Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Fitness Nedir? Sağlığa Yararları Nelerdir?

0 512

Fitness Nedir? Sağlığa Yararları Nelerdir?Aerobiğin tahtını “fitness” (sağlıklı olma, zindelik) devraldı ve fitness kulüpleri kuruldu. Bazı ülkelerde adeta halk sağlığının bir eksenine dönüştü. Bu fiziksel aktivite için parklarda sayısız olanaklar geliştirildi. Fiziksel olarak “fit” (zinde) olmak, bir kişinin vücut yapısının sağlıklı olma bileşenlerini ne derecede iyi taşıdığına bağlıdır. Bu bileşenler, kardiorespiratuvar zindeliği, kas gücünü, kas dayanıklılığını, vücudun yağ su oranını ve esnekliğini içerir.

Endüstri devriminden önce, “fit” olmak, kişinin yorulmadan günün etkinliklerini yapma kapasitesi olarak tanımlanıyordu. Otomasyonun devreye girmesi ve yaşam biçimindeki değişikliklerle birlikte, fiziksel zindelik, vücudun iş ve boş zaman etkinliklerinde etkili bir şekilde çalışabilme, sağlıklı olma, hipokinetik hastalıklara direnme ve acil durumlarla başa çıkma kabiliyetinin bir ölçütü olarak düşünülmektedir.

Fitness, bir spor ya da kas yapma aracı değil, esas olarak kalp aktivitesini geliştiren bir hareketler bütünüdür. Giderek ilerleyen uygulamalar, kalbi zorlanmalara daha dirençli hale getirir. Kardiyovasküler egzersizler kanın daha iyi oksijenlenmesini sağlar, kan dolaşımını destekler. Fitness hareketlerini düzenli yapmak, sağlık, form ve enerji kazandırmaktadır. Araştırmalarda, kardiorespiratuvar zindeliğin, kalp hastalıklarını, akciğer kanserini, tip 2 diyabeti ve inmeleri de içeren bozuklukları azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.

Bazı araştırmalarda da, egzersizin çeşitli yararlarına, iskelet kaslarının endokrin organı rolü ile katıldığı kanıtlanmıştır. Yani, çalışan kaslar, çeşitli doku enfeksiyonlarının gelişme riskini azaltan, yeni doku oluşturma, doku onarımı ve çeşitli anti-enflamatuar fonksiyonları sağlayan ve miyokinler olarak bilinen maddeleri ortaya çıkarmaktadır.

Fitness Nedir? Sağlığa Yararları Nelerdir?Fitness hareketlerinin sağlığa yararları şöyle sıralanabilir:

1– Fitness hareketleri, stresle başa çıkmada önemli bir yardımcıdır. Çeşitli egzersizlerle, gün boyunca zihin ve bedende biriken stresi ortadan kaldırır. İdeal olan uygulama, bu aktiviteyi tercihen akşamları işten çıktıktan sonra yapmaktır.

2- Cildin yaşlanmasını azaltır. Mükemmelleşen kan dolaşımı sayesinde hücre yenilenmesi hızlanır. Ayrıca, akuatik fitness hareketlerinin, suyun doğal olarak tüm vücuda uyguladığı masaj ve tonik etki sayesinde cilt daha sıkı bir hal alır.

3- Egzersizleri düzenli olarak yerine getirmek koşuluyla, fitness kolestrolü düşürmeye yardımcı olur. Kardiyovasküler egzersizleri, “iyi kolesterol” ü arttırırken, arterlerdeki “kötü kolesterol”ü azaltır.

4- Fitness hareketleri, nefes almayı öğretir ve düzenler. Hareketler sırasında kalp kası güçlenir ve vücudun nefes alma kapasitesinin yanı sıra iyileşme kapasitesi de gelişir. Bir spor koçunun yönetiminde, kişiye özel hazırlanmış egzersiz setlerinden oluşan bir programla, kalp ve toraks aktivitesinin daha iyi yönetilmesi sağlanmaktadır.

5- Fitness hareketleri, zihinsel gelişmeyi ve odaklanmayı destekler. Odaklanma olmadan, vücudun farklı bölümlerini başarıyla koordine etmek imkansızdır. Germe veya pilates gibi bazı fitness egzersizleri, doğru vücut duruşuyla (postür) dengeyi güçlendirme avantajına sahiptir. Düzenli ve aşamalı uygulamalarla vücut kısa sürede iyi bir duruş kazanır ve bu kişinin günlük yaşamında kendini açıkça gösterir.

6- Fitness hareketleri, vücudun tüm bölümlerini çalıştırmak ve böylece belirli bir esnekliği korumak veya geliştirmek için olanak sağlayan bir etkinliktir. Düzenli uygulanan kişiye uyarlanmış özgün alıştırmalarla fiziksel yetenekleri büyük ölçüde geliştirir. Eklemler, tendonlar ve bağlar hızla daha esnek hale gelir.

7- Kilo vermek isteyenler için, fitness egzersizlerini uygulamak en iyi yöntemlerden biridir.

Fitness Nedir? Sağlığa Yararları Nelerdir?Vücudun depoladığı şekeri yaktığı ilk 30 ila 45 dakikadan sonra da yağları eritmeye başlar.
Uzun ve düzenli seanslar, kasları güçlendirirken fazla kiloları çok hızlı bir şekilde azaltır.Dans etmeyi sevenler, dans ederek ve eğlenerek kalorileri hızla yakan bir fitness yöntemi olan Zumba seanslarına da katılabilirler. Zumba, dünya genelinde milyonlarca insanı cezbetmiştir ve bu nedenle 125’ten fazla ülkede uygulanmaktadır. Fitness uygulamaları, her yaşa ve vücut yapısına yararlıdır.

Kaynakça:
-Guyot Patrick, “Etre en Forme et en Pleine Santé”, Amphora, 2017.
-David Leriche, “Votre Fitness: Plus de 2 000 exercices détaillés pour bâtir vos programmes sur-mesure”, Hachette Forme, 2014.
-Jean-Pierre Clemenceau, Frédéric Delavier, Michael Gundill, “Guide du stretching : Approche anatomique illustrée”, Vigot.

Yazar:Oben Güney Saraçoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku