Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Diş Çıkarma Döneminde Bebeklere Nasıl Davranılmalı ve Neler Yapılmalıdır?

0 2.147

Diş Çıkarma Döneminde Bebeklere Nasıl Davranılmalı ve Neler Yapılmalıdır?Dünyamızı var eden bizi hayat bağlayan o masum yüzlü bebeklerinde huysuz ve çekilmez olduğu dönemler var elbette. Bu dönemlerden birisi de her annenin hatırlamak istemediği yada korku ile beklediği diş çıkarma dönemleridir. Evet her bebekte aynı olmayan diş çıkarma atakları maalesef ki az bile olsa her bebekte rahatsızlık veren kaçınılması mümkün olmayan bir süreçtir.

 

Diş Çıkarma Döneminde Bebeklere Nasıl Davranılmalı ve Neler Yapılmalıdır?Bebeğin doğası ve fizyolojik olarak büyümenin getirdiği bir sonuç olan diş çıkarma dönemi onun için ciddi acıların olduğu ve çekilmez bir dönemdir. Genelde annelerin en çok uykusuz ve yorgun olduğu atak dönemi de yine diş çıkarma dönemidir. Çünkü diş çıkarma eylemi bebekte yoğun diş eti ağrısı buna eşlik olarak ise kula, baş ağrısı, ishal, iştahsızlık ve uykusuzluk gibi bir çok soruna neden olur. Yani miniğin tüm vücut fonksiyonları diş için alt üst olur. Dolayısı ile bu küçük bebeklerde huzursuzluk ve agresif tavırlara neden olur. Bu tavır ve huy değişikliği korkuya neden olmasın çünkü en fazla iki hafta sürecek olan bu dönem, zor olsa da geçici bir dönemdir. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin yerine geçerek empati yaparsanız onu daha rahat anlayabilirsiniz. Yani bazen yetişkinlerde bile çekilmez hal alan diş ağrısına bebekler küçücük bedenleri ile katlanmak zorunda kalıyor ve illaki huylarında bazı olumsuz değişiklikler oluyor. Yani işin en temel noktası aslında bu süreci normal, olağan ve olması gereken bir süreç olarak kabullenip geçeceğini bilerek, bebeğiniz anlamaya çalışmaktır. Bunu yaptığınız an olay bir nebze olsun çözülmüş sayılacaktır. tabi ki bunun yanı sıra diş çıkarma döneminde bebek ve anneleri için uygulanması gereken rahatlatıcı şeylerde vardır elbette ki. Aşağıda sıraladığımız yöntemlerle bebekleri rahatlatıp hem anneye hem de bebeğe biraz rahatlık sağlamak mümkündür.

Diş çıkarma döneminde bebeklere neler yapılmalı:

Diş Çıkarma Döneminde Bebeklere Nasıl Davranılmalı ve Neler Yapılmalıdır?– Öncelikle huzursuzluğun diş olduğundan tam emin olunmalı
– Sık sık duş aldırılmalı hem bedenlerini gevşetecek hemde ruhlarını gevşetecektir. Ve böylelikle daha kolay uyku sağlanmış olunur.
– Diş etlerini rahatlatacak besinler sunulmalı (ayı uygunsa). hafif soğuk salatalık, havuç, dışı iyice yıkanmış limon, pişmemiş pırasa sapı, yeşil soğanın beyaz kısmı gibi besinler hem diş kaşıntısını alır hem de içerdiği vitaminlerle diş etlerine iyi gelir.
– Diş jelleri kullanmak. tercihe bağlı doğal yada eczaneden temin edilmiş şekilde.
– Ağrısını dağıtmak için daha çok vakit ayrılmalı.
– Diş kaşıyıcı oyuncaklar verilmeli
– Soğuksu bazlı diş kaşıyıcılar kullanılmalı
– Yemek konusunda eğer istemiyorsa ısrar edilmemeli ( bu süreç geçici) ısrar kalıcı etki yapar
– Bebeği bol bol kucaklayarak yalnız olmadığını hissettirmek gerekli.
– Vücuduna ve başının belirli kısmına hafif masajlar yapılmalı
– Sakinleştirici müziklerle biraz terapi yapılmalı ( ney, keman gibi tek sesli eserler ) işe yarayabilir.
– Bol bol kalsiyum alması sağlanmalı ( yoğurt, ayran, çiğ badem unu ) beslenmesinde yer almalı
– Yememe konusunda ısrar ediyorsa besinler boğulmayacağı ölçüde pişirilip parmak boyutunda kesilip kendi eline verilmeli ki bu onun için daha iyi bir yöntem olacaktır.
– D vitamin ampulleri de bu süreçte bir alternatif alabilir. Yalnız kullanılmadan önce mutlaka bir hekim ve eczacıya danışılarak kullanılmalıdır.

Diş Çıkarma Döneminde Bebeklere Nasıl Davranılmalı ve Neler Yapılmalıdır?Bebekler de diş çıkarma dönemlerinde uygulanabilecek bütün yöntemler bunlardır. Ancak bunlarla beraber bebeklerin bu dönemde daha hassas ve ilgiye muhtaç olduklarını unutmamak ve onlara daha çok vakit ayırmakta fayda fayda vardır. Bununla beraber ise anne babaların bu sürecin geçici olduğunu unutmadan sabırlı davranması gerekmektedir. Çünkü eğer ağrılı bir diş atağı varsa bebeğin ağlaması kaçınılmazdır. Sadece biraz zaman ve sabırla her şey yoluna girene kadar yukarıda sıralanan maddelere dikkat etmekte fayda vardır.

Sevgiyle büyüsünler…

Yazar: Feride AkdoĞan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku