Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gut Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

0 646

3838_gut-hastaligiTarihten gelen ve günümüzde kendini sıklıkla gösteren Gut hastalığı, IV. Murat, II. Mehmed, II. Bayezid gibi birçok padişahın ölümüne neden olmuştur. Romatizma hastalığının bir türü olarak bilinmektedir. Kralların hastalığı olarak da adlandırılan ve romatizma türünün en şiddetlisi ve önemli olan türlerinden biridir. Ürik asit artışı ile ortaya çıkarak ağrıya ve eklemelerde iltihaba yol açmaktadır.

Kişinin sosyal ve iş yaşamını olumsuz etkileyen bu vaka, kadınlara oranla erkekleri daha fazla görülmektedir. Metabolik hastalık kategorisinde yer alan ve kandaki ürik asit seviyesi ile belirlenen hastalık, bazı kişilerde belirtilerini göstermeyebilir. Aşırı kilo, tansiyon ve şeker hastalığı gibi birçok hastalık bu vakanın oluşmasına zemin oluşturmaktadır. Genetik olduğu da yapılan son araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Kişi kalıtımsal olarak bu hastalığın belirtileri taşıyabilmektedir. Hastalıkların yanı sıra düzensiz yaşam, alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar, Gut hastalığının oluşmasında etkili olmaktadır.

3838_erik

Hastalığın Belirtileri: Gut hastalığının en belirgin belirtisi, aşırı ağrıdır. Eklemlerde iltihap oluştuğundan, bu bölgeler şiddetli ağrılara sebebiyet verir. Bu ağrılar yaşamı olumsuz etkiler ve kimi zaman uykudan bile uyandırabilmektedir. Ayak başparmağında kendini daha fazla gösteren bu vaka, kızarıklık ve şişme gibi reaksiyonlara yol açmaktadır. Kişi yürümekte zorluk çeker ve ayak yapısında oluşan değişiklik ile karşılaşır. Eklemlerde oluşan bu romatizma türü, hareket özgürlüğünü de kısıtlar ve eklemlerde farklı sorunlara da neden olur. Eklemlerin işlevini yerine getirememesini sağlar. Başparmağın yanı sıra diz, bilek, dirsek, el gibi birçok uzuvda da reaksiyon gösterebilmektedir. Hastalığın belirtileri genelde ağrı atakları ile kendini gösterir. Oluşan bölgede yanma ağrı ve şişkinlik hissedilir. Ağrı, şişlik ve kızarıklık, 10 gün boyunca etkisini devam ettirebilir. Sonra bu atak sonlanıp, tekrar oluşabilmektedir.

3838_images

Kişiye göre değişen bu reaksiyonlar bazı kişilerde tek atak halinde görülebilmektedir. Bu hastalığın en belirgin belirtisinden bir tanesi de gece saatlerinde ortaya çıkmış olmasıdır. Cilt, erguvani ya da parlak kırmızı gibi tonlara dönüşür. Oluşan bölgede ağrı nedeniyle çok şiddetli hassasiyet meydana gelebilir. Dokunurken bile aşırı derecede acı hissedilebilinir. Bazı hastalarda titreme, halsizlik, zonklama gibi olumsuzluklar da görülebilir.

Hastalığın Tedavisi: Gut hastalığı böbrek rahatsızlığına neden olabilmektedir. Ve hasta kısa zamanda böbrek yetmezliği riski ile karşılaşarak hayat fonksiyonlarını yitirebilir. Bu vaka, tedavi edilmediği takdirde birçok hastalığa davetiye çıkartabilir ve kişinin yasam seviyesini aza indirebilir. Hastalığın en etkin ve doğal tedavisi, günde 3 litre miktarında su tüketimidir. Tedavi aşamasında ilk önce kişinin ürik asit miktarı normal seviyelere getirilmektedir. Uzmanlar, hastalığın evresine göre tedavi yöntemi uygulamaktadırlar. İlerlemiş yani sık sık atak geçiren bir hastanın tedavi süresi oldukça uzun bir dönemi kapsamaktadır. Tedavi aşamasında hastaya mutlaka diyet programı hazırlanır ve vücudunda bulunan yağlardan arınması sağlanır. Hastalığın şiddetine göre ilaçlar tavsiye edilmektedir. Ve doktor tavsiyesi almadan hiçbir ilaç hastalık dönemlerinde kullanılmamalıdır. En az zararı olan ilaçlar bile kişiyi olumsuz etkileyebilir.

Yazar:Elif Açıkgöz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku