Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Farenjiti Tetikleyen Etkenler

0 403

Farenjiti Tetikleyen EtkenlerKış mevsiminde daha fazla olmak üzere herkesin başına gelebilecek bir rahatsızlıktır. Farenjit farinks adı verilen bölgenin iltihaplanmasıdır. Dış dünyaya açıklan ağız dışarıdan gelen tüm mikropları karşılar. Farenjit başladığında bazı belirtiler ortaya çıkar. Bunlar halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık, ateş, öksürük, burunda akıntı şeklinde görülür. Ama en çok da boğazda sıkıntılar ortaya çıkar. Boğazda yutkunma zorluğu, acı, ağrı, kaşınma, yanma gibi rahatsızlıklar belirir. Farenjiti sürekli yaşayanlar vardır. Farenjit artık o kişilerde kronikleşmiştir. Bunun sebebi olarak alkol, sigara, alerji, hava şartları, çalışma şartları olarak gösterilebilir. Kronik farenjit yaşayanlar hastalığı yoğun bir şekilde yaşamaz. Bir de zaman zaman farenjit olanlar vardır. Buna akut farenjit denir. Bu farenjitte ise ağza giren mikrop ve bakterilerden dolayı gerçekleşir. Bu durumda hastalık ağır atlatılır. Farenjit için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Çünkü kişinin normal hayat akışını engeller ve hastalığın kendi kendine geçmesi zordur. Hastalık ilerlediğinde bronşit oluşur. Bunun için farenjit aşamasında tedavi olmak gerekir. Farenjit teşhisi koymak zor değildir. Doktor ağzı açıp baktığında farenjit olunup olunmadığını anlar. Çünkü boğazdaki şişlik, kızarıklık hemen dikkat çeker. Yine farenjitte burun tıkanması da sıklıkla olur. Bu aşamada burunun akması daha iyidir. Çünkü dışa akmayan iltihap içe akar ve hastalığın ilerlemesine sebep olur. Burun akıntıları olduğu zaman ateşlenme ihtimali daha düşük olur. Burun tıkalı ise doktor burun açıcı spreyler verir. Ateş var ise ateş düşürücü ve alerjik bir durumdan dolayı farenjit oluşmuş ise alerji ilaçları verir. Ama hastalığın tedavisinde antibiyotik gerekli olabilir. Ama ne yapılması gerektiğine doktor karar verir.
Farenjitin oluşmasında kişinin yaşamı ve yaşam şartları çok önemlidir. Örneğin farenjit hastalığına en çok öğretmenler yakalanır. Bunun sebebi ders anlatırken sesleri doğru kullanamazlar ise boğazları tahriş olur.

Farenjiti Tetikleyen EtkenlerÇalışma alanları kapalı ve çoğu zamanda tozludur. Ve birçok öğrenci ile sürekli aynı havayı solumaktan kaynaklı olarak sık sık farenjite yakalanırlar. Çünkü farenjit bulaşıcı bir hastalıktır. Kolaylıkla aynı havayı soluyan kişiler arasında yayılır. Bu yüzden kreş ya da okul çağındaki çocuklarda da farenjit sık sık görülür. Aynı ortam içinde uzun süre aynı havayı solurlar ve sürekli hareket halindedirler. Bağışıklık sistemleri çok gelişmediği için kolaylıkla hastalıklara yakalanırlar. Ayrıca çok soğuk ya da çok sıcak yemek, içmek, üşütmek, sağlıksız beslenmek de farenjiti tetikler. Burun kemiği yamuk olanlar ya da burnunda et olanlar burnundan rahat nefes alamazlar bu yüzden de ağızdan nefes alırlar. Uyumadıkları vakitlerde kendilerini kontrol edebilseler bile uyurken genellikle ağızları açık kalır. Bu da mikropların kolayca ağza girmesine olanak verir. Burundaki sıkıntılardan dolayı sık sık farenjit olanlar burunla ilgili sorunları mutlaka tedavi ettirmeleri gerekir.

Farenjiti Tetikleyen EtkenlerKronik farenjiti olan kişilerin tedavisi daha uzun bir süreci kapsar. Bu hastaların öncelikle farenjite sebep olan etmenleri ortadan kaldırması gerekir. Özellikle sigara, alkol kullanmaktan kaynaklı ise bu alışkanlıklarından vazgeçmelidir. Alerjik bir problem ise alerjiyi oluşturan durumlardan mümkün olduğunca uzaklaşmak gerekir.
Sağlıklı ve düzenli beslenme, spor yapmak, temiz olmak, düzenli ve yeterli uyumak, stresten uzak bir hayat sürmek farenjite yakalanma riskini azaltır.

Kaynakça:
www.sağlık.net/farenjit.html

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku