Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dünyanın En Tehlikeli Yolu; “Ölüm Yolu”

0 472

Yungas Yolu, Grove’nin Yolu, Coroico Yolu, Kader Yolu ya da en bilindik ismiyle ”Ölüm Yolu”, dünyanın sahip olduğu en tehlikeli yol olarak kabul edilmektedir. Burada yolun bu şekilde anılmasının sebebi, bugüne kadar aldığı binlerce candan kaynaklıdır. Güney Amerika ülkelerinden Bolivya’da bulunan bu Ölüm Yolu, çok kötü bir şöhrete sahiptir. Ancak bu kötü şöhret onun popülaritesini her geçen gün daha da artırmaktadır. Öyle ki, bölge normal araç trafiğinin haricinde son zamanlarda ciddi anlamda da bir ziyaretçi trafiğine sahip olmaya başlamıştır. Dünyanın en tehlikeli aktif yolları arasında en tehlikeli olarak kabul edilen bu Ölüm Yolu, Bolivya’nın Laz Paz şehrinin kuzeyinde bulunan Yungas bölgesinde yer almaktadır. Dünyanın en tehlikeli mekanlarından biri olarak kabul edilen Ölüm Yolu, Inter – Amerikan Development Bankası tarafından ”dünyanın en tehlikeli yolu” olarak adlandırılmıştır. Bolivya hükümetinin de söz konusu bu yol ile alakalı herhangi bir çalışma içinde olmaması da ayrıca eleştiri konusu olsa da bölgeyi ziyaret eden binlerce turist fotoğraf çektirme yarışına girmektedir. Hatta bu yüzden yaşamını yitiren de vardır.

SDünyanın En Tehlikeli Yolu; "Ölüm Yolu"on olarak yapılan araştırmalar sonucu yolun ne kadar tehlikeli olduğu daha da ortaya çıkmıştır. Öyle ki, 2006 yılında Ölüm Yolu’nu kullanan araçların ya da bisikletlilerin yolun sıfırladığı uçurumdan aşağı düşmesi sonucu yaklaşık olarak 200 ile 300 kişi yaşamını yitirmiştir. Yolu bu denli tehlikeli hale getiren ise, genişliğinin en fazla 4 en az 2,9m olmasıdır. Bu aralıklarda olan genişliğe rağmen yol gidiş geliş olarak kullanılmakta ve bu da beraberinde ciddi tehlikelileri de getirmektedir. İşin bir diğer ilginç ve aynı zamanda da tehlikeli kısmı buradan ağır vasıtaların sık sık geçmesidir. 4 bin metrelik bir uçurumun üzerinde yer alan bu Ölüm Yolu, birçok aracı da yutmuş ve uçurumdan aşağı yuvarlamıştır. Özellikle havaların yağışlı olduğu dönemlerde, yolun uçurumla birleştiği kesim yaşanan yumuşama sebebiyle daha da tehlikeli hale gelmektedir. Herhangi bir bariyerinde bulunmadığı yolda trafik akışını sağlamak sadece ama sadece araç sahiplerinin yeteneklerine kalmıştır.

Yolun geçmişine baktığımız zaman, yapımının 1930’lu yıllara dayandığını görmekteyiz. O dönem yaşanan Chaco Savaşı ya da başka bir ifadeyle Paraguay Savaşı esnasında yapılmış olan Ölüm Yolu, 2006 yılında yenilenmiştir. Ancak bu yenilenme yine de yolun doğasında barındırdığı tehlikeyi tam olarak ortadan kaldırmamıştır. Yine de yapılan drenaj ve asfaltlama çalışması sonrasında yolu aldığı can sayısında ciddi anlamda bir azalma gözlemlenmiştir. Söz konusu yolda öğrencileri taşıyan otobüsler, hafriyat kamyonları, binek araçlar, bisikletliler gibi her türlü kesimi kapsayan gruplar feci şekilde uçuruma yuvarlanarak can vermiştir. Çok az sayıda kişi uçuruma yuvarlanmasına karşın tutunabildiği ağaçlar sayesinde hayatta kalabilmiştir.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku