Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Drop Shipping Nedir?

0 409

drDrop Shipping; stoksuz e-ticaret şeklinde tanımlanmaktadır. Hazır kurulu alışveriş sitesi alarak ürün stoklama yapmadan, alışveriş sitesindeki ürünlerin satışına aracılık ederek komisyon kazanma şeklinde çalışan bir e-ticaret sistemidir.

Drop Shipping veren firmalardan alınan alışveriş siteleri, firmanın stokladığı veya tedarik aldığı ürünleri içerir. Ürün fiyatlarını ve kampanyaları firma belirler. Stok içeriği, ürün portföyü, fiyat ve kampanya değişiklikleri firmadan alınan tüm e-ticaret sitelerinde otomatikman güncellenir. Sipariş edilen ürünler alışveriş sitesinin sahibinin yerine firma tarafından faturalandırılır ve müşteriye gönderilir. Firma alışveriş sitesi sahibine ürün fiyatlarının belirli oranlarında komisyon öder. Komisyonlardan belirli bir oranda stopaj kesilip devlete ödenir.

dr2

Alışveriş sitesinin sahibi sitesinde görüntülenecek ürün kategorilerini özelleştirebilir, istediği kategorileri görüntüleyip istediği kategorileri eleyebilir. Site temasını değiştirebilir, özelleştirebilir. Logo ekleyebilir. Footer düzenleyebilir. İletişim sayfası ve iletişim bilgilerini düzenleyebilir. Siteni belirli kısımlarında görüntülenecek ürünleri kendi seçebilir. Site haritası oluşturabilir. Blog modülüne blog yazabilir. Alexa, Google Site Yönetimi, Yahoo Site Explorer, Bing Webmaster gibi ortamlara kayıt doğrulama kodları ekleyebilir. Alışveriş sitesi sahibi bunların dışında sitenin hiçbir yerini değiştiremez ve düzenleyemez. Site içi arama motoru optimizasyonu firma tarafından yapılmış olur. Yönetim panelinde hit istatistiklerini, site üyelerini, siparişleri, aldığı ve hakettiği komisyonları, firmanın duyurularını izleyebilir.

Sipariş takibi, ödeme alma, müşteri destek işlemleri iki yöntemle gerçekleşebilir;

1. Ödemeleri alışveriş sitesinin sahibi alır. Site sahibi siparişleri takip etmek, ödemenin firmaya gidecek kısmını firmaya ödemek ve siparişleri firmaya bildirmekle yükümlüdür. Sanal POS ve banka hesabı site sahibine aittir. Müşteriler destek almak için alışveriş sitesinin sahibi ile iletişime geçerler.

2. Alışveriş sitesi sahibinin sipariş takip etme, ödeme alma, müşteriye destek verme sorumlulukları yoktur. Bu yöntemde site sahibinin sorumlulukları tıpkı affiliatedeki gibidir. Alışveriş sitesindeki sanal POS, havale için banka hesabı ve müşteri destek hattı firmaya aittir. Firma siparişleri doğrudan görür ve takip eder. Müşteriler destek almak için firmanın destek hattı ile iletişim kurarlar.

Alışveriş sitesi sahibi vergi yükümlüsü değildir. Muhasebe kaydı tutmak zorunda değildir. Alışveriş sitesi için firmaya yıllık belirli bir ücret öder. Belirlenen sürede ödeme yapmazsa sözleşme fesholur, alışveriş sitesi firma tarafından kapatılır. Alışveriş sitesi sahibinin mali zarar riski yoktur. Alışveriş sitesinin site dışı arama motoru optimizasyonu ve reklamlarının yapılması site sahibine aittir.

Yazar:Halil İbrahim Arik

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku