kimin hoşuna gitmez ki… Bu davranış hepimizi olumlu anlamda güdülemektedir. Takdir kazanmak, beğenildiğini hissetmek ve bundan haz duymak her insanın doğasında bulunmaktadır. Eğer çocuğunuz aldığı sorumluluğu tamamladığında onu taktir ederseniz bu sorumluluğu her zaman tekrarlamak isteyecektir. Çocuğunuz odasını topladığında; ” Bak, odan ne kadar da güzel oldu. Misafirlerimiz de çok beğendiler. Sen gerçekten çok becerikli bir çocuksun…” gibi bir tepki verirseniz, bundan sonra odasını toplamakta daha istekli olduğunu siz de fark edeceksiniz.

Kaynakça:
Açev Ebeveyn Destek Programı
Eda Şahan’ın Günlüğünden Notlar

Yazar:Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku