Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Göz Seyirmesinin Nedenleri ve Tedavi Yolları Nelerdir?

0 404

Göz Seyirmesinin Nedenleri ve Tedavi Yolları Nelerdir?İnsan vücudu kusursuz bir işleyişe sahiptir. Beden ve ruh sağlığı yerinde olduğu müddetçe, insan organizmasının işleyişi de sağlıklı bir şekilde devam edecektir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, sağlıksız beslenme, stres, yorgunluk, çevre kirliliği gibi birçok neden, sağlık sorunlarının görülmesinde etkin rol oynuyor. Vücutta birtakım sağlık sorunları baş gösterdiğinde çoğu zaman hastalık ya da rahatsızlık kendini direkt olarak göstermese de, bunu birtakım sinyallerle belli ediyor. Bu sinyaller hastalık belirtisi olarak adlandırılıyor. Hastalık belirtileri, dikkat edilmesi ve düzeltilmesi gereken önemli bir durum olduğunu ve geç kalınmadan önlem alınması gerektiğini bildiren bir çeşit alarm sistemidir. Bu nedenle vücutta görülen bazı rahatsız edici durum ve değişiklikler bir sonuç olarak ya da münferit bir durum olarak değerlendirilmeden önce, başka bir rahatsızlığın habercisi ya da nedeni olabileceği hesaba katılmalıdır. Hiçbir maddi unsurla değiştirilemeyecek kadar önemli yani paha biçilemez olan sağlığımızı korumak için dikkat etmeliyiz ve bedenimizin uyarılarını ve sinyallerini dikkate almalıyız. Çünkü önemsenmeyen ufak bir rahatsızlık, iyileştirilmediği ve önlem alınmadığı zaman, tahmin bile edilemeyecek boyutlarda büyük hastalıklara kapı aralayabilir.

Vücudun verdiği sinyallerden biri de hayatımızın her döneminde hemen hemen hepimizin yaşadığı göz seyirmeleridir. Bu durum, toplum içinde birtakım bilimsel dayanağı olmayan batıl inanışlara yorulsa da, aslında sebebi tamamen sağlıkla ilgili. Tanım olarak göz seyirmesi, göz kapağı çevresindeki ince kas demetlerinin istem dışı kasılmasını ifade eder. Aynı anda iki gözde birden olabileceği gibi, yalnızca tek gözde de kasılmalar olabilir.

Göz Seyirmesinin Nedenleri ve Tedavi Yolları Nelerdir?Göz Seyirmesinde Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Göz seyirmeleri hayli can sıkıcı bir durumdur ve günlük yaşamı da, sosyal hayatı da oldukça etkilemektedir. Göz seyirmesi kısa süreli de, uzun süreli de olabilir. Çoğu göz seyirmesi kısa süreli olur ve genellikle önemsizdir. Kısa süreli olduğu için de günlük ve sosyal yaşamı fazla etkilemez. Ancak uzun süreli göz seyirmeleri dikkate alınmalı, takip edilmeli ve beraberinde kızarıklık, ağrı, göz yaşında artış, çapaklanma, yüzün diğer bölgelerinde oluşan kasılmalar, giderek şiddetlenen seyirmeler, seyirme sırasında gözün tamamen kapanması ve göz kapağında düşüklükler gibi başka belirtilerin görülüp görülmediği tespit edilmelidir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve seyirmenin nedeni anlaşılmalıdır.

Stres ve Yorgunluk Göz Seyirmesine Neden Oluyor

Yaşam şartlarının değişmesiyle birlikte çağımızın hem ortak hem de kronik derdi haline gelen stres, kontrol altında ve belli bir düzeyde tutulamazsa beraberinde birçok hastalığa neden olmaktadır. Kısa vadede yalnızca günlük yaşamı etkilediği düşünülse de, uzun vadede negatif etkilerinden söz etmek mümkündür. Birçok hastalığın temel nedeni olarak kabul edilen stres, sağlıkla ilgili yaşanan birçok rahatsızlığın da kaynağı olarak gösteriliyor. Bu durumda göz seyirmelerinde de stresin etkisinden bahsetmek mümkündür. Hem göz seyirmelerinin önüne geçilmesi hem de başka rahatsızlıklara engel olunması bakımından stresle başa çıkma yolları öğrenilmeli ve uygulanmalıdır. Yaşam koşulları gereği stresin tamamen kaldırılması mümkün olmasa da, insanların birbirlerine daha anlayışlı ve daha saygılı olabildiği, birbirleriyle empati kurabildiği ve nezaket kurallarının uygulanabildiği ölçüde günlük yaşamdaki stres büyük oranda azaltılabilir; ancak bu davranışlar yalnızca karşıdan beklenmemeli biran önce herkes uygulamaya başlamalıdır. Göz seyirmeleri de dahil birçok hastalığın en önemli sebeplerinden biri olan stresin azaltılmasında birtakım davranışların değiştirilmesi toplumu büyük ölçüde olumlu etkileyecektir.

Göz seyirmelerinin nedenlerinden biri de yorgunluktur. Bu nedenle gözlerde yaşanan bir seyirme halinde stres ve yorgunluk seviyesi minimum düzeye indirilmeye çalışılmalıdır. Mümkün olduğu kadar iyi bir uyku sağlanarak hem yorgunluk giderilmeye çalışılmalı, hem de stres seviyesi azaltılmalıdır. Ayrıca gözü yoran etkinliklerden de bir süre uzak durulmalıdır. Örneğin bilgisayar ve telefon ekranına daha az bakılabilir, televizyon seyretmeye ara verilebilir kısacası dijital ekranlardan bir süre uzak durulabilir. Gözü yoran her türlü davranıştan uzak durulmalıdır; ancak çalışan bireyler işleri gereği sık okuma yapıyor ya da bilgisayar ekranına bakmak zorunda kalıyor olabilir. Ekrana bakmanın bırakılamayacağı bu gibi durumlarda zaman zaman ara verilerek gözler dinlendirilebilir. Yorgunluğun etkileri hafifletilerek seğirmeler de azaltılabilir hatta yok edilebilir. Yorgunluk ve stres geçtiği halde seyirmeler devam ederse, beraberinde gözlerle ilgili başka şikayetler de olursa bir uzmana gidilmesi en doğru yol olacaktır.

Göz Seyirmesi Göz Rahatsızlıklarından Kaynaklanıyor Olabilir

Stres ve yorgunluk dışında seyirmeye neden olan durumlardan biri de olası göz rahatsızlıklarıdır. Miyop, hipermetrop ya da astigmatizmin göz seyirmesine neden olabileceğini belirten uzmanlar, halihazırda gözlerde bu rahatsızlıklar varsa seyirmenin nedeninin bu rahatsızlıkların derecesinde meydana gelen artış ya da azalışlar olabileceğini de ifade ediyor. Ayrıca lens kullanımının, çeşitli ilaçların yan etkilerinin ya da birçok nedene bağlı olarak oluşabilen göz kuruluklarının da seyirmeye neden olabileceği gözden kaçırılmamalıdır.

Göz Seyirmelerinde Beslenme Faktörü

Hareketli yaşam koşullarında daha dinç ve zinde olabilmek için çoğu zaman çay ve kahve tüketimi artabiliyor. Ne yazık ki çay ve kafein tüketimi göz seyirmelerinin önemli nedenlerindendir. Bu nedenle çay, kafein ve alkol tüketimi azaltılarak göz seyirmelerinin önüne geçilebilir.

Göz seyirmelerinin nedenlerinden biri de vitamin ve mineral eksiklikleridir. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenmeye önem verilmesi, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalar tüketilmesi tavsiye ediliyor. Uzmanlar, beslenmede özellikle B12 ve D vitaminlerine, kalsiyum ve magnezyuma vurgu yapıyor. Bu vitamin ve minerallerin alımına özen gösterilmesi, göz seyirmelerinin önüne geçilebilmesinde alternatif bir yol olabilir.

Uzmanlar, göz seyirmelerinin çoğu zaman önemsiz olduğunu belirtseler de önemli birtakım rahatsızlıkların belirtisi olabileceğinin altını çiziyor. MS, parkinson gibi nörolojik hastalıkların habercisi olabilen göz seyirmeleri dikkate alınmalı ve iyi takip edilmelidir. Göz seyirmelerinin uzun sürmesi ya da beraberinde başka belirtilerin de gözlenmesi durumunda bir göz uzmanına başvurulması ihmal edilmemelidir.

Kaynakça:
http://www.bekirsitkiaslan.net/tr/article/desc/19757/goz-seyirmesi-386.html
http://www.atanurgoz.com.tr/goz-sagligi
https://www.meltemhastanesi.com/makale/goz-seyirmesi_338.html

Yazar: Mehtap Özdemir

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku