Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Elektrik Faturalarınızı Ciddi Oranda Aşağı Çekecek Tüyolar

0 534

Evlerimize gelen faturalardan ve bu faturaların tutarlarından her zaman şikâyetçi olmuşuzdur. Çoğu zaman hiç kullanmadığımız kadar su ya da elektrik faturası geldiğinden şikayet ederiz. Aslında elbette durum böyle değildir. Ne kadar su ya da elektrik kullanıyorsak onun karşılığının geldiğini fark etmeyiz. Sadece kullanacağımız saatlerin gelen elektrik veya su faturaları ile doğrudan ilişkisi vardır. Evlerimizde o kadar çok elektrik tüketen cihaz var ki ve bunların dikkatli kullanılması durumda ciddi oranda tasarruf etmek ve her ay gelen fatura bedellerimizi çok ciddi oranda azaltmak mümkündür. Yazımızın devamında evlerinizde alacağınız basit tedbirler sayesinde faturalarınızın gözle görülür biçimde azalmasına yarayan basit önlem ve davranışları bulabilirsiniz.

Bu Tedbirler Nelerdir?

8676_tasarruf4Ampullerinizi tasarruflular ile değiştirebilirsiniz. Fakat tasarruf adı altında satılan ucuz ampullerden uzak durmalısınız keza gerçek tasarruflu ampuller oldukça pahalıdır. Uzun ömürlü olmaları sayesinde uzun vadede çok kazançlı olacaksınız.

Düğmeye bastığınızda hemen yanan ampuller yerine yavaş yavaş yanan ve ışık saçan ampulleri tercih edebilirsiniz. En azından banyo, çalışma odası ve hol gibi evimizim bazı bölümlerinde bu ampulleri kullanmak ciddi oranda tasarruf sağlayacaklardır. Bu tarz ampuller diğer ampullere göre akım geldiği anda çok daha az elektrik harcarlar.

Yatarken ya da evde olmadığımız zamanlarda çalışmasının elzem olmadığı cihazlarımızı fişlerinden çekelim ya da elektrik tüketemez konuma getirelim. Mesela televizyonunuzu kumandasından değil butonundan kapatalım. El süpürgesi gibi sürekli fişe takılı ve şarj olan cihazlarımızı fişe takılı halde tutmayalım. Telefonlarımızı ve akıllı cihazlarımızı şarj etmek için gereğinden fazla prizde takılı tutmayalım ve şarj olur olmaz prizden çekelim. Merkezi ısıtma sistemine sahip evlerde oturanlar sıcak su ihtiyaçlarını doğalgaz yolu ile değil termosifon sayesinde sağlarlar. Termosifon ise sürekli “on” yani açık durumdadır. Oysa kullanmayacağımız zamanlarda bu cihazı “off” yani kapalı konumda tutalım.

İnternet için gerekli olan WİFİ kutularını, uydu alıcılarını ve buna benzer aletleri kullanmadığımız zamanlarda ve özellikle evde olmadığımız zamanlarda ışığını yanar durumda bırakmayalım yani kapalı konumda tutalım.

Özellikle yaz aylarında ışıklarımızı hava kararmadan açmayalım en azından normal zamandan bir saat daha geç açalım. Bu 1 saatin bir ay sonunda 30 saat edeceğini unutmayalım.

Odadan çıkarken arkamızda ışıkları açık tutmayalım ve özellikle çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandıralım.

Isıtıcı özelliği olan, ızgara, tost makinesi, ekmek kızartma makinesi, ütü, saç kurutma makinesi gibi rezistans özelliği olan cihazları olabildiğince az kullanalım. Unutmayalım ki bu tarz eşyalar en fazla elektrik tüketen eşyalardır.

Evdeki tüm ampullerinizi LED ampullerle değiştirmelisiniz. Bu ampuller akkor ampullerden çok daha az enerji harcar ve çok daha fazla ışık saçarlar. Zaten doğal olarak tasarruflu lamba edinmiş gibi olacaksınız.

Yukarıdaki tedbirlerin olabildiğince alınması durumunda bir aylık faturanızda çok ciddi oranda azalma olacağından emin olabilirsiniz. Elbette bu tedbirleri ancak bir yaşam biçimi haline getirmeniz durumunda sürdürülebilir hale getirebilirsiniz. Dolayısı ile bir odadan çıkarken otomatik olarak eliniz anahtara gidecek ve ışığı kapatıp çıkacaksınız. Bu alışkanlığın edinilmesi ve var olan alışkanlıklarınızdan kurtulmak ancak zamanla ve ciddi oranda istekle olabilecek bir durumdur.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku