Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte Kilo Kontrolü ve Beslenme Nasıl Sağlanır?

0 397

Gebelikte Kilo Kontrolü ve Beslenme Nasıl Sağlanır?İnsanlar yaşamı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmelidir. Bu durum gebelik döneminde daha da önem kazanır. Anne adayı öncelikle hamile kalmadan önce fazla kilolarından kurtulmalıdır. Çünkü hamilelik boyunca da kilo alacağı için daha sonra fazla kilolar sıkıntı oluşturabilir. Hamilelikte beslenme kesinlikle tüm besinlerden yeterince tüketilerek sağlanmalıdır. Gebe diğer insanlara 300 kalori fazla almalıdır. Gebe sebze, meyve, süt, yoğurt, balık, et, yumurta gibi besinleri düzenli olarak mutlaka tüketmelidir. Bir de tüketilmesi sağlıklı olmayan besinler vardır. Fastfood, çiğ köfte, katkı maddeli paket ürünler, cips, çok şekerli ürünler, hamur işleri, aşırı tuz, iyi pişmemiş yumurta, iyi pişmemiş et, iyi pişmemiş sucuk, mayonez, diyet ürünler mümkün olduğu kadar tüketilmemelidir. Alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler ise kesinlikle kullanılmamalıdır. Gebeliğin ilk aylarında gebeye folik asit ilacı verilir. Yine her gün kullanması için demir ilacı verilir. Gebelerin düştüğü en büyük yanılgı kendileri çok yer ise bebeğin de çok kilo alacaklarını zannetmeleridir. Bebeğin kilosunun annenin çok yemesi ile alakası yoktu. Çok kilo alan gebenin bebeği zayıf doğabilirken az kilo almış bir gebenin bebeği ideal kilo da doğabilir. Yani anne adayının 2 kişilik değil yeterli ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Gebe kalındığındaki kilo ile gebelik bitimindeki kilo arasındaki fark ortalama 9-12 kilo arasında olmalıdır. Bu durum annenin gebelik öncesindeki kilonun çok ya da az olmasına göre dengelenmelidir. Kilolu bir gebe 7-8 kilo almalıdır. Zayıf bir gebede 10-15 kilo arasında alabilir. Gebelikte kilo alımı düzenli olarak takip edilmelidir. İlk üç ayda mide bulantısı, kusma gibi sebeplerden dolayı fazla kilo alınmaz hatta kilo veren gebeler dahi vardır. Bu aylarda yarım ile 1 kilo arasında kilo alınır. 3. Aydan sonra kusma, tiksinme ve mide bulantılarının da bitmesi ile anne adayı rahatlar ve daha rahat beslenmeye başlar. 3. Aydan sonra da ayda 1- 2 kilo arasında kilo alınması normaldir. İkiz bebek anneleri daha fazla kilo alır. Gebelik döneminde diyet yapılmamalıdır. Diyet gebe kalınmadan önce yapılmalıdır.

Gebelik esnasında annenin ve bebeğin alması gereken besin değerleri vardır. Gebe kilolarını doğumdan sonra yavaş yavaş verir. Bunun için endişe etmemelidir. Özellikle emziren anneler beslenmesine dikkat etmeye devam etmelidir. Zaten gebenin aldığı kiloların bir kısmı doğum esnasında gider. Bebeğin kilosu 3-4 kilo civarındadır. 1 kilo civarında bebeğin eşi, 1 kilo civarında bebeğin suyu… gibi kilolar gittikten sonra karın bölgesindeki şişlik de bir süre sonra iner.

Gebelikte Kilo Kontrolü ve Beslenme Nasıl Sağlanır?Gebe sık sık az az yenmelidir. Bol bol su içilmelidir. Asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Ama sade soda içilmesinde sakınca yoktur. Bitki çayları da kontrollü ve bilinçli olarak tüketilmelidir. Çünkü gebelikte döneminde sakıncalı olabilecek bitki çayları vardır. Bunlar kesinlikle bilinmelidir. Gebeliğe zarar verebilecek bitkiler hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalıdır. Çay ve kahve de bu dönemde tüketilmese daha iyi olur.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku