Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Element nedir? Genel Özellikleri Nelerdir?

0 1.460

Elementler, gözle görülemeyecek kadar küçük atomlardan oluşan, evrendeki her şeyin yapısında bulunan temel öğelerdir. Kimyasal metodlarla veya ısı, ışık, elektrik gibi bir enerji kullanılarak basit maddelere ayrışması mümkün değildir. Birçok maddede birbirinden farklı atomlar olsa da, her elementte sadece bir tür atom bulunur.

8395_2Bilinen element sayısı yüzün üzerinde olmasına rağmen, bunlardan 94 tanesi doğada bulunmaktadır. Diğerleri laboratuvarlarda bilim adamları tarafından sentetik olarak yapılmıştır. Bilim adamlarına göre daha fazla element elde edilebilir ama bunlar uzun ömürlü olmamakta, bazen bir saniyeden az zamanda yok olmaktadırlar.

Gündelik yaşamda tanıdığımız maddelerin çoğu element değildir. İki veya daha fazla elementin bir araya gelip, özelliklerini kaybederek oluşmuş bileşiklerdir. Örneğin; suyun kimyasal yapısında bulunan oksijen ve hidrojen birer elementtir. Oksijen ve hidrojen gaz olmasına rağmen, su öyle değildir. Şeker de diğer bir bileşiktir. Yapısında karbon, oksijen ve hidrojen atomlarını barındırır.

Elementlerin en küçük parçası atomun ortasında, proton ve nötron denilen taneciklerin bulunduğu bir çekirdek vardır. Çekirdek atomun hacminden oldukça küçüktür ve protondan gelen pozitif elektrik ile yüklüdür. Nötron ise yüksüz yani nötrdür. Elementteki bütün atomlardaki protonların sayısı aynıyken, nötronların sayısı değişiklik gösterir. Aynı elementin bu değişik biçimlerine izotop denir. Nötronu olmayan tek element hidrojendir.

Elementler atom numarasıyla belirlenir. Elementin proton sayısı atom numarasına eşittir ve element sembolünün altında gösterilir. Atom numarasının değişmesi yeni bir elementin ortaya çıkmasına neden olur.

Elementler saf ve homojen maddelerdir ve sabit bir özkütleleri vardır. Tabiatta oda sıcaklığında, kimyasal özelliklerine göre metal, ametal ve soy gazlar olmak üzere üç halde bulunurlar.

8395_1Metaller; yüzeyleri parlak görünüşlü, ısı ve elektrik akımını ileten, levha haline getirilebilen elementlerdir. Cıva hariç oda sıcaklığında hepsi katıdır.

Ametaller; yüzeyleri mat olan, ısı veya elektrik akımını iletmeyen, oda sıcaklığında üç halde bulunabilen (katı, sıvı, gaz), tel veya levha haline getirilemeyen kırılgan elementlerdir.

Soygazlar; nötr atomlardır ve elektron alıp vermeyen kimyasal element grubudur.

Yeryüzünde en yaygın olarak görülen element oksijendir. Onu silikon izler. Her ikisi de kumda ve kayalarda bulunur. Tüm evrende en yaygın element ise hidrojendir, ondan sonrada helyum gelmektedir.
Kaynakça:
http://element.nedir.com/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kimyasal_element

Yazar:Ayfer Yeşilova

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku