Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Diş eti Sakız Hastalığı Nedir? Diş etlerini Sağlıklı Tutmanın 6 Ana Yolu Nelerdir?

0 757

Diş eti Sakız Hastalığı Nedir? Diş etlerini Sağlıklı Tutmanın 6 Ana Yolu Nelerdir?Ağız sağlığı, dişlerin ne kadar düz olduğu ya da gülüşün ne kadar parlak olduğuyla ilgili değildir. Diş etlerini ayıramazsınız. Çürüksüz olması ve şehirdeki en incecik tıkanıklıklara sahip olsanız bile bu, diş eti hastalığına karşı bağışık olduğunuz anlamına gelmez. Genellikle ağrısız olduğundan, çoğu insan dişeti ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını düşünür.

Sakız hastalığı nedir?

Sakız hastalığı, diş eti sakız çizgisi boyunca meydana geldiğinde başlar. Plak, bakterilerle dolu yapışkan bir film benzeri bir maddedir. Diş etine ve kemiğe zarar veren, diş eti hastalığına ve diş çürümesine yol açan enfeksiyonlara neden olabilir. Plak ayrıca diş eti hastalığının en erken aşaması olan diş eti iltihabına da neden olabilir. Diş eti iltihabı diş etlerine neden olur. Bu da iltihaplanma, hassaslık, kırmızı renk, şişme, kanamaya eğilimli olmakta ve görünmektedir.

Neyse ki, dişleri yerinde tutan kemik ve doku etkilenmediğinden, bu hasar geri dönüşlüdür. Ayrıca periodontitis, gelişmiş bir diş eti hastalığı formunu da geliştirebilirsiniz. Periodontitis dişlerinizi yerinde tutan kemikleri etkiler. Tedavi edilmeden bırakıldığında dişlerinize bağlı diş etlerini, kemikleri ve dokuları edebilir.

Dişeti hastalığının son aşaması ileri periodontittir. Dişleri destekleyen lifler ve kemikler yok olduğunda gerçekleşir. Isırığınızı etkileyebilir ve dişlerin çıkarılması gerekebilir.

Diş eti hastalığının işaretleri; sürekli kötü tat veya nefes, sürekli dişleri ayırmak veya gevşetmek, kolayca kanama yapan diş etleri, şişmiş, kırmızı veya hassas diş etleri, dişlerden uzaklaşan diş etleridir. Diş eti hastalığı önlenebilir. Diş etlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olmanın birkaç yolu vardır.

Diş eti Sakız Hastalığı Nedir? Diş etlerini Sağlıklı Tutmanın 6 Ana Yolu Nelerdir?1. DİŞ İPİ

Günde en az bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Bu uygun bir şekilde, diş fırçasının ulaşamayacağı yerlerde plak ve yiyecek temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Diş ipinin ne zaman kullanılacağı farketmez. Geceleri, sabahleyin ya da öğle yemeğinden sonra yapılabilir. Zaman farketmeksizin kullanımı çok faydalıdır.

2. DÜZENLİ DİŞ TEMİZLEMELERİ İÇİN DOKTORA GÖRÜNÜN ve DİŞLERİNİZİ TEMİZLETİN

Diş hekimini düzenli olarak ziyaret edip görüyorsanız erken sakız hastalığı belirtilerini tespit edebilirsiniz. Bu şekilde belirtiler daha ciddi hale gelmeden tedavi edilebilir. Profesyonel temizlik, tartarı çıkarmanın tek yoludur. Ayrıca fırçalarken veya diş ipi çekerken kaçırdığınız herhangi bir plaktan kurtulabilir. Diş eti iltihabınız varsa, fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş temizliği yapmak tersine yardımcı olabilir.

3. SİGARAYI BIRAKMAK

Sigara içenler için bir başka sebep daha vardır. Sigara içmek, dişeti hastalığının başlangıcı ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Sigara içmek bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için, diş eti iltihabı ile mücadele etmeyi zorlaştırır, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerini arayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, sigara içmek diş etlerinin hasar gördükten sonra iyileşmesini daha da zorlaştırır.

4.GÜNDE İKİ KERE FIRÇALAYIN

Her öğünden sonra dişlerinizi fırçalayın. Bu, dişleriniz ve diş etleriniz arasında sıkışmış yiyecek ve plakayı çıkarmaya yardımcı olur. Dilinizi de ovun, çünkü bakterileri barındırabilir. Diş fırçanızın yumuşak kılları olmalı ve ağzınıza rahatça oturması gerekmektedir.

Batarya ile çalışan veya elektrikli diş fırçası düşünün. Bunlar, diş eti iltihabını ve plakayı manuel fırçalamadan daha fazla azaltmaya yardımcı olabilir. Diş fırçalarını veya diş fırçası başlarını her üç ila dört ayda bir veya kılların yıpranmaya başlamasıyla değiştirin.

Diş eti Sakız Hastalığı Nedir? Diş etlerini Sağlıklı Tutmanın 6 Ana Yolu Nelerdir?5. FLORÜRLÜ DİŞ MACUNU KULLANIN

Diş macununda olduğu gibi, mağaza raflarında diş eti iltihabını azalttığını, nefesi temizlediğini ve dişleri beyazlattığını iddia eden markalar yer almaktadır. Sağlıklı diş etleri için hangisinin en iyi olduğunu nasıl anlarsınız? Florür içeren diş macunu seçtiğinizden ve marka mührü ile mühürlendiğinden emin olunması gerekmektedir.

6. TERAPÖTİK BİR GARGARA KULLANIN

Genellikle mevcut sayaç, terapötik gargaraları göre, önlemek ya da diş eti hastalıklarını azaltmaya, plak azaltmak tarter geliştiği hızını azaltmak veya bu faydaların bir kombinasyonu için yardımcı olabilir. Bir durulama, diş macunu veya fırçanın yerini tutmaz. Marka mührünü arayın, yani etkili ve güvenli olanı tercih edin. Fırçanızın, diş ipininizin veya ilk durulama işleminin önemi yoktur. Sadece iyi bir iş yapın ve doğru ürünleri kullanın.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku