Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Evde Açelya Çiçeği Bakımı

0 7.986

Evde Açelya Çiçeği BakımıAçelya Çiçeği nedir; renkli, renkli çiçek açan kokusuz bitkidir. Açelya çiçeği, renkli çiçeklerinde dolaylı gösterişli bir görünüme sahip olduğundan genellikle bahçe, ev ve bir çok kafelerde süs bitkisi olarak değerlendirilir. Açelya çiçeğinin aslı yetiştirildiği yer Kuzey Amerika ve Asya bölgelerinde yetiştirilir. Açelya çiçeği ormanlık alanlarda akarsu kenarlarında, bataklı bölgelerde sık sık rastlanmakta. Açelya çiçeği bahar ve yaz aylarında pembe, altın sarısı kırmızı rengin bütün tonlarında kokusuz çiçek açmakta. Açelya bol bol renkli çiçekler açar ve bodur orman gülü olarak adlandırılır. Açelya çiçeği evde yetiştirilir mi bakımı nasıl olmalı biraz ondan bahsedelim.

Evde Açelya Çiçeği BakımıEvde Açelya Çiçeği Bakımı

Açelya çiçeğinin bir tarafı doğrudan gün ışığına maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Güneş aldığı tarafın yaprakları ve çiçekleri daha canlı ve bakımlı görünür. Bu nedenle güneş almayan kısmı sık sık güneş gören tarafa yönlendirilmelidir. Böylece her iki taraf da eşit bir şekilde güneş alarak daha güzel ve renk renk çiçekler açar. Açelya çiçeği rüzgar alan ve soğuk alanlarda yetiştirilmemelidir. Kış aylarında oda sıcaklığı 14 -15 derecenin altında olmamasına özen gösterilmelidir. Ortamın soğuk olması çiçeğinin yaprakların solmasına sararmasına çiçeklerin dökülmesine neden olur. Eğer balkonda veya açık cam önlerinde bırakıldığın esen rüzgar açelya çiçeğinin kökünde sallanmasına ve bir süre köklerine hava girmesine neden olur.

Evde Açelya Çiçeği BakımıAçelya Çiçeği Evde Nasıl Sulanmalı

Açelya çiçeği yaz aylarında hafta da en az iki defa saksı üsttün de sulanmalıdır. Kış aylarında ise hafta bir kere yine saksı üsttün de sulanmalıdır. Toprağın tamamına suyun kavuştuğuna emin olun. Yaz aylarında çiçeği sularken pazartesi ve Perşembe günleri sulamaya özen gösterin. Kış aylarında ise pazartesi günü sulamaya dikkat edin. Açelya çiçeğinin evde sulama esnasında kullanılan su kabının aynı ölçekte olmalı ve saksının altına dökülen su da ertesi gün dökülmelidir. Böylece çiçeğin alt kısmında bazı böceklenmelere ve kötü kokuları engellemiş olur.

Açelya Çiçeği Evde Nasıl Budanır ?

Açelyanın yaprakları üzerinde bulunan renkli çiçekler solduktan sonra bir daha çiçek açması zor. Bu nedenler küçük bir bağ makası ile yapraklar budanmalı. Çiçeğin kesilmiş kısmını hava almamasına dikkat edilmeli ve üzeri yapışkan olmayan bir örtü ile bir hafta kadar kapalı kalmalıdır.

Açelya Çiçeği Evde Toprak Değişimi

Açelya çiçeğinin toprak en az 3 yılda bir değiştirilmelidir. Toprak değişimi ilk bahar da özellikle nisan ayında değiştirmeye özen gösterilmelidir. Açelya çiçeğinin toprağının humuslu ve lifli toprak ve saksının da bir numara büyüğü olmasında dikkat edilmelidir.

Açelya Çiçeğin Vitamin Kullanımı

Açelya çiçeğinin budaması yapıldıktan sonra daha canlı çiçek açması ve parlak bir yaprağa sahip olması için vitamin kullanılmalıdır. Çiçek vitaminlerini sera ya da çiçekçilerde nasıl kullanıldığını öğrenerek satıl alabilirsiniz.

Açelya Çiçeğine Neler Zarar Verir

• Çiçeğin aşırı derece de sulanması
• Saksı deliklerin tıkalı ve suyun dışarı çıkmaması
• Hastalıklı bir bitkinin açelya çiçeğinin yanında olması
• Yanlış toprak ve vitamin kullanımı
• Açelya çiçeğinin soğuk ve karanlık bir ortamda olması

Yazar: Nagihan Albayrak

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku