Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Et Güvenliği: Et, Kümes Hayvanları ve Balıkların Saklanması ve Kullanılması Nasıl Olmalıdır?

0 653

Et Güvenliği: Et, Kümes Hayvanları ve Balıkların Saklanması ve Kullanılması Nasıl Olmalıdır?Hayvansal ürünlerde birçok bakteri türü büyüyebilir, bu nedenle her tür etin güvenli bir şekilde taşınması ve saklanması önemlidir. Bununla birlikte, farklı et türleri için farklı kurallar kafa karıştırıcı olabilir. Hazırlandıktan bir hafta sonra bir miktar et yemek ya da daha sonra dondurmak tamamen güvenli olabilir. Diğer türler sadece birkaç gün sonra atılmalıdır. Güvenlik sorunları, yiyebileceğiniz her şeyle ilişkilidir. Sağlıklı bir mutfak, güvenli pişirme ve depolama uygulamaları konusundaki bilginize bağlıdır.

*Etin seçilmesi

Son kullanma tarihini veya satış tarihini geçen et satın almayın. Ayrıca, etin buzdolabında kalma süresini azaltmak için kasaplardan et alınız.

*Belirli etleri seçerken aşağıdaki özel kurallara uyun:

Et Güvenliği: Et, Kümes Hayvanları ve Balıkların Saklanması ve Kullanılması Nasıl Olmalıdır?-Koyu kahverengi veya renksiz olan, güçlü bir kokuya sahip olan, sert veya çok yumuşak olan bir sığır etinden kaçının.

-Soluk görünen, güçlü, keskin bir kokusu olan herhangi bir kümes hayvanından kaçının.

-Rengi solmuş, yumuşak ete sahip balıklardan kaçının. Bu tür balıkların amonyak benzeri kokusu vardır.

-Kirli havaya ve zararlı bakterilere maruz kaldığı için hasarlı, sızıntı yapan veya yırtılmış ambalajlarda bulunan etlerden kaçının.

*Eti işleme

Herhangi bir et, balık veya kümes hayvanı hazırlarken ellerinizi sık sık yıkayın. Bakteriler elleriniz ve etleriniz arasında hızla yayılabilir. İster ham ister pişmemiş olsun, ellerinizi et ve etten sonra en az 20 saniye önce suyla yıkayınız. Bakteri kolayca yayılabildiği için, eti diğer tüm pişirme malzemelerinden ayrı bir yüzeyde hazırlayın. Sebzeleri ve diğer malzemeleri etten uzak tutun, özellikle de bunları aynı yemekte pişirmiyorsanız.
Ayrı kesme tahtalarını kullanmaya çalışın, çiğ etlere dokunduktan sonra tüm pişirme kaplarını temizleyin ve hazırladıktan sonra yiyecekleri servis etmek için farklı gereçler kullanın.

*Eti saklama

Et Güvenliği: Et, Kümes Hayvanları ve Balıkların Saklanması ve Kullanılması Nasıl Olmalıdır?Pişmemiş, çiğ et genellikle buzdolabında yaklaşık üç gün güvenli bir şekilde tutulabilir. Pişmemiş eti daha uzun süre tutmayı planlıyorsanız, dondurmak en iyi yoldur. Eti donmadan önce hava sızdırmaz ambalajında ​​kapatın. Daha sonra, genellikle en az birkaç ay boyunca dondurulabilir. Güvenli dondurma ve soğutma süresi de depolama sıcaklığına bağlıdır. Dondurucunuzu mümkün olduğunca -18°C’ye yakın tutun. Bu, besinleri ve yiyecekleri taze tutmaya yardımcı olur. Buzdolabınızın yiyeceklerin raf ömrünü uzatmak için donma noktasının hemen üzerinde 1.1 °C civarında tutun.

*Pişirme sıcaklığı ve gıda güvenliği

Pişirme sıcaklığı yiyeceklerin hem tadı hem de güvenliğini etkiler. Çok iyi bilinen spektrum, etin merkezindeki sıcaklığa işaret eder ki bu da en iyi et termometresi kullanılarak kontrol edilir. Bunlar mutfak gereçleri mağazalarında ve çoğu marketlerde bulunabilir. Güvenlik açısından bakıldığında, etin merkezindeki sıcaklıklar daha güvenlidir. Bununla birlikte, güvenli pişirme sıcaklıkları farklı et türleri için farklılık gösterir.

*Farklı etler için güvenli pişirme sıcaklıkları:

-Kümes hayvanları: Bütün kümes hayvanları için 73.9 ° C pişme sıcaklığı vardır. Kümes hayvanları asla az pişirilerek yenmemelidir. Az pişmiş kümes hayvanları salmonella ve diğer hastalıkları yayabilir. Her zaman iyice pişirilmelidir.

-Kıyma etler: Sığır ve kuzu eti gibi kıyılmış etler için 71.1 ° C pişirme sıcaklığı tavsiye edilir. Etin bütün kesimleri tipik olarak yüzeylerinde çoğu bakteriye sahipken, öğütülmüş etler tümüyle karıştırılmış bakteri içerebilir. Bu nedenle, bütün et kesiminden daha yüksek bir sıcaklıkta pişirilmelidirler.

-Bütün et: 62.8 ° C pişirme ısısı vardır. Eti yemeden önce en az üç dakika dinlenmeye bırakılmalıdır. Dinlenme süresi, ısıyı herhangi bir bakteriyi öldürmek için daha fazla zaman verir.
Domuz eti, potansiyel olarak tehlikeli solucanlar ve parazitler taşıyabileceğinden, en yüksek ısıya kadar pişirilmelidir. Sığır eti daha geniş bir güvenlik menziline sahiptir, ancak az pişmiş et sevenler, biftek, kızartmalar ve pirzolalara daha güvenli yaklaşmalıdırlar.

-Balık: 62.8 ° C veya et rengi opak olana kadar ve derisi etten kolayca ayrılana kadar pişirilmelidir.

*Deniz ürünleri ve çiğ balık güvenliği

Balık, pişirdiğiniz balığın türüne ve kalitesine bağlı olarak geniş bir yelpazede güvenli pişirme yöntemlerine sahiptir. Kullandığınız pişirme yöntemi de son derece önemlidir. Farklı balık türleri için pişirme talimatlarını kontrol edin. Balıklar genel olarak tümüyle pişirilmelidir, ancak orta-az pişen bazı türler için farklı şekillerde pişirmeler kabul edilebilir. Suşi gibi çiğ balıklar dikkatli bir şekilde yenmelidir. Kirlenme riskini azaltmak için özenle hazırlanmış suşi sınıfı balık olmalıdır.

*Balık güvenliği

Çoğu balık, yemenin güvenli olması için en az 62.8 °C ‘ye kadar pişirilmelidir. Çiğ balıklar genellikle sushi, sashimi ve diğer çiğ balık yemeklerine hazırlanmadan önce en az bir hafta boyunca -20 ° C’de dondurulmalıdır. Somon ve ton balığı dahil bazı balıklar, dondurulduktan ve düzgün bir şekilde hazırlandıktan sonra suşi sınıfı olarak kabul edilir. Pişmemiş balıklarda kullanılan bir kesme tahtası ile pişmiş balık için kullanılan kesme tahtasını çapraz kontamine etmeyin. Eğer ikisini karıştırırsanız, zararlı bakterileri güvenli balığa dağıtabilirsiniz. Balığı hemen yemeyi planlıyorsanız, taze balıkları 4.4 °C veya daha düşük sıcaklıkta soğutun. Her zaman pişirilmiş balık ve pişmemiş balık hazırlamak arasında ellerinizi yıkayın. Farklı türde deniz ürünlerini pişirirken, pişirildiğinden emin olmak için aşağıdakileri arayın:

-Balıkta: Et görülmemelidir (ışık hiç geçmemelidir) ve etin parçalanmasıyla birlikte çatalla kesilmesi çok kolay olmalıdır.

-İstiridye ve midye: Kabuklar açık olmalı ve açılmayanlar atılmalıdır.

-Kırmızı Et: Et, sert olmalı ve kokmamalıdır.

-Karides ve ıstakozda: Et, parlak ve hiç görülmemelidir.

-Pişmiş deniz mahsullerini iki saatten uzun süre bırakmayın. Daha sonra yemeyi planlıyorsanız buzdolabında saklayın veya buzla yalıtın.

*Genel gıda güvenliği ipuçları

Et Güvenliği: Et, Kümes Hayvanları ve Balıkların Saklanması ve Kullanılması Nasıl Olmalıdır?Süngerleri ve mutfak havlularını düzenli olarak değiştirin. Bulaşıkları yıkamak ve tahtaları kirli süngerler ve havlularla yıkamak daha fazla bakteri yayabilir. Bakteriler ve diğer hastalığa neden olan patojenler de zamanla sünger ve havlular üzerinde büyür, bu nedenle süngerinizi her gün iyice temizleyin ve haftada bir kez değiştirin. Güvenliği sorgulanabilir bir şeyi asla yemeyin. Bakteriler kötü etler üzerinde muazzam sayıda büyüyebilirler, bu nedenle az miktarda pişmemiş veya pişmiş et bile salmonella ve e.coli gibi bakterileri yayabilir. Et, kümes hayvanları veya balık söz konusu olduğunda, güvenli olup olmadığından emin değilseniz, onu yemeyin.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku