Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Günlük Yaşantımızda Dopaminin Etkisi

0 431

Günlük Yaşantımızda Dopaminin EtkisiDopaminin beyindeki en önemli işlevleri güdülenmeyi sağlamak eylemlerden az duyulmasının teşvik etmek ve repetetif / tekrar eden stereotipik davranışların oluşmasını sağlamaktır. Sizi bir işi yapma konusunda motive eden ve eyleme geçiren dopaminindir. Neticesinde az aldığınız yemek yemek ,kahve içmek, cinsel aktivitede bulunmak gibi eylemler dopamin tarafından motive edilir. Yine düşünsel bazda ve hareket bazındaki tekrar eden mimiklerimiz kaşınmak, piyano çalmak, bacak bacak üstüne atmak, esnemek gibi tekrar eden hareketler dopamin eli ile düzenlenir.
Erkek bir deney hayvanı bir dişinin yanına koyduğumuz zaman erkek hayvanın dopamin miktarı artar ve dişinin etrafında dönmeye başlar. Bu tekrar eden bir harekettir. Etkilendiğiniz bir karşı cinsle aynı ortamda olduğunuz vakit hareketlerimizin değişmesi , Örneğin : bazı kadınların saçları ile oynamaya başlanması, tekrar eden hareketlerde bulunması beyindeki dopamin miktarını yükselmesine bağlı olarak gelişir.

Dopamin kuvvetli bir obsesyon kaynağıdır. Obsesif düşüncelerin ve eylemlerin altında muhakkak dopamin vardır. Saplantılı aşkın, uyuşturucu bağımlılığında maddeyi sürekli aramanın ve yoksunluk hissini temeli dopaminerjik sistemdir. Yani tecrübe edilen hazzın tekrar edilmesi fikri ve hazzı tekrar etmeye yönelik davranışların kaynana dopamindir.Dopamin yüksekliğinin neden olduğu en bilindik hastalık şizofrenidir. Şizofreni hastalarında dopamin 2 ve dopamin reseptörleri genetik olarak fazladır. Yani dopaminin bağladığı mekanizmalar Bu kişiler de yoğun bir şekilde gözlenir. Parkinson ise şizofreni tam aksine beyindeki dopamin azalmasına dopaminerjik sistemdeki tahribata bağlı olarak gelişir.

Yazar: Burçin Damla

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku