Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda Duygusal Zeka

0 346

Zekanın mantıksal, sözel, görsel, içsel, müziksel, bedensel, ruhsal ve sosyal gibi pek çok açıdan sınıflandırması mümkündür. Ancak en yaygın olan sınıflandırma IQ (Intelligence-dinamik-zihinsel) ve EQ (Emosyonel-sosyal-duygusal) şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

Yapılan araştırmaların neticesinde IQ’nun yaşam ile çok fazla ilişkisinin bulunmadığı sosyal hayatın, sevk ve idarenin tamamen EQ (Duygusal zeka) ile yapıldığını ortaya çıkarmıştır. IQ yüksekliği doğuştan gelmesine rağmen EQ geliştirilerek kazanılan zeka türüdür. Ancak duygusal zekayı ölçen testler ne yazık ki IQ kadar kesin sonuçlar vermemektedir.

Çocuklarda Duygusal ZekaÇocuklarımızda duygusal zekanın neden bu kadar önemli olduğunu araştıracak olursak; duygusal zeka çocuğa avantajlar sağlamaktadır. Çocuğa kendi duygularını da başkalarının duygularını da anlama yeteneği sağlar. Mesela, çocuğunuz IQ’su ile yüksek puanlı ve en iyi derecede bir okula yerleşti diyelim. Çocuğun okulda yaşadığı mutluluğunu duygusal zeka belirlemektedir. Okul arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle ve daha sonrası iş arkadaşlarıyla nasıl geçindiğini ya da işini ne kadar sevdiğini IQ’su değil EQ’su belirlemektedir. Burada sevindirici olan şu ki duygusal zeka doğuştan değil, çocukların içinden gelişmektedir. Bu hususta öğretmenlere ve ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Çocuğun doğuştan gelen IQ’su yanında yüksek EQ’lu çocuklar yetiştirmek amaç edinilmelidir. Duygusal zeka pek çok şekilde geliştirilebilir. Örneğin, dikkatlice dizayn edilmiş oyunlar ve oyuncaklar duygusal zekayı geliştirmek için yardımcı olmaktadır. İyi seçilmiş bir oyun duygusal zekanın gelişmesi açısından önemli olmaktadır.

Duygular, aşırı ve korkunç olabilmektedir. Bu nedenle çok küçük yaştaki çocuklarda oyun ve oyuncak belirlenirken çok fazla dikkatli olunması gerekmektedir. Duygusal zeka eğitiminde seçilen oyuncaklar şu kriterlere uyması gerekmektedir:

1. Çocuğun duygularını belirlemesine
2. Çocuğun duygularını düzgün şekilde ifade etmesine
3. Diğer insanların duyguları konusunda neler söylemek istediğini duymasına ve anlamasına.

Bu kriterler çocuklarda duygusal zekanın gelişmesinin temelini oluşturmaktadır. Duygusal zeka çocukların yaşamı için çok önemlidir. Mutlu çocuklar, kendini ifade edebilen, başkalarını anlayan, dinleyen, başkalarının duygu ve düşüncelerine saygı duyan çocuklar demektir. Bu durumda IQ’nun yanında duygusal zekanın da gelişmesi mutlu ve başarılı çocukların yetişmesini sağlayacaktır.

Yazar:Yeliz Başara

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku