Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Fenerbahçe Spor Kulübü

0 464

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinin yaşandığı dönemlerde Türk futbol takımları birer birer kurulmaktaydı. 1907 yılında İstanbul Moda’da Beşbıyık Sokak’ta yer alan 3 numaralı evin alt katında Fenerbahçe Futbol Kulübü kuruluyordu. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kurucuları, Nurizade Ziya Songülen Bey, Ayetullah Bey, Necip Okaner Bey, Asef Başpınar Bey ve Enver Yetkiner Bey’dir. Bu isimlerin kimi banka memuruyken kimi talebedir. Kadıköy Semti’nde gizlice kurulan bu kulübün ilk başkanı ise Nurizade Ziya Songülen Bey’dir. Kulübün renkleri ilk kurulduğunda sarı-beyaz olmuştur ancak hemen ardından renkler sarı-lacivert olarak değişmiş ve böyle kalmıştır.

6462_fenerbahce-de-genclerbirligi-telasi

Fenerbahçe Futbol Kulübü 1907 yılında kurulduktan sonra özellikle 1908 yılında 2.Meşrutiyet’in ilanı ile dernek açma serbestliği sayesinde aktifleşmeye başlamıştır. 2.Meşrutiyet ile birlikte özellikle İstanbul’daki gençlerin futbol oynama ihtiyacını karşılamak üzere kurulan spor kulüplerinin sayısında artış olmuştur. Durum böyle olunca da o dönemin tatil günü olan Cuma günleri maçların oynanacağı Cuma Ligi adında bir lig kuruldu. İstanbul takımlarının yer aldığı bu ligde Fenerbahçe 1909-1910 sezonundan itibaren yer almaya başlamıştır. 1911-1912 sezonunda namağlup şampiyon olan Fenerbahçe böylece İngiliz ve Rum takımlarının üstünlüğünü sona erdirmiştir. Bu tarihten sonra diğer branşlara da yönelen kulübün ismi Fenerbahçe Spor Kulübü olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk 3 Mayıs günü kulübü ziyaret eder ve Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kuruluş günü 3 Mayıs olarak kabul edilir.

1.Dünya Savaşı döneminde genç nüfusun askere alınması nedeniyle İngiliz takımlarının İstanbul’da yaptıkları maçları bırakmak zorunda kalması durumun değişmesine neden olmuştur. Bu dönemde Galatasaray ile Fenerbahçe arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle İstanbul’da iki ayrı lig kurulmuştur. İki ligi zirvede bitiren Fenerbahçe ile Galatasaray’ı 1916 yılında karşı karşıya getiren mücadeleyi Fenerbahçe kazanarak tarihi şildin de sahibi olmuştur. Kurtuluş Savaşı sırasında birçok gencin askere alınıp şehit edilmesi her şeyi olduğu gibi futbolu da etkiliyordu. Bu dönemde Fenerbahçe başta olmak üzere Türk takımlarının işgal kuvvetlerine mensup takımlara karşı kazandıkları galibiyetler halka moral veriyordu. Bu da seyircilerin futbola ilgisini sürekli arttırıyordu.

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1932 yılının Haziran ayında meydana gelen Kuşdili Yangını sonrasında kulübün tüm kayıtları ve kupalarının yanması sonucuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu büyük yangında önemli bir yara alan kulüp kısa zamanda toparlanmayı başarıyordu. 1936 yılında İzmir ve Ankara takımlarının da katılımıyla Milli Küme kurulmuştur. Bu kupayı 6 kez kazanan Fenerbahçe bu alanda rekorun sahibi olmuştur.

6462_islam-cupi-icin

Fenerbahçe Spor Kulübü’ne 1934-1950 yılları arasında başkanlık yapmış olan ve o dönemde aktif olarak siyasi hayatın içinde olan ve ülkeye 4 yıl Başbakanlık yapmış olan Şükrü Saraçoğlu’nun büyük katkıları olmuştur. Bugünkü stadın yerini sembolik bir rakama Fenerbahçe’ye bırakan Şükrü Saraçoğlu kulübün ilerlemesini sağlamıştır. Fenerbahçe’nin futbol maçlarını oynadığı stadyumun adı da Şükrü Saraçoğlu’dur.

Fenerbahçe Spor Kulübü ve Türk futbolu için bir ilk de 1939 yılının 9 Eylül akşamı yaşanmıştır. Taksim Stadı’nda Beyoğluspor ile Fenerbahçe’nin karşılaştığı bu mücadele Türk futbol tarihindeki ilk gece maçı olarak kayıtlara geçmiştir. Saat 21:00 da oynanan mücadeleyi Fenerbahçe 4-2 kazanmayı başarmıştır.

1948 yılından itibaren gelişimini her geçen yıl sürdüren Fenerbahçe, Lefter Küçükandonyadis’in kadroya katılmasıyla zirveye çıkmıştır. Sonrasında Can Bartu, Cihat Arman gibi isimleri bünyesine katan kulüp gelişimini sürdürmeye devam etmiştir. Kulüp 1959 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası’na katılmış ve ilk turu geçmişti. Bu olay Türk futbol tarihinde bir ilkti. İlk defa bir Türk takımı bir Avrupa kupasında tur atlamayı başarmıştı. Sonraki yıllarda Didi yönetiminde Cemil Turan’lı kadrosuyla oldukça başarılı olan Fenerbahçe bu 3 sezonda tam 8 kupa kazanmayı başardı.

1980’li yıllar Fenerbahçe için hiçte iyi başlamamıştı. Bu dönemde ligde alt sıralarda yer alan takım 1988 yılından sonra ise yeniden çıkışa geçti. 1988-1989 sezonunda 103 gol atarak şampiyon olan takım bir sezonda en fazla gol atan takım ünvanını da ele geçirmişti. Bu dönemde Aykut Kocaman ve Rıdvan Dilmen dikkat çekici bir performansa imza atmıştır.

6462_fft104mm3191019

1990’lı yıllara gelindiğinde ise futbolda işler istenildiği gibi gitmese de 1990-1991 sezonunda Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı ilk şampiyonluğunu elde etmeye başarmıştır. 90’lı yıllarda Guus Hiddink gibi ünlü isimler çalışmasına rağmen 10 yılda takım sadece 1 kez şampiyon olabildi.

1998 yılına gelindiğinde Fenerbahçe Spor Kulübü için oldukça önemli bir gelişme yaşanmıştır. Aziz Yıldırım kongreden zaferle ayrılarak Fenerbahçe başkanlığına seçilmiştir. Başkan Aziz Yıldırım öncelikle tesisler ve stadyum konusuna eğilmiştir. 2 yıl içinde Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nun kapasitesi 42.000’e ulaştırılmıştır. Sonrasında bu rakam günümüzde ise 52.000 olmuştur. Modernleştirilen stadyuma ısıtma sistemi de eklenmiştir. Ayrıca Topuk Yaylası Tesisleri ile de son derece modern bir tesise sahip olan kulüp bunun yanında amatör branşlardaki başarılarıyla da göz doldurmuştur. 2000’li yılların ortalarından itibaren başta futbol olmak üzere, erkek basketbol, kadın basketbol, erkek voleybol, kadın voleybol, atletizm, masa tenisi, boks gibi tüm branşlarda aktif olan kulüp sürekli zirve mücadelesi vermiştir. Birçok branşta Avrupa şampiyonluğu yaşayan kulüp büyüyen ekonomisiyle dikkat çekmektedir.

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Künyesi

Kuruluş: 3 Mayıs 1907

Renkler: Sarı-Lacivert

Başkan: Aziz Yıldırım

Stadyum: Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu

Maskot: Kanarya

Faal Şubeler: Futbol, Basketbol Erkek, Basketbol Kadın, Boks, Kürek, Masa Tenisi, Yüzme, Voleybol Erkek, Voleybol Kadın, Atletizm.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku