Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Frankfurt Havalimanı

0 823

Frankfurt Havalimanı, Almanya’nın en büyük havalimanıdır. Dünya çapında bir tesis olan havalimanı, adını Frankfurt şehrinden almaktadır. Frankfurt Almanya ve Avrupa Birliği’nin finans merkezidir. Almanya’nın en büyük şehri olmasa da finansal merkez olması bölgeye olan ilginin fazla olması için yeterlidir. Frankfurt Havalimanı, u3_frankFraport tarafından işletilmektedir. Bunun yanı sıra havalimanı, Lufthansa şirketinin ana hub merkezidir. Yaklaşık olarak 11.000 metrekarelik bir alana kurulu olan tesiste, 4 adet ana pist ve 2 adette terminal bulunmaktadır. Yaklaşık olarak yıllık 65 milyon yolcuya hizmet veren havalimanı Avrupa’nın Londra Heathrow Havalimanı’ndan sonra en büyük havalimanı olma özelliğini taşımaktadır. 2014 yılı araştırmalarına göre Frankfurt Havalimanı dünyanın en işlek 11’inci havalimanıdır. Diğer bir araştırmaya göre ise, bir numaralı transit uçuş noktasıdır. Bu da 65 milyon yolcunun çoğunun transit uçuş yolcusu olduğunu göstermektedir.

Frankfurt Havalimanı, sadece ticari yolcu uçaklarına ev sahipliği yapmamaktadır. Ticari yolcu uçaklarının yanı sıra Lufthansa Cargo’nun da merkezi konumunda olan tesis, dünyanın en işlek kargo trafiğine sahiptir. Frankfurt Havalimanı’ndan doğrudan 264 noktaya uçuş gerçekleştirilebilmektedir. 264 uçuş noktası toplamda 113 ülkeye tekabül etmektedir ki bu da Frankfurt Havalimanı’nı bu alanda dünya birincisi yapmaktadır. Frankfurt Havalimanı ulaşımı en rahat birkaç havalimanı arasındadır. Havalimanının iki terminale arasıdan otoban geçmektedir. Havalimanı İkinci Dünya Savaşı’nda da aktif olarak kullanılmış ve birçok Alman savaş uçağı bu noktadan hareket etmiştir. Savaş sonrası yenilenen ve modernize edilen havalimanı, Lufthansa’ya ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Lufthansa’nın yanı sıra United Airlines’ın da transfer merkezi olan Frankfurt Havalimanı, Swiss Air, Austrian gibi Star Alliance üyesi birçok uçağın da yakıt merkezidir.

12685Terminal 1, kendi içersinde 3 bölüme daha ayrılmaktadır. Bu terminal daha sonra geliştirilmiştir. Bu sayede Airbus’ın A380 tipi uçakları körüklere yanaşma imkanına kavuşmuştur. 8 adet park yeri bulunan terminale 4 adet Airbus A380 ya da 7 adet Boeing 747 yanaşabilmektedir. Kuzey-Güney Amerika ve Uzak doğu uçuşlarının birçoğu buradan gerçekleştirilmektedir. Terminaller arası ulaşım raylı sistem ile sağlanmaktadır. Terminal 1’den hizmet veren havayolu şirketleri sırasıyla, Lufthansa, Swiss International Air Lines, Austrian Airlines, Air Canada, Air China, Air India, All Nippon Airways, Croatia Airlines, Scandinavian Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, TAP Portugal, Thai Airways, Türk Hava Yolları ve United Airlines’dır.

Terminal 2’den ise, birçok havayolu hizmet vermektedir. Bunlar sırasıyla; Air Berlin, American Airlines, British Airways, Cathay Pasific, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LAN Airlines, Malaysia Airlines, Royal Jordanian, S7 Airlines, Aeroflot, Air France, Alitalia, China Airlines, China Eastern Airlines, Czech Airlines, Delta Air Lines, KLM Royal Dutch Airlines, Korean Airlines, Saudia, TAROM ve Vietnam Airlines’dır.

Terminal 1 ve 2’ye rağmen Frankfurt Havalimanın genişletilmesi planlanmıştır. 2015 yılında başlayan genişletme çalışmasıyla beraber Havalimanı’na yeni bir terminal eklenecektir. Bu sayede terminal sayısı 3’e çıkacaktır. Bu da yolcu kapasitesini 70 milyondan 95 milyona çıkaracaktır. Genişletme çalışmasının 2021 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Bu genişlemenin ardından Frankfurt Havalimanı, Dallas Fortworth Havalimanı’nın ardından dünyanın en geniş yüz ölçümüne sahip havalimanı olacaktır.

Kaynakça:
The Best Airports 2014

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku