Dell’den Yeni Studio Hybrid Masa羹st羹 Bilgisayar DLNA Nedir? (Digital Living Network Alliance)
G羹ne Pili

Aug 14

Boston Dynamics isimli bir firma d羹nyan覺n en gelimi 4 ayakl覺 robotunu 羹retti. Bigdog isimli robot y羹r羹yor, kouyor ve bozuk arazi artlar覺nda a覺r eyalar覺 ta覺yabiliyor. BigDog benzinli motor ve hidrolik sistemle 癟al覺覺yor. Bacaklar覺 ger癟ek bir hayvan覺n bacaklar覺nda esinlenerek tasarlanm覺 ve olduk癟a gelmi. Robot 1 metre uzunluunda , 0,7 metre y羹ksekliinde ve 75 kilogram a覺rl覺da.

Robotun g繹vdesinde hareketlerini kontrol eden yerleik bir bilgisayar bulunuyor. Servo motorlar ve 癟eitli sens繹rler sayesinde hareket etmesi salan覺yor. BigDog’un kontrol sistemi denge ve y繹n羹 h覺zl覺 bir ekilde d羹zene koymas覺n覺 sal覺yor. Hareketi salayan sens繹rler eklemlerin birleme noktalar覺n覺 ve o noktalara d羹en kuvvetleri, yerle olan temas覺 salarken lazer cayroskop ve ses sistemi robotun g繹r羹羹n羹 sal覺yor. Dier bir sens繹r grubu da robotun hidrolik bas覺nc覺n覺, ya s覺cakl覺n覺, motor s覺cakl覺n覺, motorun d繹n羹 h覺z覺n覺, ak羹y羹 ve dier elemanlar覺 kontrol etmeye yar覺yor.

BigDog saatte 4 mil h覺z覺nda koabiliyor, 35 derece eimli yerlere t覺rmanabiliyor, bozuk zeminlere y羹r羹yebiliyor ve 150kg a覺rl覺覺 ta覺yabiliyor.

Robot Boston Dynamics isimli firma taraf覺n gelitirilen bozuk zeminlerde ta覺nabilirlii salamak ad覺na yap覺lm覺 bir projedir.

r羹n羹n videosunu yaz覺n覺n devam覺nda bulabilirsiniz.

Robotun 繹zellikle askeri alanda kullan覺m覺 癟ok yayg覺nlaaca覺n覺 d羹羹n羹yorum. bozuk arazilerde askerlerin rahat hareket edip daha az yorulmas覺 i癟in olduk癟a yararl覺 bir teknoloji. Robotun devrilmemesi de oldu癟a etkileyici. Denge olay覺n覺 癟ok baar覺l覺 bir ekilde 癟繹zm羹ler.

Etiketler: , , , , , , ,

9 Yorum Yazılmış

ger癟ekten m羹kemmel bir robot, helal olsun iyi yapm覺lar…

ibumi 15 Agustos 2008 Saat 9:56

apka 癟覺kar覺lacak bir 癟al覺ma… m羹hendislik budur…

saruhan akal覺n 16 Agustos 2008 Saat 19:11

Bu alandaki en ciddi 癟al覺ma g繹r羹n羹yor, 癟ok mesafe kaydedilmi, denege olay覺 ger癟ekten s羹per..

Yusuf 覺rak 24 Agustos 2008 Saat 14:45

YARATAN VERM襤 襤NSANDA KULLANIYOR..(BEY襤N)

ALONE5 7 Eylul 2008 Saat 0:11

Turkceye cevrilirken ifade edilmeyen Bigdog, buyuk kopek demek ve olculeri Danua ayarinda ve dusunuyorum acaba bu robot kac kopegin kas ve sinir sistemi uzerinde deneyler yapilarak uretilmis? Sokaklarinda kopekleri yasatmayan ABD liler bu robot kopegi baris icin mi savas icin mi yoksa uzay kesifleri icin mi uretmisler? orjinal metin http://www.bostondynamics.com/content/sec.php?section=BigDog den okunabilir.

Karakiz 11 Eylul 2008 Saat 9:31

mucize 繹tesi olan beyin sayesinde insan hayat覺nda kolayl覺klar salanabiliyo ama yak覺p y覺k覺labiliyoda hay覺rl覺s覺 olsun

essizblue 11 Eylul 2008 Saat 10:18

ABD son silahini acikladi. 襤lk bak覺ta ne olduunu anlamak zor. Ama o 21. Y羹zy覺l覺n yeni silah覺. Ad覺 “Sava K繹pei”. http://www.hurriyet.com.tr/dunya/9895665.asp?gid=229&sz=82952

Karakiz 15 Eylul 2008 Saat 10:23

baz覺 sitelerde habere ilikin yorumlarda pek ie yaramayaca覺 ,m羹sriflik ve gereksiz olduu belirtilmi,hatta it羹 sozlukte bile bu ekilde tan覺mlanm覺(yuhhhh b繹yle teknik 羹niversiteye) u an bu robotun yapt覺klar覺 ilerde yapacaklar覺n覺n garantisidir ve d羹羹nmek bile insan覺 korkutmaktad覺r. gelecekete insanlar覺n pekte yarar覺na kullan覺lacak gibi g繹r羹nm羹yor.

ZARKA 15 Eylul 2008 Saat 15:02

Sivrisinek gibi v覺z覺r v覺z覺r v覺z覺r insan覺n pisikolojisini bozar bu :D uyutmaz geceleri.

sa 26 Aralik 2008 Saat 15:34

Yorum Yazın

Konuyla 襤lgili Dier Yaz覺lar