Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Nedir?

0 453

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Nedir?Göz kapakları gözleri kaplayan cildin katlarıdır ve onları oluşabilecek hasar ve yaralanmalardan korumaktadır. Göz kapaklarının ayrıca, kapak kenarında kısa, kavisli kıl folikülleri olan kirpikleri vardır. Bu foliküllerde yağ bezleri bulunmaktadır. Bu yağ bezleri bazen tıkanabilir veya tahriş olabilir, bu da bazı göz kapağı bozukluklarını tetikleyebilmektedir. Bu hastalıklardan bir tanesi göz kapağı iltihabı veya göz farı iltihabı olarak da bilinmektedir.

Göz kapağının iltihaplanmasının tam nedeni belirlenememekle birlikte, farklı faktörler blefarit riskini artırabilmektedir. Örneğin, kafa derisinin veya kaşların üzerinde kepek varsa bu durum yüksek bir risk taşıdığını göstermektedir. Ayrıca gözlerin etrafında uygulanan makyaj ve diğer kozmetik ürünler de gözde alerji yaparak göz kapağı iltihabını tetiklemektedir.

Bunlar tek olası nedenleri değildir. Göz kapağında inflamasyon için diğer nedenler veya risk faktörleri şunlardır; Kirpik akarları veya biti, bakteriyel enfeksiyon, ilaç yan etkileri, arızalı bir yağ bezi

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Nedir?İki tür göz kapağı iltihabı vardır:

Gözlerin iltihaplanması, gözlerin dışında kirpiklerin bulunduğu yerde meydana gelmektedir. Kaşlardaki kepek ve gözlerdeki alerjik reaksiyonlar ön göz kapağının iltihaplanmasına neden olmaktadır.

Arka göz kapağı iltihabı, göze en yakın göz kapaklarının iç kenarında oluşmaktadır. Kirpik foliküllerinin arkasında bozuk bir yağ bezi genellikle bu iltihaplanmaya neden olur.

Göz kapaklarının iltihaplanması genellikle gözleri tahriş edebilir ve muhtemelen görmeyi etkileyebileceğinden ötürü hemen fark edilir. İltihaplanma belirtileri şunlardır; kaşıntılı göz kapakları, şişmiş göz kapakları, kırmızı veya iltihaplı göz kapakları, gözlerde yanma hissi, yağlı göz kapakları, bir şeylerin gözlerinizin içinde veya yanında olduğuna dair bir his, kırmızı gözler, sulu gözler, kirpiklerdeki veya gözlerin köşelerinde kabuklaşma, ışık duyarlılığı. Bu belirtiler aynı zamanda ciddi bir göz enfeksiyonuna işaret edebilir. Bu semptomları acil bir durum olarak tedavi etmek ve hemen doktora görünmek gerekmektedir.

Bazı durumlarda, gözün fizik muayenesi durumun teşhisi için yeterlidir. Doktor, göz kapaklarını özel bir büyütme aleti kullanarak yakından inceleyebilir. Bu göz muayenesi gözlerin enflamasyona, ayrıca bakteri, mantar veya virüs bulaşmasına karşı bir enfeksiyon belirtisi gösterebilir. Gözleri yıkamak ve gözlere sıcak kompres uygulamak iltihaplanmayı azaltabilir. İltihaplanmanın ciddiyetine ve enfeksiyona neden olup olmadığına bağlı olarak, doktor diğer tedavileri önerebilir.

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Nedir?Steroid tedavisi
Enfeksiyon olmaması durumunda, doktor iltihaplanmayı azaltmak için steroid, göz damlası veya merhem tedavisi uygulayabilir.

Antibiyotikler
Bir dizi antibiyotik göz kapağı enfeksiyonlarını etkili bir şekilde tedavi edebilir. Doktor hap, merhem veya sıvı damla şeklinde antibiyotik ilaçları tedavide kullanabilir.

Kirpik kaybı, göz kapağı iltihaplanmasının potansiyel bir komplikasyonudur. Bunun nedeni saç dökülmelerinin kirpiklerin yanlış büyümesine neden olan skarlasından kaynaklanmaktadır. Geniş yara izi kirpik büyümesini de önleyebilir. Göz kapağı iltihabı rahatsız edici, ağrılı ve çirkin görünümlü olabilir. Ne yazık ki, bu durum her zaman önlenebilir değildir; ancak iltihaplanma riskini azaltmak için önlemler alınabilir. Yüzü düzenli olarak yıkamak gerekmektedir. Gözlere kirli elle dokunmamak ve göz kapaklarını kaşıyarak ovmamak gerekir. Gözleri ovmak mevcut bir enfeksiyonu yayabilir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku