Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ege’nin Güzide İlçesi; Datça

0 490

Datça, Ege Bölgesi’ndeki nadide turizm alanlarından birisidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu belde, eşsiz plajları ve doğanın her rengi ile 235kmlik sahil şeridine sahiptir. Güneşin yaklaşık 300 gün kendini göstermesi, kuraklık sebebi değildir. Nemlilik oranı yaklaşık %50 kadar olan Datça, oksijenlilik bakımından Dünya’daki 2. ülkemizde de 1. sırada yer alır. Siyasi olarak sınırlarının %65ten fazlası ormanlık alandır. Bu eşsiz doğa alanı tüm Dünya’daki seçkin tatilcilerin ilk seçeneklerindendir.

6519_datca

Datça yarım adasının tarihi geçmişi de oldukça hareketlidir ve insan yerleşimi MÖ2000 tarihine kadar uzanır.

Datça Tarihi

Tarihi yarımada da ilk yaşayanlar Karyalılar’dır. Dorlar egemenliği ile tarihsel olarak en parlak dönemini yaklaşık olarak bin yıl sonra yaşamıştır. Dorlar Trakya’dan bölgeye inerek, bugünkü Burgaz Mevkii’nde Knidos uygarlığını kurarlar. Daha sonra bölgede, Lidyalılar ve Persler’in hakimiyetleri görülür. Datça’nın yarım ada olması, ada ile kara arasındaki alanın doldurulması ile ticaret için kullanılan iki büyük liman yaratılmıştır. Tarihi eserler bakımından bu iki limanın, Mendirek kalıntıları halen günümüzde görülebilmektedir. Oluşan yarımada da Dorlar ve Romalılar’dan kalma çok sayıda tapınak bulunmaktadır. Özelikle Datça’da Afrodit heykelleri oldukça fazla şekilde yer alır. Şehrin Bizans İmparatorluğu hakimiyetindeki döneminde, yerleşim yeri olarak kullanılmamış ve kısa bir süre piskoposluk merkezi olarak kullanılmıştır. 13. yüzyılda Menteşe Beyliği himayesinde 15. yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu’na geçmiş ve adı Datça olarak değiştirilmiştir. Sultan Reşatın saltanatı dönemlerinde şehrin adı Reşadiye olarak değiştirilmiş, ancak Cumhuriyet döneminde tekrar Datça adına kavuşmuştur.

6519_datca_tarihi

Datçada Turizm

Yarım adanın özel koruma alanı olması sayesinde, doğası bozulmadan günümüze kadar gelebilmiştir. Mavi bayraklı birçok plaja sahip olan Datça, yat turizmi, yelken sörfü gibi birçok spor aktiviteleri ile hem ülkemizden hem de Dünyadan oldukça fazla turist çekmektedir. Konaklama için oldukça fazla otel ve pansiyon bulunmaktadır. Halkın ekonomik gelir kaynakları arasında badem yetiştiriciliği, zeytincilik ve turizm gelmektedir. Tarihi eserler bakımından da, oldukça fazla ilgi gören alanlara sahiptir. Afrodit heykelleriyle ünlü tapınaklar, Selçuklulardan kalma yapı ve ibadethaneler gibi gezilip görülecek çok yeri vardır. Bodrum, Datça, Fethiye arasından düzenlenen yat gezileri ile deniz severlerin de oldukça ilgisini çeken yarımada, mutlaka gidilip görülmelidir.

Kaynakça:
Wikipedia

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku