Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Frederick Winslow Taylor Kimdir?

0 2.011

5457_0320_bdayFrederick Winslow Taylor, 1856 yılında doğup, 1915 yılında hayat veda etmiş bir mühendis ve yönetim uzmanıdır. Asıl mesleği makine mühendisliği olan Taylor, aynı zamanda Endüstriyel İdare Uzmanlığı sıfatını da taşımaktadır. Verimlilik alanında sistematik anlamda çalışan ilk kişi olarak bilinen Taylor, İşletme Yönetimi’nin de babasıdır. Taylorın yaptığı çalışmaların kökeni ise, endüstri mühendisliği prensiplerine dayanmaktadır.

Taylor, 20 Mart 1856 tarihinde, Pensilvanyada dünyaya geldi. 1869-1870 yıllarında, Fransa ve Almanya’da eğitim aldı. Eğitiminin ardından, bir buçuk yıl sürecek ve İtalya, İsviçre, Norveç, İngiltere, Fransa, Almanya ve Avusturya ülkelerini kapsayacak olan seyahatine çıktı. Sağlık sorunları nedeniyle farklı dallar üzerinde devam etmek istediği eğitimini noktaladı ve 1874 yılında makinist çıraklığına başladı. Ancak aynı dönemde, mühendis olabilmek adına gece eğitimleri alıyordu. 1878 yılında işçi statüsünde çalışmaya başladığı Midvale Çelik Şirketi’nde, altı yıl içinde başmühendis olmayı başardı. 1883 yılında, mühendislik diplomasını aldı.

5457_frederickTaylorın çalıştığı şirkette pek çok endüstriyel verimlilik çalışmaları yapması, sistemleri ve fabrikanın genelini tasarlaması, ona ve şirkete çok şey kattı. Bu dönemde, kendi ürettiği buhar işleme makinesi, dönemin Amerika Birleşik Devletlerinde, en büyük buhar işleme makinesiydi. 1890 yılında, Taylor bu makinenin patentini de aldı.

Taylor, 1890 yılında Manufacturing Investment Corporation adlı şirkette genel müdür oldu. 1893 yılına kadar şirkette çeşitli işler yapan Taylor, kontratının bitmesinin ardından, kendi yönetim sistemini çeşitli kurumlara tanıtmaya başladı. Taylorın Bethlehem Steel Şirketi’nde çalıştığı dönemde, modern Taylor-White yüksek hız takımlarını işleme yöntemi ortaya çıkarıldı. Taylor’un “Metal Kesme Sanatı” adını verdiği kitabı, bu yöntemi ortaya çıkaran deneylerden oluşmaktadır.

1900 yılında gerçekleşen Paris Fuarında, Taylor’a bu buluşu nedeniyle altın madalya verildi. Bunun yanı sıra, Franklin Institute tarafından, “Elliot Gresson Altın Madalyası” da kendisine verildi.

5457_im.1263_zp1901 yılından itibaren Taylor, hayatının geri kalan kısmını “Bilimsel Yönetim” amacına adadı. “Bilimsel Yönetim İlkeleri”nin pratik uygulamala kısımlarını, makina atölyesinde öğrenen insanların masraflarını kendisi ödedi. Bu bağlamda kitaplar yazıp, dersler verdi. 1907 yılına gelindiğinde, Amiral Goodrich, New York tersanesinde kullanılmak üzere, Taylor’dan önerilerini ve yardımlarını istedi. Taylor’ın yaptığı çalışmalar çok başarılı bulununca, Amerikan Deniz Kuvvetlerinin tüm birimlerinde bu metotlar uygulandı. Taylor çalışmalarını, karşılık istemeden yapmıştı.

Taylorın ünü, “Shop Management” adını verdiği kitabı ile zirve yaptı. Fabrikaların yönetim mekanizmalarının iyileştirilebilmesi için bir takım disiplinlerin yerleşmesi gerekliliği ve çalışanların sürekli olarak işbirliği yapmasının önemi vurgulanmaktaydı. Taylor, yaptığı Metot Etüdü ve Zaman Etüdü çalışmaları ile de, geleceğe yön verdi. Kendi doktrinlerini anlatırken, konuyla ilgili çok keskin hatlara sahip olan Taylor, yönetim becerileri ve üretim verimlilikleri ile ilgili “tempo ayarlamaları” ve “metot düzenlemeleri” gibi terimlerle uğraştı. Bu bağlamda yaptığı sistem kavramını öğretme ve süreçlere bir takım uygulamaları entegre etme işleri, işçiler tarafından sıkça itiraz gördü ve bir dönem grevlere de neden oldu. 1912 yılında yaşanan Arsenaldeki grev ise, kongre araştırması ile sonuçlandı.

Taylor, üretken işçilerin daha fazla kazanmasını benimsemiş, klasik yöntemlerle işçi çalıştıran patronlarca da düşman bellenmişti. İşçilerin verimliliğini bu şekilde artırabileceğine inanmaktaydı. Taylor, her ne kadar makine mühendisi olsa da, birçok mühendis tarafından endüstri mühendisliğinin atası kabul edilmektedir. 21 Mart 1915 tarihinde, Philadelphia’da vefat etmiştir.

Kaynakça:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Frederick_Winslow_Taylor

Yazar:Baran Akçok

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku