Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

EKG Nedir? Neden ve Nasıl Çekilir?

2 436

EKG Nedir? Neden ve Nasıl Çekilir?Beden yüzeyinin değişik bölgelerine yapıştırılan elektrodlar aracılığı ile kalpteki elektriksel aktivitenin(kalp ritmi, kalp frekansı) grafik olarak kaydedilmesine elektrokardiyogram (EKG), bu işlemi gerçekleştirmek için kullanılan alete ise elektrokardiyograf denir. Bu elektrodlardan elde edilen ileti, kablolar aracılığı ile EKG aletine bağlanır. EKG aleti bu iletileri kağıda döker. Kağıt üzerinde görünen bir dizi grafik, hastanın EKG’si olarak adlandırılır.

EKG Neden Çekilir?

EKG; kalp hastalıklarının, ritim ve ileti bozukluklarının tanımlanması ve bazı ilaçların etkilerin değerlendirilmesi amacıyla çekilir. Kalp duvarlarındaki kalınlaşmayı tespit etmek ve takılı kalp pilinin işlevlerini saptama amacı ile çekilir. Ayrıca EKG ile; doğrudan kalp kasılmaları görülebileceğinden, kalbin işlevinin değerlendirilmesinde aydınlatıcı bilgi elde etmek mümküdür. EKG kullanımında ki en yaygın sebepler bunlardır.

EKG Nasıl Çekilir? 
EKG Nedir? Neden ve Nasıl Çekilir?Hastanın göğsünü, açması, kollarını sıyırması gerekmektedir. Standart bir EKG’de; sağ sol el ve ayak bileklerine birer tane, göğüse altı tane olmak üzere toplam on adet elektrodlar bağlanır. İletinin güçlendirilmesi için elektrodların altına özel EKG jeli sürülür. Elektrodlar ilk kullanıldığında vücuta soğuk bir his oluşturabilir. İşlem sonrasında geçici hafif kızarıklık görülebilir. Tamamen ağrısız olan ve herhangi bir riski bulunmayan bu işlem, güvenilirdir ve ortlama 8-10 dk arası sürmektedir.

EKG çekiminde hastaların yaşadığı en büyük problem; EKG’de parazitlenme nedeni ile çekim olayının defalarca tekrarlanarak işlemin uzamasına sebep olmasıdır. Bunu önlemek için hastanın mümkün olduğunca rahat bir pozisyonda uzanması sağlanarak, iskelet kaslarının oluşturacağı elektriksel aktivite azaltılmalıdır. Parazitlenmeyi azaltmanın bir diğer yolu da elektrodların bağlandığı bölgelerde metal cisimlerin (yüzük, bileklik vb.) ve ve hasta üzerinde elektronik aletlerin bulunmamasıdır.

Kaynakça:
Karadakovan A., Aslan F. Dahili Hastalıklarda Bakım. Akademisyen Tıp 2014

Yazar: Lale Aydin

2 Yorumlar
  1. Seda A. diyor

    Merhaba

    Ben bugün İstanbul Pendik Devlet Hastanesinde EKG çektirdim.Çekimlerde sonuçlar EKG cihazına kaydediliyor mu? Bana verilen çıktıda cinsiyet kısmında erkek yazıyor, tarih doğru ancak saat yanlış.Acaba benden önce gelen, sonuçları cihaza kaydolan bir hastanın çıktısı yetkisiz personel nedeniyle yanlışlıkla bana verilmiş olabilir mi? Veya çekim sonucu çıkan çıktı o çekime mi ait oluyor her çekimde? Yani bana yanlışlıkla başkasının sonucunun verilme ihtimali var mı? Nasıl çalışıyor bu cihazlar? Bu konuda bilgi verir misiniz? Bu arada bende göğüs ağrısı falan olduğu için gitmedim, yeni gireceğim iş yeri istedi.Ancak kalp krizi geçiren bir hastaya yetkisiz personeller tarafından yanlışlıkla başkasının sonucunun verilmesi büyük hatalara sebep olabilir.Bu yaşadığım olayı sitenizde haber yapabilirsiniz, benim için bir sakıncası yok.Gerekirse daha fazla ayrıntı için mail ile bana ulaşabilirsiniz.

    Teşekkürler

    1. DNA-X diyor

      Ekg anında verir sonucu muhtemelen sizindir sonuç

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku