Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Deep Horizon Felaketi

0 418

Deepwater Horizon patlaması, dünyanın insanlık tarihi boyunca yaşadığı en büyük felaketler arasında yer almaktadır. Merkezi körfezinde petrol çıkaran BP şirketi bünyesinde bulunan Deepwater Horizon Petrol Çıkarma Platformu, 20 Nisan 2010 yılında gerçekleşen patlama sonucunda çevreye daha önce tarihte eşi benzeri pek görülmemiş bir zarar vermiş ve nihayetinde çok ciddi bir çevre kirliğine neden olmuştur. ”MODU” adı verilen bu platform, yaşanan patlama sonucu patlamış ve beraberinde Meksika körfezindeki canlı hayatına ciddi bir zarara sebebiyet vermiştir. 2010 yılında meydana gelen bu patlama esnasında platformu Transocean şirketi işletmekteydi. Şirket dünyaca ünlü petrol arama ve çıkarma aynı zamanda da tedarikçisi BP adına faaliyet yürütmekteydi. Platformun petrol çıkardığı Macondo bölgesi, Meksika Körfezi’ne kıyısı olan Amerika Birleşik Devletleri’nin Louisiana eyaletine sadece 60km’lik bir mesafede bulunmaktaydı. Patlamanın gerçekleştiği 20 Nisan 2010 tarihinde, alev alan petrol beraberinde Meksika Körfezi’ne de sızmaktaydı.

YDeep Horizon Felaketiaşanan patlama ile beraber çıkan yangın platformu oldukça güçsüzleştirmeye başlamıştı. Kontrol altına bir türlü alınamayan yangın platformda ciddi hasara yol açtı, zaten patlama sonucu ciddi bir yara alan bu devasa petrol çıkarma platformu yavaş yavaş Meksika Körfezi derinliklerine doğru batmaya başlayınca durum daha da kötü bir hal aldı ve yaşanan petrol sızıntısını durdurmak ciddi anlamda güçleşti. Deep Horizan platformunda yaşanan patlama ve yangın sonrasında yaşanan yangın sonucunda toplam 11 çalışan feci şekilde hayatını kaybetti. Bunun yanı sıra çoğunluğu ağır şekilde yaralanan 17 kişi de bölgeden tahliye edildi. Platformda yaşanan patlama sonrasında ortaya çıkan yangın ancak 22 Mart tarihinde platformun batması sonucu durabilmiştir. Gaz sıkışması sonucu yaşanan bu felaket dünya tarihine geçmiştir. Kaza sonrasında Meksika Körfezi’ne kıyısı bulunan, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Meksika ve birkaç Güney Amerika ülkesi ciddi bir çevre kirliliği ile karşı karşıya kalmıştır. Her ne kadar yangın sona erse de sondaj alanından Meksika körfezine haftalarca binlerce metreküp petrol akmıştır.

Meksika Körfezi’nde yaşanan bu felaket, çevredeki su canlılarını çok ciddi bir biçimde etkilemiş ve körfezdeki canlı hayatı neredeyse yok olmanın eşiğine gelmiştir. Başta Florida ve Louisiana eyaletleri olmak üzere birçok Birleşik Devletler eyaleti de kazadan çok ciddi anlamda etkilenmiştir. Çevre kirliği buraların sahil şeritlerine kadar ulaşmış ve bu da bölge turizmini ciddi anlamda olumsuz etkilemiştir. Yaşanan patlama sonucu BP şirketi ciddi bir hukuk savaşı ile karşı karşıya kaldı ve 40 ile 50 milyar Dolar tutarında bir fatura, BP’ye kesildi. Ancak bu meblağ dışında da kişiler BP’ye karşı bireysel yolla hak arama yolunu da tercih edebilmiş ve bu da BP’nin tazminat yükünü daha da ağırlaştırmıştır.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku