Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) Nedir? Kullanılma Sebepleri Nelerdir?

1 498

Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) Nedir? Kullanılma Sebepleri Nelerdir?Gdo (genetiği değiştirilmiş organizma), aslında yaklaşık 25 yıldır hayatımızda. Peki 25 yıl önce bilim adamlarının keşfettiği Gdo nedir? Gdo aslında genleri DNA’dan ayırarak başka bir canlıya yerleştirmek demektir. Bilimsel bir açıklama yapmak gerekirse GDO; bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) denmektedir. İlk transgenik (genetiği değiştirilmiş) ürün 1996 yılında yapılmış ve o gün itibariyle tüketimine başlanmış.

GDO Yönteminin Kullanılma Sebepleri?
Bu yöntemin kullanılmasının ana sebebi aslında bu yöntemle üretilen bitkilerin ilaçlara ve zararlılara karşı daha dirençli olması. Böylece kimyasal ilaç kullanımı azalıyor. Günümüzde mısır ve pamuğun zararlılara, soya ve kanolanın böcek ilaçlarına, kabağın da virüslere karşı dirençli olmasında GDO teknolojisi kullanılmaktadır. Bu yöntem kullanılarak bitkilerin lezzet, besleyicilik ve dayanıklılık gibi özellikleri geliştirilebilmekle birlikte istenmeyen durumlara daha hızlı müdahale edilmesini sağlıyor. Bu yöntem aşı ve ilaç sektöründe de önem kazanmaktadır. Bu yöntemle susuzluğa dayanıklı bitki üretimi gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) Nedir? Kullanılma Sebepleri Nelerdir?GDO yöntemi kullanılarak üretimin daha bol olması sağlanabilmekte ve bu da dünyada artan gıda ihtiyacını karşılama konusunda yeterli olabilmektedir. Ancak hem çevresel faktörler hemde insan sağlığı düşünüldüğünde zararları olabileği de eleştiriler arasında. GDO’ nun kansere yol açtığı henüz kanıtlanmış olmasada insanlar arasında kansere neden olduğu bilinmektedir.

GDO’ nun tohumları çevreye karıştığında doğal ürünlerin yapısını bozabileceği gibi böcek üremesini de olumsuz etkileyeceği düşünülmektedir. Ekosistemin çökme olasılığı ve biyolojik kirliliğin oluşması eleştirilen diğer konular arasındadır. Tartışma sadece çevresel ve sağlık konusunda da değil üstelik. Bir de ekonomik boyutu var. Bugün GDO’ lu üretimi tekelinde bulunduran birkaç büyük şirket var. Yani GDO’ lu üretimin başlaması demek aslında küçük esnafın yok olması demek. Bu durum tohum fiyatlarının artabileceği düşüncesini de getirmiyor değil akıllara. Çünkü geleneksel tarımda bu yıl kullanılan tohum bir sonraki yıl kullanılabilmekte ancak GDO’ lu tarımda ise bu mümkün olmamakta ve her yıl üreticilerden tohum alınma zorunluluğu oluşmaktadır. Bu durumda tohum fiyatları artabileceği gibi ülke ekonomisine de olumsuz katkı sağlayabilecektir.

Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) Nedir? Kullanılma Sebepleri Nelerdir?

Bu güne kadar resmi olarak herhangi olumlu-olumsuz bir açıklama olmamasına rağmen en iyisi katkı maddesi olan besin maddelerinden uzak durup hem sağlığımızı hem çevremizi hem de ekonomimizi korumak belki de.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Alpar diyor

    GDO faydalı olarak uygulandığı taktirde insan sağlığına hiç dokunulmamış meyvelere kıyasla daha sağlıklı daha lezzetli ürünler elde edilecektir. Ancak onun için bile çok test araştırma yapıldıktan sonra üretime geçilmeli. GDO mühendisliği aslında hem insan hem bitkilerin genetigindeki hastalıkları düzeltmek için kullanılmalı, gıda terörü estirilmemeli.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku