Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocukları Harekete Geçirmenin 9 Kolay Yolu

0 350

Teknoloji çağının saymakla bitmeyecek yararları olduğu ve 21. yüzyılda yaşayan çocukların bu anlamda atalarından şanslı olduğu su götürmez bir gerçektir. Ancak, her gülün bir dikeni olduğu gibi teknolojinin de insanlığa bazı zararları mevcuttur. Bunların içerisinde belki de en önemlilerinden bir tanesi de, çocukların teknolojik cihazlarla aşırı zaman geçirip, hareketi günden güne azaltmalarıdır. Günümüzde birçok çocuğun spor yapmaya pek fazla ilgi duymadığı doğru olmakla birlikte, bu onların gün boyu koltuğa yapışıp tablet veya telefon ile oynayacağı anlamına gelmemelidir. Aslında çocukları, sağlıklı bir yaşam için 9 basit yöntemle hareketlendirmek eğlenceli bir uğraşa bile dönüşebilir.

1. Oyuna ve harekete siz de katılın

Çocukları Harekete Geçirmenin 9 Kolay YoluÇocuklar her ne kadar arkadaşlarıyla oynamaktan çok keyif alsa da, ebeveynlerinin kendileriyle oynamalarını çok ister ve beklerler. Çocuğunuzla yaratabileceğiniz o kadar çok oyun ve yapabileceğiniz o kadar çok hareket var ki aslında. Parkta ya da ormanda birlikte yürüyüş yapabilir, sek sek, yakalamaca ya da yakan top oynayabilir, çocuğunuz okula bisikletle giderken siz de bisikletinizle ona arkadaşlık edebilirsiniz.

2. Spor sahasına hapsolmayın

Bütün çocuklar futbol, basketbol ya da voleybol gibi belirli bir saha gerektirecek bir spor dalını sevecek diye bir kural yoktur. Çocuklarınızın hoşlanabileceği, yüzme, kaya tırmanışı, dans vb. bir dizi keyifli ve doğal ortamda yapılabilecek faaliyetler olduğunu unutmayın.

3. Örnek olun

Çocuklarınızın doğdukları günden itibaren sürekli sizi gözlemlediğini ve davranışlarınızın çoğunu kopyalamak ve benimsemek istediğini unutmayın. Bu yüzden onları hareketlendirmek için rol model olun. Akşamları elinizde bir paket cipsle televizyonun karşısında saatler harcamayın. Yakın yerlere arabanızla gitmeyin. Önce siz hareket edin ki, çocuğunuzdan da aynısını bekleyebilesiniz.

4. Elektronik cihazların kullanımını sınırlandırın

Tüm bilim insanları, televizyon, tablet, bilgisayar oyunu ya da telefon olsun, çocukların elektronik alet kullanımının günde bir ile iki saat arasında olması gerektiğini söylemektedir. Bu kurala kesinlikle uyun ve bu cihazlar karşısında geçirilen saatlerin kaslar, eklemler ve gözler başta olmak üzere tüm vücuda ne kadar zararlı olduğunu çocuğunuza benimsetin.

5. Olumlu yönde motive edin

Çocuğunuz sportif faaliyetlere yetenekli olmasa dahi, her hareketinde ve uğraşında onu övüp motive edin. Aksini yaptığınız takdirde, çocuğunuzun hareket etmekten tamamen soğuyacağını her zaman aklınızda bulundurun.

6.Kararı çocuğunuza verdirin

Bazı günler ya da hafta sonları çocuğunuzun yapılacak faaliyeti veya hareketi belirlemesine müsaade edin. Deniz kenarında kabuk toplamak, bowling oynamak, amaçsızca zıplamak; bırakın harekete çocuğunuz karar versin.

7. Arkadaşını davet edin

Her çocuk bir ya da birden fazla arkadaşıyla oynamaya bayılır. Eğer çocuğunuz tek başına pek fazla hareket etmiyorsa, arkadaşlarıyla hareketli dakikalar geçireceği bir ortam sağlamaya çalışın.

8. Egzersizi ödül olarak kullanın

Hareketi ceza olarak kullanmak yerine, ödül haline dönüştürün. “Eğer dediğimi yapmazsan bakkala yürüyerek gidecek ve ekmek alacaksın” cümlesi ile korkutmak yerine, “Derse ara verip bahçede 15 dakika top oynayabilirsin” cümlesi onu severek harekete geçirebilir.

9. Kararlı olun

Çok sevdiğiniz çocuğunuzu arabanıza bindirdiğinizde nasıl emniyet kemeri takmadan yolculuk yapmasına, ya da dişlerini fırçalamadan yatmasına izin vermiyorsanız, sağlık için egzersizin ne kadar önemli olduğunu çocuğunuza mutlaka benimsetin ve bu konuda sizinle tartışmasına dahi müsaade etmeyin.

Yazar:Erman Denk

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku