Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dünyada Ebelik Mesleğinin Tarihi

0 533

Ebelik mesleği dünyanın en eski meslekleri arasında yerini almaktadır. Bir bebeğin dünyaya gelmesinde rol almak, doğum sancısı yaşayan annenin ağrısını azaltmak ve anne ile birlikte babanın da dileklerini dinlemek, hasretle beklenen bebeğin dünyaya gelmesini sağlamak, dünya meslekleri arasında değerli, saygın bir meslek olmasına neden olmuştur.

Ebelik mesleği insanlığın var olması ile doğmuştur.

falda-ebe-görmekM.Ö. 5000li yıllarda ki resimlere bakıldığında doğum sancısı çeken kadınları ve onlara yardım eden ebe kadınların olduğu görülmektedir.
İncil’de ebelik mesleğinden söz edilmektedir. Ebelik mesleğinin ilahi katında ki önemi üzeride durulduğu da görülmektedir. Buna ek olarak; ebeliğin ilahi katta çok önemli olduğu eski Mısırda Kral Pharao’un ebelerine Shifra ve Pua’nın itaatkâr olduğu geçmektedir. Kah, onun da M.Ö. 2000 yılında ebelik mesleğinin önemini belirttiği duyulmaktadır.

Eski Yunan’da Hipokrat’ın bazı doğumlarda rol aldığı, refakat ettiği, yardım ettiği bu sebeple “erkek babaanne” ile hitap edildiği görülmektedir.

Efesli Soranus M.S. 98-138 ebelik mesleği üzerinden dersler de vermiştir. Ayrıca; ebelerde olması gereken nitelikler üzerinde durmuştur ve kitap olarak yazmıştır. Kitabın adı “Gynaecolojy”dir .

Ebelik anne den kız çocuğuna ya da kadından kadına öğretilen ve çok ağır adım ile ilerleyen bir meslek olarak yer almıştır.

1450 yıllarında İngiltere’de ebe grupları meslek kartları Kardinaller Meclisi tarafından verilmiştir. 1560 yıllarında Fransız Kralı 3. Henry ebe eğitimleri açmış ve eğitimlerin sonunda, ebeleri sınava tabi tutmuştur .

1536-1636 yıllarında Ebe Louise Bourgeuis ebelik mesleği ve ebelik eyleminin nasıl kolay gerçekleşmesi adına yazılar yazdığı görülmüştür .
Jean Lıobaut 1649 da Cenovalı doğumu kolay gerçekleşmesini sağlamak için,ebelere Simfisis pubis eylemini öğretmiştir.

1616 yılında Elizabeth Cellien hastanelerde kadın doğum ve doğumhane servislerinin kurulmasını sağlamıştır.

1701 yılında İngiltere ve Fransa’daki ebelik konusundaki ilerlemelerin Almanya’da da yaşandığı görülmektedir .

Juskına Sıegımund’ın ebelik mesleği üzerine kitap yazdığı görülmüştür. 1733 yılında Ebe Eğitimci Marie Louise La Chapalle (1769-1821) Forseps konusu üzerinde kitap yazmıştır.

1819 yılında Laennec steteskopu bulmuştur ve ilk olarak kadın doğumda kullanıldığı bilinmektedir.

Yazar:Saniye Börekcİ

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku