Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gece Körlüğüne Neden Olan 9 Etken

0 499

Gece Körlüğüne Neden Olan 9 EtkenToplum arasında tavuk karası da denen gece körlüğü bir göz hastalığıdır. Çok yaygın olmayan bu hastalık doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Bu hastalığın tedavisi mümkündür. Ama tedavi edilmez ise hastalık ilerler ve daha ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasına olanak sağlar.
Gece körlüğü kadınlara göre erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Gece neden olan etkenler 9 maddede özetlenebilir:
1- A vitamini eksikliği: Eğer doğuştan gece körlüğü varsa bu annenin hamilelik esnasında yeterince A vitamini almamasından kaynaklanmış olur.
2- Sağlıksız ve düzensiz beslenme: Beslenme hayatın devamlılığı için çok önemlidir. Ama bu beslenme sağlıklı ve düzenli olmalıdır. Yoksa vücudun çeşitli yerlerinde hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Gece körlüğü de bu rahatsızlıklardan bir tanesidir.
3- Süt ürünlerinin az tüketilmesi: Süt ve süt ürünleri vücudun kalsiyum ihtiyacını önemli oranda karşılayan ve her gün tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Eğer süt ve süt ürünleri yeteri kadar tüketilmez ise gece körlüğü ortaya çıkabilir.
4- Balığın az tüketilmesi: Balık çok sağlıklı bir besin maddesidir. Haftalık vücudun ihtiyacı olan balık tüketilmelidir. Balığın sahip olduğu vitaminler ve mineraller alınmazsa gece körlüğü oluşabilir.
5- Yumurtanın az tüketilmesi: Yumurta haftada 3-4 defa tüketilmesi gereken besin maddelerindendir. İyi bir protein kaynağıdır. Eksikliği rahatsızlıklara sebep olabilir.

Gece Körlüğüne Neden Olan 9 Etken6- Gözün çok yorulması: Teknolojiyle beraber ellerden cep telefonları, tabletler düşmemektedir. Bununla beraber günün çoğunu televizyon başında geçirenler ya da işle ilgili, ilgisiz saatlerce bilgisayar ekranına bakanların gözleri doğal olarak yorulur. Bu yorgunluk devamlı olduğu takdirde göz problemlerinin de ortaya çıkma olasılığı çok yüksektir. Bunun için gerekli olmadıkça cep telefonu, tablet, televizyon, bilgisayar gibi gözü yoran aletlerden uzak durmak gerekir. Özellikle küçük çocukların bu aletlerin başında saatlerce oturmaları onlar için oldukça zararlıdır. Düzenli ve yeterli uyku gözler için çok önemlidir.
7- Gözün çok ışığa maruz kalması: Göz çok değerli bir organdır ve insanın dünyaya açılan penceresidir. Bunun gözün elden geldiğince korunması gerekir. İşi gereği yoğun ışığa maruz kalanlar gözlerini korumak için mutlaka uygun gözlük takmalıdır. Güneş ışınlarından da mümkün olduğunca güneş gözlükleri ile gözler korunmalıdır.
8- Korneanın zarar görmüş olması: Göz içi korneanın zarar görmüş olması gece körlüğüne sebep olur.
9- İleri yaş: Yaşın ilerlemesi ile birçok organ eskisi kadar yüksek performansta çalışamaz. Hastalıklar, sıkıntılar kendini gösterir. Bu doğaldır. Vücut yorulmuştur. Bu yorgunluk gözlerde de görülür. İlerleyen yaşlarla birlikte kulaklarda az duyma, gözlerde az görme ortaya çıkar. Gece körlüğü de yaşın ilerlemesi ile birlikte yaşlı insanlarda görülebilir.

Gece Körlüğüne Neden Olan 9 EtkenGece körlüğünün akşam vakitlerinde görüş mesafesinin düşmesi ve ayrıntıların anlaşılamaması gibi durumlar yaşandığında fark edilebilir.
Gece körlüğü yaşayan kişilerin günlük yaşam akışları bozulur. Özellikle gece araç kullanmaları oldukça tehlikeli olur.
Gece körlüğünün kesin bir tedavisi olmamakla birlikte gece körlüğüne en büyük sebep olan A vitamini takviye edici ilaç tedavisi ve dereceli gözlükler göz doktorları tarafından verilebilir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis çok önemlidir. Gözlerle ilgili bir problem hissedildiğinde hemen bir göz doktoruna başvurulmalıdır.

Kaynakça:
https://hayatinasaglik.com/gece-korlugu-nedir-belirtileri-ve-nedenleri-nelerdir.html

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku