Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocukların Başarılı Olmasını Sağlayan 7 Temel Yol

0 642

Çocukların Başarılı Olmasını Sağlayan 7 Temel YolÇocuklar, ailelerinin göz bebeği, dünyanın geleceğidir. Onların sağlıklı olması her şeyden daha değerlidir.
Her anne-baba çocuğunun ileriki yaşamında daha iyi şartlarda yaşaması için başarılı olmasını ister.
Başarı deyince akla ilk olarak derslerdeki başarı gelir. İşte bu noktada en büyük yanılma yaşanır. Herkes aynı ölçüde başarılı olamaz. Her birey kendine özgüdür. İlgi alanları, yetenekleri, başarıları birbirinden farklıdır. Yetişkinlerde çocukları bu açıdan değerlendirmelidir. İster anne- babalar olsun ister öğretmenler olsun her çocuğun birbirinden farklı özelliklere sahip olduğunu unutmamalıdır. Matematik dersinde iyi olan bir çocuğa başarılı deyip Beden Eğitimi dersinde başarılı olan bir çocuğa başarısız demek en büyük yanlıştır. Çocukların başarıları genel kültür dersleri ile eş değer değildir. Kimi çocuk Fen Bilimlerinde başarı sağlarken kimi çocukta Görsel Sanatlarda başarı sağlar. Bu iki çocukta başarılıdır. Ama başarılı oldukları alanlar farklıdır.

Çocukların Başarılı Olmasını Sağlayan 7 Temel YolÇocuğun başarılı olmasını sağlayan 7 temel yol şunlardır:
1- Çocuğu yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek: Her bireyin kendine özgü yetenekleri vardır. Bazılarının yetenekleri gün yüzüne çıkmışken bazılarının ise çıkmamıştır. Bu çocuk çok başarısız diye düşünmek yerine bu çocuk acaba hangi alanda başarılı sorusu sorulmalıdır. Okullarda genel kültür dersleri denilen Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri gibi derslerde yüksek not alamayan çocukların Spor alanında başarılı oldukları gözlemlenen bir durumdur. Yine sınıfta yaramaz ve ders dinlemediği için başarısız olarak nitelendirilen bir çocuğun çok güzel resim çizdiği görülür. Yani başarı yazılı notlarının yüksek olması değil herkesin kendi yeteneği doğrultusunda başarılı olmasıdır. Herkes aynı alanda başarılı olsaydı herkes aynı mesleği yapardı.
2- Çocuğu başka çocuklarla kıyaslamamak: Genellikle kimse kendisinin başkası ile kıyaslanmasını istemez ve bundan hoşlanmaz. Kişi kendine yapılmasını istemediğini bir başkasına da yapmamalıdır. Hele ki bu kişi gelişme çağındaki bir çocuksa kesinlikle başka çocuklarla kıyaslanmamalıdır. Komşunun çocuğunun ya da sınıftaki başka bir öğrencinin takdir edilecek bir özelliği veya başarısı olabilir ama kıyaslanan çocuğunda başka bir özelliği takdiri hak ediyordur. Belki bu özellik şimdilik ortaya çıkmamıştır. Bir çocuk başka bir çocukla kıyaslanırsa bu çocuk bu durumdan hoşlanmaz, kinlenip, sinirli olabilir. Bu durumda çocuk başarıya değil başarısızlığa sevk edilmiş olur. Kıyaslama ile rekabet birbirine karıştırılmamalıdır. Gizli ve yıpratıcı olamayan bir rekabet ortamı yaratılabilir.
3- Çocukla sevgi ve saygı dolu bir ilişki kurmak: Aile- çocuk ilişkisi çocuğun hayatı için çok önemlidir. Ailesinden yeterince ilgi ve sevgiyi gören çocuklar beyin ve ruh sağlığı yerinde nesiller olarak yetişir. Çocuk özel şartlarda çok bir eğitim alması sağlanabilir ama çocuğa yeterince sevgi ve ilgi verilmez ise çocukta istenilen başarı elde edilemez, maddi bir doyuma ulaşsa da manevi bir doyuma ulaşamaz. Bunun için çocuklarla sevgi dolu sıcak bir ilişki kurmak, bol konuşmak, düşüncelerine önem vermek başarı için önemli yollardan belki de en önemlisidir.

Çocukların Başarılı Olmasını Sağlayan 7 Temel Yol4- Çocuğa yapıcı tavsiyelerde bulunmak: Çocuğu sürekli eleştirmek çok büyük bir yanlıştır. Çocuğun sürekli olumsuz yanlarına görmek ve ona incitici sözler söylemek çocuğu mutsuzluğa ve başarısızlığa sürükler. Oysa ki çocuğa yapamadıkları konusunda eleştirmek yerine daha uygun sözler ve davranışlar sergilenmelidir.
5- Çocuğun kendine güvenmesini sağlamak: Çocukların kendine güvenmesi sağlanmalıdır. Teşvik edici ve destekleyici olunmalıdır ki çocuk başarabileceğini hissetsin.
6- Çocuğun düşüncelerine önem vermek: Çocuktur anlamaz mantığı yanlış bir mantık olup tüm hayatın temeli çocukluk yaşlarıdır. Çocukların her konuda fikirleri alınmalı ve önemsenmelidir. Çocuk bir birey olarak kabul edildiğinin farkına varmalıdır.
7- Çocuğun kapasitesiyle orantılı beklenti içine girmek: Çocuktan büyük beklentiler beklememek gerekir. Her çocuğun bir kapasitesi vardır.

Kaynakça:
www.kigem.com/cocugunuzun-basarili-olmasini-istiyorsaniz.html

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku