Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Verimli Ders Çalışmak İçin Gereken Taktikler

0 525

Verimli Ders Çalışmak İçin Gereken TaktiklerEtkili bir biçimde ders çalışma yolları
Öğrenmek için en verimli sonuca giden yollar için öncelikli olarak çok çalışmak değil, etkili veya yeteri kadar çalışmak gerekir. Etkin bir biçimde çalışmak için, işitsel, görsel veya da dokunsal yollardan hangisi daha ön planda olursa olsun her öğrenci için yapılması gereken yollar bulunuyor.
Öncelikli olarak etkili dinleyerek dersi ders esnasında halletmek gerekiyor.
Derslere konsantre olmak için bazı pratik bilgiler;
– O an hangi ders esnasındaysanız kendinize hangi derste olduğunuzu belirtiniz. Çünkü daha konsantre olabilmek için aklınızı şimdiki zamana vermeniz gerekir.
– Derslerin verimliliği için not tutun.
– Sıralarda dik bir şekilde oturun. Öğretmen ile göz teması kurabilirsiniz.
Eve döndüğünüzde dinlenmeniz gerekir. Çünkü dinlenmeden derse verirseniz kendinizi dersten kopmalar olur. Konsantreniz ise daha çabuk bozulur. Karnınız aç ise midenizi çok fazla şişirmeden doyurun.
Zaman aralığını ders çalışmak için kendiniz ayarlayın ve yapılacakları önden belirleyin
Öncelikli olarak ders çalışmakta zorlanan öğrenciler gün öncesinden bu taktiği uyumadan az önce yaparlarsa bir sonraki gün daha verimli ders çalışırlar. Çünkü ertesi güne planınız hazır olur ve tekrarla o plana uymak gereği hissedersiniz.

Verimli Ders Çalışmak İçin Gereken TaktiklerÇalışkan öğrencilerin başarı taktikleri; günlük tekrar az ise başarı zordur.
Çalışkan öğrencilerin başarılarının sırrı öncelikli olarak tekrar yapmalarıdır. Yapılan tekrar ile derslerin öğrenimi pekiştirilir ve uzun hafızaya bilgiler atılır. Eğer tekrar etmezseniz hafızanız hatırlamakta zorlanır. Bir bilgiyi bağlamadan tekrar etmek boşa çabadır. Yani bilgiyi bağlı bir biçimde başka öğrenmelerle ilişkilendirerek öğrenirsen boşa çaba harcamazsın. Özellikle uykudan önce tekrar yapmak çok faydalıdır. Öncelikli olarak gün içerisinde alınan bilgiyi öğrenmek için tekrar etmek gerekir.

Gün içersinde tekrar yaparken haftalık ve aylık tekrarlarınızı yaparsanız öğrenci olarak başarılı olabilirsiniz.

Öğrenirken, konuları tekrar ederken önemli yerlerin altını çizin ve bunun yanı sıra en önemli yerlerin notlarını hızlı bir biçimde karalama şeklinde not alın. Bunu yaparken mümkünse içinizden veyahut da dışınızdan tekrar edin. Konuyu bir arkadaşınıza anlatarak da tekrar yapabilirsiniz. Bunlarla beraber öğrenme, dokunsal, görsel ve işitsel öğrenmeyle hafızaya konur.

Yavaş bir biçimde özet yaparken farkında olmadan kopyala yapıştır yapmaya çalışırsınız. Böyle bir durumda “özeti şimdi çıkarayım, fakat sonra öğrenirim” derseniz eğer öğrenmeyi ertelemiş olursunuz. Fakat öğrenmek için her an hazırda bulunmak gerekiyor. Yazarken öğrenmek düşüncesiyle hareket etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra yavaş yazarken konsantre dağınıklığı yaşarsınız. Çünkü aklınızın çalışma hızıyla yazı yazma hızı arasında meydana gelen süre boşluğu aklın başka konulara geçmesini ve konsantre bozukluğunun yaşanmasına sebep verir.

Öğrenilen konular ile alakalı sorular çözün.
Bir konuyu anlayarak öğrenmenin yolu nedir?
Kimi öğrenciler konuları anladığını zanneder fakat anlamadan dersi geçer.

Anladığınızın esas göstergesi sorulardır. Soru çözerken gerçekten anlayıp anlamadığınızı doğru cevap çizelgesine göre anlayabilirsiniz. Aslında söylemek istediğimiz iyi bir başarınız varsa soruları doğru çözmüşseniz hem anlayıp hem de öğrenmişsiniz demektir. Bunun yanı sıra sorularda eksiğiniz varsa konuyu tam olarak öğrenmediğiniz veya anlamadığınız anlamına gelir.

Bu sebeplerden ötürü tekrar edilen konuları sorularla pekiştirmelisiniz. Soruları çöze çöze konuları o kadar fazla aklınızda netleştirirsiniz. Bunun yanı sıra öğrendiğiniz bilgileri de kullanmaya hazır duruma gelirsiniz.
Bir sonraki gün göreceğin ders konularına genel bir göz gezdir.
Öğrenmek için merak oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü Öğrenme merak etmeyle başlar. Merak konusu ile bakılan her ders daha verimli ve keyfli olur. Aynı zamanda daha kalıcı olur. Bunun yanı sıra merak dikkatleri bir noktaya toplamaya yardım eder. Bu göz gezdirme ders çalışma değilidir, yalnızca bir gün sonra görülecek konuların bir resmi çıkarılır.

Verimli Ders Çalışmak İçin Gereken TaktiklerDers araları 15 dakika, dersler ise 45 dakika olur.
Çalışma sırasında her 45 dakikadan sonra 15 dakika ara verin. Bir kronometre ile zamanı ayarlamanızda fayda vardır. 45 dakikalık çalışmanın son 5 dakikasını konuların önemli bölümlerini görmek için kullanın.
Bu ders çalışma yönteminin faydası çalıştığınız konuyu, uzun hafızaya rahatlıkla verebilmenizdir. Bunun yanı sıra konuları daha verimli anlar, konuların birlikteliğini kavrar ve bütünen bir bakış açısına sahip olursunuz.

Ders araları verilmeden çalışmak zordur. Böyle bir çalışmadan verim almak pek mümkün değildir. Çünkü ders araları vermek hem dikkat toplamamızı ve konsantremizi artırır hem de öğrenilen konular ile bilgileri entegre etmemizi sağlar. Bunun yanı sıra ara vererek çalışmak oldukça uzun süre çalışmamızı usandırmadan sağlar. En fazla aralıksız 3-4 saat çalışabilirken, ara vererek daha uzun müddet çalışabilirsiniz.
Ayrıca 4 saatte bir 1 saatlik ara verirseniz yine daha uzun müddet ders çalışabilirsiniz.
Eğer ara verilmezse öğrenilen bilgiler daha fazla karışabilir veya dikkatinizi dağıtabilirsiniz. Ara verilmezse çalıştığınızı düşünürsünüz fakat verimsiz bir çalışma olur.
Çalışma zamanı çalışmalı, dinlenme zamanı dinlenilmelidir.

İyice bir dinlenme verimli bir ders çalışmayı sağlar. Çalışırken sadece çalışın fakat dinlenme zamanları ise aklınızda soru veya konu olmadan sadece dinlenin.
Dinlenme zamanları dinlenmeye yardımcı müzikler dinleyin. Müzik tercihiniz illaki olumlu müzikler olmalı.
Çalıştığınız masada değilde başka bir yerde dinlenin.

Yazar: Dilek Karslıoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku