Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelik Sonrası Yaşananlar Nelerdir?

0 369

Gebelik Sonrası Yaşananlar Nelerdir?Gebelik genel olarak 9 ay süren heyecanlı bir süreçtir. Bu süreçte anne adayı hem bedensel olarak hem de psikolojik olarak değişime uğrar. Gebelik bittiğinde ise her şeyin eskiye döneceği zannedilir. Ama maalesef bu çok çabuk olmaz. Vücudun toparlanması biraz zaman alabilir. Ayrıca artık hayatınızda hep sizinle olacak bir minik vardır.
Gebelik sonrasında öncelikle ilk günler yoğun olmak üzere 6 haftaya kadar sürebilecek kanama olur. Bu süre emziren annelerde daha kısa sürebilir. Kanama takip edilmelidir. Kanama miktarında fazlalık, kötü koku gibi normalin dışındaki belirtiler olduğunda ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Sezaryen doğum yapıldı ise iyileşme süreci biraz daha uzun sürebilir. Sonuç itibari ile sezaryen bir ameliyattır ve vücutta bir kesi mevcuttur. Bu tür doğumlarda önemli olan annenin en kısa sürede ayağa kalkmasıdır. Ayağa kalkması bağırsakları için de çok önemlidir. Aynı zamanda kan dolaşımı da hızlanır. Oturup kalkmak, hareket etmek zor olur. Ama bu 1- 2 hafta içinde kesi iyileşir. Bu süre içerisinde dikişlerde iltihaplanma olup olmadığı takip edilmelidir. Dikişte ağrı, akıntı varsa ve ateş 38 derecenin üzerine çıkmışsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kesi temiz tutulmalıdır. Doktor ne zaman banyo yapılabileceği konusunda anneyi bilgilendirir. Bu bölgenin bir süre kuru kalması gerekir. Artık son zamanlarda yapılan sezaryen doğumlarda kesi üstten ve yanlardan kapatılmakta fakat alttan açık bırakılmaktadır. Kesi de ağrı, sızı gibi anormal bir durum yoksa açılıp bakılmamalıdır. Doktor kontrolünde açılmalıdır.

Gebelik Sonrası Yaşananlar Nelerdir?Normal doğum yapan anneler banyo yapma konusunda sezaryen yapan annelere göre daha rahattır. Onlar kısa süre sonra ılık bir duş alabilirler.
Normal doğum yapan da sezaryen doğum yapan da ilk günlerde tuvalete çıkma da sorun yaşayabilir. Kabızlık bu süreçte sıkıntı yaratabilir. Ağrısı, acısı olan anne ıkınmakta zorlanabilir. Doğum sonrasında idrar yollarında iltihaplanma ve yanma sorunu da yaşanabilir. Böyle bir sıkıntı yaşandığında da mutlaka doktora baş vurmak gerekir.
Doğumdan olduktan 6 hafta sonra mutlaka doktora gidilmesi ve kontrollerin yaptırılması gerekir. Sezaryen bir doğum oldu ise kesi yeri kontrol edilir. Rahim eski haline dönmüştür. Rahmin durumu da kontrol edilebilir.
Doğum sonrası adet dönemi hemen başlamayabilir. Bu dönemde kontrollü olmak da fayda vardır. Özellikle emziren anneler daha geç adet dönemine girerler. Süt korur hamile kalınmaz bilgisi asparagas bir bilgi olup bu adet olunmayan dönemde eğer yeniden hamile kalınmak istenilmiyorsa mutlaka korunmak gerekir. Mama yiyen bebeklerin anneleri ise doğumdan 4 ya da 6 hafta sonra adet görmeye başlayabilirler.

Gebelik Sonrası Yaşananlar Nelerdir?Hamilelik boyunca saçların gürleşip, güzelleştiği düşünülür. Aslında saçlar gürleşmiyor sadece dökülmüyordur. Ama hamilelik bitince bu dökülmeyen saçlar hızla dökülmeye başlar.
Doğum sonrası beslenmeye çok önem verilmelidir. Hemen zayıflama düşüncesine girmemek gerekir. Vücut yorgun ve bitkin düşmüştür. Dengeli ve düzenli beslenmek gerekir. Demir ve kalsiyum depoları tükenmiştir. Gerekirse kan ilaçları kullanılır. Protein ve kalsiyum içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. Emziren anneler için yeşil sebzelerin tüketiminin sütlerini artırdığı da unutulmamalıdır. Sıvı tüketimi de önemlidir.
Doğum sonrası kanama bittikten sonra cinsel ilişki kurulabilir.
Doğum sonrası yaşanan lohusalık döneminde duygu gel- gitleri çok yaşanır. Bu dönemde lohusaya karşı anlayışlı olmak gerekir. Bebekle aralarında sıcak bir ilişki kurulmasına yardım edilmeli, sorumluluklar paylaşılmalıdır.
Yeni doğum yapmış anne, bebek uyudukça uyumalı ve dinlenmelidir. Anne sağlıklı, huzurlu ve sakin olursa bebek da sağlıklı, huzurlu ve sakin olur.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku