Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Göz Sağlığına İyi Gelen 7 Faydalı Gıda

0 1.678

Göz Sağlığına İyi Gelen 7 Faydalı GıdaBalık, yumurta, badem, mandıra ürünleri, havuç, lahana çeşitleri, portakal bu belirtilen gıdalar vücudumuzun en önemli organlarından biri olan gözler için tam bir iyileştirme, geliştirme ve düzende tutma kaynağıdır.

İyi dengelenmiş, sağlıklı bir beslenmenin sürdürülmesi, gözlerinizi sağlıklı tutmanın anahtarıdır ve göz hastalıkları için riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Antioksidanlar olarak bilinen bir dizi vitamin, besin maddesi ve mineral içeren yiyecekleri de dahil ederseniz, ciddi göz hastalıkları önlenebilir. Sağlıklı bir beslenmeyle önleyebileceğiniz göz koşulları şunlardır:

*Bulanık vizyona neden olan katarakt
*Görme yeteneğini sınırlayabilen yaşa bağlı makula dejenerasyonu
*Glakom
*‎Kuru gözler
*Zayıf gece görüşü

Bu antioksidanlar sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek oksidanları önlerler. Gözlerin sağlıklı kalması için birçok çeşit antioksidan gerekir. Bunlar şunları içerir. Lutein, zeaksantin, A , C , E vitaminleri, beta karoten, omega-3 yağlı asitler, çinko.

Dengeli bir beslenme, çeşitli proteinler, süt ürünleri, meyveler ve sebzelerle en iyi şekilde oluşturulur. Gökkuşağının renklerini bir düşünelim, birçok farklı renkte birçok gıda çeşidini de zihnimizde birleştirelim. İşlenmiş, doymuş yağ içeren veya şeker bakımından yüksek olan sağlıksız yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmalısınız. Gözler için en iyi yedi yiyecek. Çoğu genellikle yıl boyunca ve makul bir fiyatlarda temin edilebilir. Onları kendi başlarına veya daha karılık tariflerle yiyebilirsiniz.

Göz Sağlığına İyi Gelen 7 Faydalı Gıda1. Balık
Balık, özellikle somon balığı, göz sağlığı için tüketmek için harika bir besin kaynağıdır. Somon ve diğer balıklarda omega-3 yağ asitleri bulunur. Bunlar sağlıklı yağlardır. Omega-3 yağ asitleri, gözün arkasındaki görsel gelişime ve retinanın sağlığına katkıda bulunur. Ayrıca kuru gözlerin önlenmesine yardımcı olurlar.

Haftada birkaç gün yemek planına balık eklenmesi sağlık için şarttır. Somon alırken, çiftlikte yükseltilmiş somon yerine doğal ortamda yakalanmış bir somon seçilmelidir. Bunun nedeni, çiftlikte yetiştirilen somonun, doğada yakalanmış somona göre daha doymuş yağlara ve daha az omega-3’lere sahip olmasıdır. Somon ve diğer çoğu balık, ızgara yapılarak tüketilebilir. Sade ve lezzetli bir akşam yemeği için taze otlar, limonlar, tuz ve biber ile tatlandırma yapılabilir.

Göz Sağlığına İyi Gelen 7 Faydalı Gıda2. Yumurta
Yumurta, göz sağlığı için harika bir besindir. Yumurta sarısı A vitamini, lutein, zeaksantin ve çinko içerir, bunlar da göz sağlığı için hayati önem taşır. A vitamini, korneayı korur. Kornea gözün yüzeyidir. Lutein ve zeaksantin, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt gibi ciddi göz rahatsızlıklarının ortaya çıkma olasılığını azaltır. Çinko retinanın sağlığına katkıda bulunur. Retina gözün arkasıdır. Çinko ayrıca gözlerin gece görmesine yardımcı olur.

Yumurtalar çok yönlüdür. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği için tüketilebilir. Yumurtaların tadını çıkarmanın basit bir yolu onları kaynatmaktır. Salata ve sandviçte denenebilir. Hatta atıştırmalık sade haşlanmış bir yumurta yiyerek güne başlamak hem kendinizi iyi hissetmenize hem de vücudunuzun direncine çok iyi gelecektir.

Göz Sağlığına İyi Gelen 7 Faydalı Gıda3. Badem
Badem, diğer fındık ve tohumlar gibi, genellikle göz sağlığı için iyidir. Badem, E vitamini içerir. Bu vitamin, sağlıklı dokuları hedefleyen kararsız moleküllere karşı koruma sağlar. Düzenli miktarda E vitamini tüketmek, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun yanı sıra kataraktların önlenmesine yardımcı olur. Günde yaklaşık 22 veya 15 mg E vitamini alınmalıdır. Bademlerin bir porsiyonu yaklaşık 23 fındık veya ¼ fincan ve 11 mg’dır. E vitamini içeren diğer fındık ve tohumlar arasında ayçiçeği tohumu, fındık ve yer fıstığı da bulunur.

Her zaman atıştırmalık olarak bademin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca kahvaltılık gevrek, yoğurt veya salatalarda da lezzetlidirler. Sadece porsiyon boyutuna dikkat etmeyi unutmayın. Bademler kalorilerde yüksektir, bu nedenle alımınızı günde bir ila iki porsiyonla sınırlandırmaya çalışın.

4. Süt
Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri göze iyi gelir. A vitamini yanı sıra mineral çinko içerirler. A vitamini korneayı korurken, çinko bu vitamini karaciğerden almasına yardım eder. Göz boyunca çinko bulunur. Özellikle retinanın altında yer alan damar dokusu olan retina ve koroid. Bu önemli mineral, gece görüşü ve kataraktların önlenmesine yardımcı olur. Otla beslenen ineklerden elde edilen süt en çok fayda sağlayanıdır.

Süt, gün boyunca tüketilebilir. Yemekten önce bir bardak içebilir, kahve ve çay ya da kahvaltılık gevrekte tadını çıkarabilirsiniz. Yoğurt, kahvaltı veya atıştırmalık olarak sağlıklı bir seçenektir. Ayrıca yağlı olmayan peynir de göze iyi gelen diğer gıda maddesidir.

5. Havuç
Havuçların göz sağlığı için iyi oldukları hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Yumurta sarısı gibi, havuç da A vitamini ve ayrıca beta karoten içerir. A vitamini ve beta karoten göz yüzeyine yardımcı olur ve ayrıca göz enfeksiyonlarını ve diğer ciddi göz hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Havuçlar hareket halindeyken yemek kolaydır. Julianne olarak parça parça kesilmiş havuç dilimlerini rahatlıkla ve kolayca tüketebilirsiniz. Eklenmiş bir beslenme için bunları salata ve çorbalara atın veya parçalara ayırıp çörek ya da krep hamuruna ekleyin. Bu doğrultuda tüketimi harmanlamış olursunuz.

6. Kale (Lahana türleri)
Kale bir çok süper gıda olarak bilinir, çünkü birçok önemli vitamin, besin ve mineral içerir. Göz sağlığı için son derece iyidir. Kale, yumurta ve diğer gıdalarda bulunan antioksidanlar lutein ve zeaksantin içerir. Bu besinler, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt gibi ciddi göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Lutein ve zeaksantin vücutta yapılmaz, bu yüzden onları beslenmenize dahil etmeniz gerekir. Yaklaşık 1 bardak olan 100 gramlık bir lahana porsiyonu 11.4 mg lutein içerir ve günde 10 mg almanız önerilir. Lutein’de bulunan diğer sebzeler kırmızı biber ve ıspanaktır.

Lahana, parça haline getirilebilir. Önce yaprakları yıkadıktan sonra küçük parçalara ayırın. Zeytinyağını gezdirin ve lahana gevrekleşene kadar 20 dakika kadar pişirin. Hafif bir tutam tuzla hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bir garnitür için lahana ekleyebilir veya salatada servis yapabilirsiniz.

7. Portakal
Portakal ve diğer narenciye meyveleri, göz sağlığı için anahtar olan C vitamini içerir. Özellikle taze meyve ve sebzelerde bulunan vitamin, gözünüzdeki sağlıklı kan damarlarına katkıda bulunur. Kataraktların gelişmesiyle ve diğer vitamin ve besinlerle birlikte yaşa bağlı maküler dejenerasyonla mücadele edebilir.

Portakalın tadını çıkarmak için, portakal suyu içebilir, bir atıştırmalık olarak soyabilir veya bir meyve salatasına ekleyebilirsiniz.

Göz sağlığı için sağlıklı bir beslenme şarttır. Antioksidanlarda yüksek bir beslenmenin sürdürülmesi, ciddi göz durumlarının gelişmesini engeller ve gözlerin en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Günlük olarak çeşitli, işlenmemiş gıdaları yemeye çalışın. Gözlerinizle ilgili sorun yaşarsanız doktorunuza başvurun, çünkü erken müdahale daha ciddi durumların gelişmesini engelleyebilir.

Göz Sağlığına İyi Gelen 7 Faydalı GıdaGöz sağlığı için ipuçları

Göz sağlığını korumak için gözlerinizi düzenli olarak gözetmeniz ve kontrol ettirmeniz önemlidir. Gözlerinizi sağlıklı bir şekilde beslemek, gözlerinizi korumanın tek yolu değildir. Gözlerinizi sağlıklı tutmanın diğer yolları şunlardır: Hee yıl bir göz doktoruna kontrole gidilmelidir. Açık ve güneşli havada güneş gözlüğü takılmalıdır. Sigara içmekten kaçınılmalıdır. Sağlıklı bir kilo tutulmalıdır. Spor, hobiler, ev projeleri veya işle ilgili faaliyetlerde bulunduğunda koruyucu gözlük takılmalıdır. Kan şekerini oranlı bir şekikde yönetmektir.

Yiyecek alımı yoluyla potansiyel görme iyileştirme, altta yatan göz durumunun ne olduğuna bağlıdır. Makula dejenerasyonu ve gece körlüğü, A vitamini, antioksidanlar lutein, zeathanxin ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdaların alımı ile iyileşebilen veya ilerlemenin yavaşlayabileceği koşulların örnekleridir. Yakın görüşlülük ve uzak görüşlülüğün sağlıklı bir beslenmeyle tersine çevrilmesi olası değildir. Bununla birlikte, bu makalede listelenen besinler açısından zengin bir beslenme gözlerin erken görme kaybından korunmasına yardımcı olabilir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku