Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Eğitim Ortamı Nerelerdir? Eğitim Ortamlarını Planlama Şekilleri

1 837

Eğitim Ortamı Nerelerdir? Eğitim Ortamlarını Planlama ŞekilleriEğitim ortamı deyince akla ilk gelen yer sınıftır. Ama eğitim sadece sınıfta yapılmaz. Eğitim ortamları;
1- Spor salonlar
2- Kütüphane
3- Laboratuvar
4- Resim odası
5- Müzik odası
6- Çok amaçlı salon
7- Bilişim sınıfı
Eğitim- öğretim ne kadar farklı mekanda yapılırsa o kadar yararlı olur. Çünkü çocuklar ya da gençler aynı ortamdan bir müddet sonra sıkılmaya başlarlar. Hatta sınıf içinde sıra değişikliği bile çok yararlıdır. Okulun şartları elverdiği sürece dersin içeriğine uygun eğitim ortamları oluşturulmalıdır. Böylece çocuğun derse olan motivasyonu artar.

Eğitim Ortamlarının Planlama Şekilleri;

Aktif öğrenmeyi sağlayabilmek için farklı eğitim ortamları kullanmak kadar bu eğitim ortamının farklı şekillerde de planlanması da önemlidir. Bazen bir ders için bazen bir konu için bazen de bir ünite ya da proje için sınıf yerleşim şekilleri değiştirilebilir. Yerleşim şekilleri şunlardır;

1. “U” Şeklinde Yerleşim; Bu yerleşim şeklinde ortada boş bir alan vardır. Bu alanda hızlı bir şekilde hareket edilebilir. Tahtayı ya da akıllı tahtayı, öğretmeni tüm öğrenciler rahatlıkla görebilir.
2. Ekip Çalışması Yerleşim Şekli; Bu şekil ile ekip çalışması kolaylıkla yapılır.
3. Konferans Masası Yerleşim Şekli; Resmi bir yerleşim şeklidir. Öğretmenle daha rahat iletişim kurulur.
4. Daire Şeklinde Yerleşim; Masa olmadan sandalyelerle oluşturulan kolay bir yerleşim şeklidir. Gerekirse masalarda çevrilebilir.
5. Grupların Gruplanması Yerleşim Şekli; Münazara, tiyatro ve grup çalışmalarında bu yerleşim şekli kullanılabilir.
6. Çalışma İstasyonu Yerleşim Şekli; Laboratuvar çalışmaları için uygundur. Öğretmen tarafında nelerin yapılması gerektiği uygulama ile öğrencilerin işbirliği yaparak verilen çalışmayı yapmaları istenir.
7. Proje veya Özel Çalışma Grupları Yerleşim Şekli; Büyük eğitim alanlarında uygulanabilir. Ders dışı etkinlikler için kullanılır.
8. Klasik Sınıf Yerleşim Şekli; En sık kullanılan yerleşim şeklidir. Çünkü sınıfların büyüklüğü, öğrenci sayısına göre yerleşim planları yapılabilir.
Bu yerleşim şekillerinde öğrenciler arka arkaya oturur. Burada dikkat edilmesi gereken öğrencilerin tahtayı görebilecek şekilde yerleştirilmeleridir. Öğrencilerin boylarına göre yerleşim yapıldığında uzun boylular hep arka sıralarda kalmaktadır. Öğretmenin çok iyi bir planlama yapması eğitimin verimliği açısından çok önemlidir.

 

Yazar : Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. osymli diyor

    Planlama eğitimin her alanında önemlidir ancak yeteri kadar önem görmüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku