Dünyanın En Gelişmiş 4 Ayaklı Robotu BigDog

13 Yorum

Boston Dynamics isimli bir firma dünyanın en gelişmiş 4 ayaklı robotunu üretti. Bigdog isimli robot yürüyor, koşuyor ve bozuk arazi şartlarında ağır eşyaları taşıyabiliyor. BigDog benzinli motor ve hidrolik sistemle çalışıyor. Bacakları gerçek bir hayvanın bacaklarında esinlenerek tasarlanmış ve oldukça gelşmiş. Robot 1 metre uzunluğunda , 0,7 metre yüksekliğinde ve 75 kilogram ağırlıda.

Robotun gövdesinde hareketlerini kontrol eden yerleşik bir bilgisayar bulunuyor. Servo motorlar ve çeşitli sensörler sayesinde hareket etmesi sağlanıyor. BigDog’un kontrol sistemi denge ve yönü hızlı bir şekilde düzene koymasını sağlıyor. Hareketi sağlayan sensörler eklemlerin birleşme noktalarını ve o noktalara düşen kuvvetleri, yerle olan teması sağlarken lazer cayroskop ve ses sistemi robotun görüşünü sağlıyor. Diğer bir sensör grubu da robotun hidrolik basıncını, yağ sıcaklığnı, motor sıcaklığnı, motorun dönüş hızını, aküyü ve diğer elemanları kontrol etmeye yarıyor.

BigDog saatte 4 mil hızında koşabiliyor, 35 derece eğimli yerlere tırmanabiliyor, bozuk zeminlere yürüyebiliyor ve 150kg ağırlığı taşıyabiliyor.

Robot Boston Dynamics isimli firma tarafın geliştirilen bozuk zeminlerde taşınabilirliği sağlamak adına yapılmış bir projedir.

Ürünün videosunu yazının devamında bulabilirsiniz.

Robotun özellikle askeri alanda kullanımı çok yaygınlaşacağını düşünüyorum. bozuk arazilerde askerlerin rahat hareket edip daha az yorulması için oldukça yararlı bir teknoloji. Robotun devrilmemesi de olduça etkileyici. Denge olayını çok başarılı bir şekilde çözmüşler.


 

Yorumlar


#1 | şibumi 15 August 2008

gerçekten mükemmel bir robot, helal olsun iyi yapmışlar…

 
#2 | saruhan akalın 16 August 2008

şapka çıkarılacak bir çalışma… mühendislik budur…

 
#3 | Yusuf Çırak 24 August 2008

Bu alandaki en ciddi çalışma görünüyor, çok mesafe kaydedilmiş, denege olayı gerçekten süper..

 
#4 | ALONE5 7 September 2008

YARATAN VERMİŞ İNSANDA KULLANIYOR..(BEYİN)

 
#5 | Karakiz 11 September 2008

Turkceye cevrilirken ifade edilmeyen Bigdog, buyuk kopek demek ve olculeri Danua ayarinda ve dusunuyorum acaba bu robot kac kopegin kas ve sinir sistemi uzerinde deneyler yapilarak uretilmis? Sokaklarinda kopekleri yasatmayan ABD liler bu robot kopegi baris icin mi savas icin mi yoksa uzay kesifleri icin mi uretmisler? orjinal metin http://www.bostondynamics.com/content/sec.php?section=BigDog den okunabilir.

 
#6 | essizblue 11 September 2008

mucize ötesi olan beyin sayesinde insan hayatında kolaylıklar sağlanabiliyo ama yakıp yıkılabiliyoda hayırlısı olsun

 
#7 | Karakiz 15 September 2008

ABD son silahini acikladi. İlk bakışta ne olduğunu anlamak zor. Ama o 21. Yüzyılın yeni silahı. Adı “Savaş Köpeği”. http://www.hurriyet.com.tr/dunya/9895665.asp?gid=229&sz=82952

 
#8 | ZARKA 15 September 2008

bazı sitelerde habere ilişkin yorumlarda pek işe yaramayacağı ,müsriflik ve gereksiz olduğu belirtilmiş,hatta itü sozlukte bile bu şekilde tanımlanmış(yuhhhh böyle teknik üniversiteye) şu an bu robotun yaptıkları ilerde yapacaklarının garantisidir ve düşünmek bile insanı korkutmaktadır. gelecekete insanların pekte yararına kullanılacak gibi görünmüyor.

 
#9 | sa 26 December 2008

Sivrisinek gibi vızır vızır vızır insanın pisikolojisini bozar bu :D uyutmaz geceleri.

 
#10 | Osman Akyurt 2 February 2009

Boston Dynamics (BDI) DI-Guy isimli ürün grubuyla insan hareketlerinin simülasyonu konusunda dünya lideridir. ABD silahlı kuvvetlerinin birçok birimi başta olmak üzere, dünya çapında organizasyonların eğitim ve görev planlama simülatörleri, ve sanal prototip uygulamaları için tercihidir.

Bu firmanın Türkiye temsilcisi ise infoTRON’dur.

 
#11 | aliş 10 March 2009

gerçekten helal olsun mükümel bir robot vidonun ilkinde arkadş vuruyor robota denge testi için içim gitti bağırdım vurma diye gerçekten helal olsun ellerine sağlık tek kelime ile helal olsun başarılarının devamını diliyorum

 
#12 | aliş 10 March 2009

selamlar olsun efendim bu makine yada deyim yerindeyse robotu yapan arkadaşlar gerçektende cennetten kendilerine en fiyakalı yerin sahibi olmuşlardır mükemel süber bir icat benimde bir sorunum var arkadaşlar ben bir makina düşünüyorum ama takılı kalıyorum benim beşinde olduğum makina renkleri seçecek ve istediğim renkteki ürünü içinden alcak alacağı ürünün büyüklüğü nohut tanesi kadar mesela bilgisyar destekli olacak ben şu renkte olanları seç diyecem oda onları görüp içinden onları alacak ama nasıl ve nerden başlayacağımı bilmiyorum kaç gündür uyuyamıyorum eyerki bununla ilgi yardım etmek isteyen olursa cilgin222@hotmail.com adresime mesaj atarlarsa çok sevinirim şimdiden teşekkürler

 
#13 | osman 8 April 2009

tekkelimeyle mukemmel

 

Yorum Yazın






 

İlgili Yazılar