Elektriğin İcadı, Transistörün İcadı, Lazerin İcadı, Mekanik Saatin İcadı, Mikroskobun İcadı
KISA KISA İCADLAR: Bölüm 3
Elektrik: Elektron akışıyla enerjinin transfer edilmesi sonucu oluşan etkiye elektrik denir ve 1832 yılında icad edilmiştir. Elektrik, M.Ö. 600′lü yıllarda bilindiği, Antik Yunanistan‘da kürklere amber sürülerek statik elektrik elde edildiği yazılır. Amberleri kürklere o kadar çok sürerlermiş ki gözle görülen elektrik akımları bile oluşurmuş. Elektrik denince akla Edison’un gelmesi ise kendisinin başarılı bir halkla ilişkilerci olmasından kaynaklanıyormuş sadece. Yoksa buluşta katkısı olan daha pek çok bilim adamı var. Elektrikli sandalyeyi de maalesef Edison bulmuş. Laboratuvar ortamında elektriği ilk kez elde edebilenler ise aynı yıl ayrı ayrı çalışmalarla Michael Faraday ve Joseph Henry.
Transistör: Transistör, bir devreyi açıp kapayan, bir sinyali güçlendiren, farklı dirençteki devre parçalarını birbiriyle uyumlu hale getiren bir devre elemanıdır. 1947 yılında John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley’in yaptığı çalışmalar sonucunda bulunmuştur. Transistör tarihte elektrik ve elektronik cihazların gelişiminde çok büyük öneme sahiptir.
Lazer: “Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. İlk kez 1917 yılında Albert Einstein tarafından “hayal edilmiş”. 1954′te “maser” denilen lazerin öncüsü bir teknoloji bulunmuş. Bu teknoloji lazerdeki “light” kelimesi yerine “microwave” kelimesinin koyulmuş halidir. Lazerden tek farkı görünmez olmasıymış. 1958′de “maser”in mucitleri Charles Townes ve Arthur Schawlow, görünür bir lazer üzerinde çalışmışlar ancak ilk optik lazer ışınını yaratan kişi Theodore Maiman olmuş. 1960 yılında da aynı bilimadamları tarafından günümüzde çok daha gelişmiş şekilleri kullanılan lazer bulunmuştur.
Mekanik Saat: 1577′de dakikayı gösteren ilk saat yapılmış. Jost Burgi’nin amacı, astronomların kullanacağı bir yardımcı üretmekmiş. 1656′da sarkaç icat edilmiş, bu da saatleri daha güvenilir hale getirmiş. Koluna saat takan ilk kişi ise Fransız matematikçi ve filozof Blaise Pascal. Yıllardan 1660. Saat kavramını standartlarına oturtan ise 1878′de Sir Sanford Fleming olmuş.
Mikroskop: Lensler ve büyüteçler, Antik Yunan uygarlığında bile biliniyormuş. Ancak onlar bu lensleri yapmayı değil, sadece ortası kenarlarından daha geniş kristallerin etkilerini biliyormuş. 1590′da iki gözlük imalatçısı Zaccharis Janssen ve oğlu Hans, bir tüpün içine dizdikleri lenslerin yakındaki bir cismi 10 kat yakına getirdiklerini fark etmiş. 1700′lü yılların başında Anton van Leeuwenhoek, 270 kat büyüten bir mikroskop yapmış ve olaylar gelişmiş!











Yorumlar
süüüüüüüüppeeeeeeerrrrrrr bişi ama daha geniş bilgi verilebilirdi insanlar için böyle yararlı bi site yapmanız çok güzel bi davranış
ben elektriğin icadını araştırıyorum kısacası elektiriğin bizim yaşadığımız zamana kadar gelişmesini. ama bulamadım daha geniş bilgi verseniz ve daha açıkca ifade etseniz olurdu.ama yinede çok süper bir site insanlar için yararlı
yaaa ama siz kısa ve öz vermiyosunuz sadece konuyu verip epey kurcalıyosunuz benim öğretmenim kısa ve öz istiyoo am site süperrrrr
güzel ama niye malasef edison bulunmuş diyosunuz anlamadım….
ben burdan aradığım şeyi bulamıyom
ama çok güzel bir sayfa veya site
güsel bi site ama mikroskopla ilgili pek bişi werilmemiş bende mikroskobu arastırıyodum zaten
slm ben eren hepsideki benimde kuzenimin ödevi olduğu için girdim bu siteye sizleri çok seviyorum güllçinde öyle diyor
ewet ya gercekten cok kısa bilgiler var
bencede çok kısa olmuş.beğendim ama fazla değil. ben daha geniş bilgi istiodum.yinede böle bir site yapılmiş olması çok iyi bence.
güzelmiş biraz daha iyi başşrılar diliyorum
Yorum Yazın