Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dünden Bugüne Kuzeyin En Sakin Şehri Sinop

0 383

Sinop İline Genel Bakış

SinopSinop, Karadeniz Bölgesi’nin en eski şehirlerinden biridir. Sinop, Anadolu’nun en kuzeyinde, Boztepe Yarımadası’nın en küçük, en dar kısmında yer almaktadır. Sinop Limanı özellikle dikkat çekmektedir. Bu liman Karadeniz’in en doğal limanlarından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Sinop şehri tarihi yerleri, plajları, tabii güzellikleri, şelaleri, ormanları, mağaraları, türbeleriyle birçok turisti kendine çekmektedir. Sinop şehri, turistlerin uğrak yeri olmasına rağmen, reklamı iyi yapılamadığından dolayı, beklenen ilginin altında kalmıştır. Sinop şehri kendine has güzellikleri ile tarihe farklı bir açıdan bakmanıza olanak sağlayacak ender bir şehirdir. Şehrin doğal güzelliklerinin dışında, yaşamış olan medeniyetlerin şehre katmış olduğu tarihi eserler ile Sinop eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Sinop şehrinin kendine has bir doğası ve tarihi vardır. Coğrafi konumundan dolayı Sinop, birçok milletin ilgisini çekmiş ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Antik Çağda Sinop

Sinop şehrinin, Karadeniz’in en eski şehirlerinden biri olduğunu söylemiştik. Bu şehir, Antik çağda Paflagonya bölgesinde kalmakta idi. Günümüz adıyla bilinen Sinop’un eski adı ise, Sinope’dir. Sinop’un nasıl kurulduğuyla ilgili birçok söylenti vardır. Bunlardan ilki, kentin adını aynı isimli bir Amazon kraliçesinden almış olduğu ve bu şekilde kurulmuş olduğudur. Diğer bir varsayıma göre ise, Eski Yunan’ da varolan Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi olan kızlarından Sinope’nin adını alıp bu şehri kurmasıdır. Ayrıca bu dönemde olan kent sikkelerinin üstünde bahsi geçen su perisi Sinope’nin başı görülmektedir. Burdan anlıyoruz ki hangi varsayım benimsenirse benimsensin, kentin kurucu Sinope isminde biridir. Bu varsayımlarla birlikte Sinop şehrinin tarihsel gelişimi incelenirken çelişen birçok nokta vardır. Araştırmalara göre Sinop şehrinin kurulmasını özetleyecek olursak, öncelikle yerli halkça kurulduğunu, sonradan Yunan kolonisinin izlediğini ve son aşama olarak da Miletuslular’ın yerleştiğini söylemekteyiz. Ayrıca Sinop da dahil Karadeniz bölgesinin bilinen en eski yerleşiği Hititler’dir. Hitit kaynaklarında ise, Sinop kentiyle ilgili bazı bilgiler yer almaktadır. Hitit kaynaklarında geçen Kaşkalar’ın olduğu, ayrıca Arauanna Ülkesi diye bilinen yerin Sinop’da olduğuyla alakalıdır.
Bahsettiğimiz gibi Sinop birçok doğa güzellikleri, tarihsel yerleri, plajları, mağaraları, şelaleriyle gelenleri kucaklamaktadır. Biz de Sinop’un belli başlı bilinen yerlerine bir göz atalım.
İnaltı Mağarası

7960_5İnaltı mağarası, Ayancık ilçesinin İnaltı Köyü içerisinde bulunmaktadır. İnaltı mağarası denizden 1070 metre yüksekliktedir. İnaltı mağarasının ağzına merdivenler aracılığıyla ulaşılmaktadır. İnaltı mağarası içindeki damlataşlarıyla ve doğal görünümüyle dikkat uyandırmaktadır. Ayrıca mağaranın dışındaki doğal görünümü, tarihsel güzelliğiyle de birçok turiste kucak açmaktadır. Bu mağaranın ortalama uzunluğu 658 metre olmakla beraber, 300 metrelik bölümü de belli aydınlatmalarla turizme açılmış bulunmaktadır. İnaltı Mağarası doğu-batı yönünde tıpkı bir ‘S’ çizerek uzanmaktadır.

İnaltı Mağarası’nın girişinin boyu 125 metre, tavan yüksekliği 15 metre, genişliği 10-12 metre olmakla beraber, düzgün bir galeriye açılmaktadır. Galeri diye nitelendirdiğimiz bu alan mağaranın en kuru yeri olarak bilinmektedir. Daralarak ilerleyen mağarayı gezdiğimizde, sarkıt, dikit, sütun, damlataşlar ve damlataş havuzları görülmektedir. Tabanına baktığımızda ise, Dogger yaşlı granit ve karst taban düzeyini oluşturan Malt- Alt Kereatse oluşturmaktadır. Ayrıca mağara tabanına yakın alt kesimlerde, su yüzeyinin hemen üzerinde patlamış mısır ve karnabahar şeklinde damlataşlar da mevcuttur. Bu mağarada ve bölgedeki çukurlarda yüksek oranda kireç taşı bulunmaktadır. İnaltı Mağarası doğal, gizemli ve mistik görüntüsüyle gelenleri büyülemektedir. Mağaranın içerisine yapılan gezi ve dışarısında bulunan kır kahvesiyle ziyaretçilerini kucaklamaktadır.

Eski Sinop Ceza Evi

Sinop’ta bulunan ceza evinin bulunduğu yer bir zamanlar, Osmanlılar’ın Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük tersanelerinden biri olarak bilinmektedir. Ceza evi iç kalenin içinde, eski tersane olarak bilinen alana yapılmıştır. Bu ceza evinin etrafı yüksek kale sütunlarıyla çevrilmiştir. Böylelikle, mahkumların ceza evinden kaçışını imkansız kılmaktadır. Eski Sinop Ceza Evi turizme açılmış bulunmaktadır. Turistlerin büyük ilgisini çeken Sinop eski cezaevini mutlaka sizlerde gezmelisiniz.

Karakum Plajı

Dediğimiz gibi Sinop şehri plajlarıyla da dikkat çekmektedir. Bunlardan biri de Karakum Plajıdır. Boztepe Yarımadası’nın yanardağ patlaması sonucu oluşturduğu şekillenme, kül ve kumlar sonucunda, Karakum Plajı denizinin dibi siyah kumla kaplanmıştır.

Bu plaja birçok turist ve yerli halk rağbet göstermektedir. Doğal görünümü ve büyüleyici güzelliğiyle Karakum Plajı misafirlerini kucaklamaktadır.

Tarihi Medrese

7960_3Sinop, tarihi yerleriyle de dikkat çekmektedir. Sinop şehrinin merkezinde bulunan Tarihi Medrese, Alaeddin Camiinin kuzey girişinde bulunmaktadır. Bu tarihi medrese, Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından yaptırılmıştır. Sinop’un merkezinde bulunan bu medrese adını da Selçuklu vezirinden almaktadır. Pervane Medresesi kuzey-güney konumunda ve yapı itibariyle de dikdörtgen şeklindedir. İki eyvanlı, açık avlulu medreselerin güzel bir örneği olarak dikkat çekmektedir. Medresenin girişi mermerden yapılmış ve güzel motiflerle süslenmiştir. Ayrıca Pervane Medresesi anıtsal bir nitelik taşımaktadır. Medresenin girişinde iki cephe vardır. Bu cephelerde de ayrı ayrı birer oda bulunmaktadır. Medresenin avlusunun ortasında da sekizgen biçimli görkemli bir şadırvan bulunmaktadır. Avlunun doğu ve batı cephesinde, üçer sütuna yerleştirilen kemerli revaklar yer almaktadır. Revakların arkasında ise, beşerden on adet odacıklar bizi karşılamaktadır. Bu hücrelerin içerisinde birer ocak yer almakla beraber, sokağa bakan da büyük bir penceresi bulunmaktadır. Tarihi Medrese, Sinop şehrinin simgesel güzelliklerini barındırmaktadır. Şehrin simgesi haline gelmiş Tarihi Medrese, turistlerin büyük ilgisini çekmeyi her daim sürdürmüştür.

Erfelek Şelalesi

Sinop’un Erfelek ilçesi doğal görünümü, eşssiz güzelliği ile doğa ve dağ turizmine açılmıştır. Erfelek şelalesi adında da anlaşılacağı üzere, Erfelek ilçesinde yer almaktadır. Bu ilçede yer alan, görülmesi gereken, eşsiz güzelliklerinden olan bir şelale de Tatlıca Şelaleleri’dir. Tatlıca şelalerinde yeşilin en güzel tonları, buz gibi soğuk suyu, alabalıkları ve eşsiz, doğal güzellikleriyle birlikte küçüklü büyüklü 28 şelale yer almaktadır. Bu şelaleler gerçek anlamda bir doğa harikasıdır. Ayrıca bu şelaleler ciddi bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Yapılacak Aktiviteler

Sinop’ta yapılacak aktivitelerin başında öncelikle kamp gelmektedir. Sinop’un eşsiz doğal güzellikleri, sık ormanları ile kamp şüphesiz ki, spor aktivitelerin başında yer almaktadır. Bunun için yapılmış belli kamp alanları bulunmaktadır. Gazi Kampı, Karakum Kampı, Yuvam Kampı, Martı Kamping ile Demirkollar Kampı bu yerlerin başında gelmektedir. Bu kamplar her türlü ihtiyacı karşılamaya müsait olarak yapılmışlardır. Diğer yapılacak aktiviteler arasında avcılık ve yelkencilik yer almaktadır. Özellikle, yelkencilik önem teşkil etmektedir. Sinop il merkezinde ulusal ve uluslararası yelkencilik yarışmalarının yapılmasıyla birlikte, yelkencilik en çok tercih edilen aktivitelerden biri olmuştur. Dünya çapında birçok sporcunun tercih ettiği Sinop şehri, halkınında desteğini arkasına alarak, spor branşlarında büyük başarılar sağlamaktadır.

Yöresel Yemekler

Sinop’un da kendine özgü, yöresel yemekleri mevcuttur. Bunlardan ilki, Nohul’dur. Nohul, üzümlü, cevizli, kıymalı, yoğurtlu olmaktadır. Diğer yöresel yemeklerini sıralayacak olursak, Mısır Pastası, Kaşık Çıkartması, Keşkek, Hamsi Dolması, Islama, Mısır Çorbası, Ayva yemeği, Kestane yemeği, Sirkeli Patlıcan ve Kulak Hamuru dediğimiz içi etli mantıdan oluşan yemeği sayabiliriz. Bu eşsiz yemek kültürü ile Sinop şehri, mutfaklarımızı şenlendirmiştir.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku