Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gece Sefası Çiçeği

0 967

Gece Sefası ÇiçeğiGece sefası çiçeği veya bilimsel adıyla Mirabilis Jalapa çiçekleri öğleden sonra açılır ve gece boyunca açık kalmaya devam eder.Gün ışığındaki azalma çiçeği açılmaya iter.Bulutlu bir günse, şafak sökmeden çiçek açabilir.

Çiçeğin kokusu, günün sıcak saatlerinde daha yoğundur.Genellikle, çiçekler sarı, pembe,mor ve beyaz renklerde bulunur ancak aynı çiçekte bu 4 renge rastlamakta mümkündür.Sarı çiçekler, olgunlaşma anına kadar koyu pembe çiçek haline gelir.Beyaz çiçekler, çiçeklerin olgunlaşmasıyla renklerini açık mor rengine dönüştürürler.

Üstelik yaprakları çiçek yapmaz. Çiçekler, bir çiçek yapısını oluşturmak üzere modifiye edilmiş pigmentli kaliklerden oluşur.Çiçek desenleri sektörlere, gevreğe ve noktalara ayrılmıştır.

Gece sefası; Mirabilis üyesi, aynı zamanda Peru’nun harikası olarak da bilinir. Mirabilis Latince bir kelimedir ve harika demektir. Aztecs’in bu bitkiyi süs ve tıbbi özellikleri için yetiştirdiği ve daha sonra 1540 yılında Peru’dan ihraç edildiği düşünülüyor. Bitki aslen orjinal tropikal Güney Amerika kökenli olmakla birlikte sıcak ve ılıman alanlara oldukça fazla ilgi duyuyor. Don olaylarından sonra gece sefası ölür ve bahar zamanı bitki yumrulu köklerden tekrar büyür.Bitki kendinden tohumlanır ve uygun budamaya ihtiyaç duyar çünkü gözetimsiz olursa, bahçedeki diğer çiçekleri sabote edebilir.

Gece Sefası Çiçeği

Gece Sefası Kokusu
Çiçeğin kokusu tatlı ve yoğundur.Çiçekler gece ve şafak vakti boyunca sulanabilir.Çiçeğin tozlanması sfenks gibi gece güveleri tarafından yapılır.Güveler kokularından etkilenirler.Kokusuz veya çok hafif kokuya sahip gece sefası türleri de bulunmaktadır.Gece sefasını yalnızca kokuları için yetiştiriyorsanız, organik ve saf cins olduğundan emin olunması gerekir.

Gece Sefası Hakkındaki Diğer Bilgiler
-Gece sefası çiçekleri günümüzde gıda renklendirici olarak kullanılmaktadır.Kek ve jöleye arzu edilen kırmızı rengi vermek için çiçekten yenilebilir krimson boya yapılır.

Gece Sefası Çiçeği-Yapraklar hayatta kalmak için acil yiyecek olarak kullanılabilir.
-Bitki, püberatif, antiseptik ve diüretik özellikleriyle bilinir. Bitkinin köklerinin afrodizyak olduğuna inanılıyor.
Gece sefası, sitoplazmik kalıtım üzerine yaptığı genetik çalışmalar için Carl Correns tarafından kullanılmıştır.Beyaz gece sefası çiçeklerinin ve kırmızı gece sefası çiçeklerinin çapraz ıslahı, Mendel’in Tamamlanmamış Hakimiyet Yasasını ispatlayan, kırmızı olmayan kırmızı çiçekleri üretir.
-Tohumlarının son derece zehirli olduğuna inanılmaktadır.
-Yoğun kokusu sinek kuşu ve kelebekleri de cezbetmektedir.

Kaynakça:
https://www.cityflowers.co.in/blog/four-oclock-flowers-pictures-mirabilis-jalapa-marvel-of-peru/

Yazar: Merve Karaca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku