Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Diş Çürüğüne Karşı Peynir Mucizesi

0 376

Diş çürüğü geçmişten günümüze insanlığı ilgilendiren çok önemli bir problemdir. İnsanlar her zaman tedaviye yönelik çalışmalarda bulunmuşlardır. Ancak birinci derecede yapmamız gereken şey çürükten korunmanın yollarını bulmaktır. Artan gelişmişlikle beraber alınan karbonhidrat ve şekerli gıdaların fazlalaşmasına bağlı olarak diş çürüğünde de gün be gün artış yaşanmaktadır.

peynir-ve-elmayla-dis-sagligi

Alınan gıdalar sonucu dişlerin yüzeyinde biriken plaklar bakterilerin fermantasyonuyla asidik bir ortam oluştururlar. Bu asidik ortam sayesinde dişteki kalsiyum(Ca) ve fosfat(PO4-3) iyonları tükrüğe geçer ve diş yüzeyinden kalsiyum ve fosfat gibi iyonlar zamanla tükürüğe geçer ve bu olaya demineralizasyon denir. Eğer ortam nötr yada alkali hale geçerse çözünen fosfat (PO4-3) ve kalsiyum (Ca) iyonları tekrar diş sert dokularına çökelebilir ve buna da remineralizasyon denir.Normal şartlar altında bu demineralizasyon ve remineralizasyon olayları denge halindedir. Ancak fazla miktarda karbonhidrat içerikli besinler,yapışkan ve şekerli gıdalar tüketmek diş yüzeyinde plak oluşumunu artırarak asitliği artırır. Dişlerde 30 dakikadan fazla kalan asitlik çürük oluşumunun başlangıcına sebebiyet verir.Eğer çürük oluşmuşsa yüzeysel olmamak şartıyla bu aşamadan sonra geri dönüş imkansızdır.

fft99_mf3734370

Peki bunu engellemek için ne yapmalıyız?

Önümüzde birkaç seçenek vardır. Bunlardan birincisi plağı ortadan kaldırmaktır. Eskiden insanların sert gıdaları yumuşak gıdalara oranla daha fazla tüketmesi sebebiyle az çok bir mekanik temizlik sağlanmaktaydı. Fakat artan gelişmişlikle beraber yumuşak,yapışkan ve şekerli gıdaların tüketimi diş yüzeyinde biriken plağın mekanik temizliğini engellemektedir. Bu yüzden dişleri günde en az iki kez fırçalamak gereklidir. İkinci bir seçenek de ağız ortamının asiditesini düzenlemektir. Bunu da her sabah kahvaltılarımızı süsleyen peynir mucizesi sayesinde başarabiliriz. Alınan yapışkan ve şekerli gıdalar sonucu dişlerde biriken plak ve asitli içecekler ortamın pH’sını azaltırken peynir tamponlama etkisiyle ortamın nötr bir hale gelmesini sağlar. Böylelikle tükrükteki fazla kalsiyum(Ca) ve fosfat(PO4-3) gibi iyonlar tekrar dişlere geçer ve remineralizasyon sağlanmış olur.Böylelikle çürük oluşumunun önüne geçilebilir.

Buradan dişleri fırçalamak yerine peynir yemeyi tercih etmemiz gibi bir sonuç çıkarmak tabi ki de yanlış olur. Dişlerimizi fırçalamak gibi bir imkan yoksa ya da yemek yer yemez fırçalamayacaksak ilk etapta peynir yiyerek uzun süre ağız ortamını asidik halde bulunmaktan uzak tutabilmeyi amaçlamaktayız. Aynı zamanda küçük yaştaki çocukların yeterli mekanik temizliği sağlamasının zor olması sebebiyle peynir tüketimi çürük oluşumunu azaltacaktır.

Yazar:Hilal Kirdük

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku