Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Göz Kapağı Hastalıkları Türleri ve Kapak Tümörleri

0 840

Göz Kapağı Hastalıkları Türleri ve Kapak TümörleriBasit gibi görünen göz kapağı hastalıkları, aslında ciddi problemlerin habercisi olabilir.
Arpacık
Kirpiklerin diplerinde bulunan foliküllerin iltihaplanması sonucu oluşan bu hastalık, Tıbbi terimi hordeolum veya şalazyon’dur. Göz kenarlarında oluşan şişlik, kırmızılık, ağrı ve yanma hissi hastalığın belirtileri arasındadır. Ayrıca bu iltihaplı hastalık, göz çevresinde normalden farklı renkte çapaklanma yapmaktadır. Evde göz kapağınıza uygulayacağınız sıcak kompres hastalığın verdiği zararları en aza indirecektir. Ancak hastalık sık şekilde nüksediyorsa, hastalık kronikleşmiş demektir. Bu da ilaç tedavisi ve hatta cerrahi müdahale gerektirebilir.
Blefarit
Kirpik dibinde rastlanan enfeksiyonla doğan bu hastalık, batma hissi ve göz kapaklarında ağrı yaparak kendini belli eder. Ayrıca tıpkı arpacık gibi gözde şişme ve kızarma belirtisi de gösterebilir. Tedavi edilmediği zaman gözde ciddi iltihaplanmalara sebep olmaktadır. Göz yaşı kalitesi düştüğünden dolayı ilave damla ile göz kuruluğu oluşması engellenir ve antibiyotik ile tedaviye devam edilir.
Entroplon ve Ektroplon
Entroplon, göz kapaklarının içe dönmesi sonucu oluşan bu hastalık, gözde kuruluk ve enfeksiyona yol açmaktadır. Hasta gözde batma, yanma, yaşarma ve çapaklanma problemi yaşayabilir ve hastaya müdahale sadece cerrahi yolla olmaktadır. Ektroplon ise, göz kapağının dışa dönmesi sonucu oluşan hastalık olup, aynı şekilde cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Ptozis
Göz kapağının düşmesi olarak tanımlanan bu hastalık özellikle yaşlılarda ve travma geçiren insanlarda sıklıkla rastlanır. Tek tedavi yöntemi cerrahi müdahale olup, göz tembelliğine yol açtığından olabildiğince erken tedavi olması gereken hastalıktır.

Göz Kapağı Hastalıkları Türleri ve Kapak TümörleriKapak Tümörleri

Göz kapağında oluşan kitle sonucu oluşan bu hastalık, göz kapak lezyonları, tümör, enfeksiyon gibi çeşitlerden oluşmakta olup, tedavisi gözün anatomik ve fizyolojik yapısını koruyarak cerrahi bir müdahale gerektiren hastalıktır. Ayrıca ciddi hasarlara yol açan bu hastalık, estetiğin korunması açısından oldukça pahalı ve çaba gerektiren tedaviye ihtiyaç duymaktadır.
Nevus
Genel tabiri ile ben olarak bilinen bu hastalık, aslında göz çevresinde çıkan iyi huylu tümördür. Genellikle doğumla birlikte oluşan bu hastalık, cerrahi müdahale ile tedavi gerektirmektedir. Hastalık genel itibariyle iyi huylu olmakta olup, kötü huylu tümörlere de rastlanmıştır.

Molluskum Kontagiozum
Göz kapak çevresinde lezyonlar oluşturan bu hastalık, genelde iltihaplanmalara da sebep olmaktadır. Tek tedavi yöntemi ise tıbbi müdahaledir.
Ksantelazma
Göz kapağında görülen sarı beyaz renkli yağ tabakası şeklinde nükseden bu hastalık, genellikle yaşlı insanlarda ve kolesterolü yüksek hastalarda görülür. Hastalığın, vücuda herhangi bir zararı bulunmayıp, sadece görsel bir rahatsızlık doğurmaktadır.

Kaynakça:
http://ferdaciftci.com/goz-kapagi-hastaliklari/
http://www.orbitgozmerkezi.com/orbit-tip-merkezi-antalya-goz-hastaliklari-goz-kapagi-hastaliklari.html
http://tinaztepehastanesi.com.tr/saglik_kosesi/goz-hastaliklari/goz-kapak-hastaliklari

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku