Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hafıza Yöntemleri – Gizemli Bilgisayarınızı İyi Kullanın

1 449

Gizemli Bilgisayarınızı İyi Kullanın

En büyük görevimiz, harika beynimizi en iyi şekilde kullanmaktır. Zaten insanları hayvanlardan ayıran en önemli faktör de budur, bugün insanların başına gelen belaların çoğu; aklın yanlış ve eksik kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Peri düşünme, anlama ve kavrama gücü olan aklımızı daha iyi kullanmak için neler yapmalıyız?
Evet, beyin gücünüzü arttıran ve dolayısıyla başarı hedefine ulaşmanızı kolaylaştıran bu anahtar niteliğindeki kuralları şu şekilde özetleyebiliriz.

Düşünmek
114
Aklı harekete geçirmenin en etkin yöntemi düşünmektir. Ne kadar çok iyi düşünüyorsanız, o kadar iyi bir insansınız demektir. Beyninizdeki gizli cevheri düşünme tekniği ile altına dönüştürmek sizin elinizde, düşünmeyen bir insan yerde duran bir uçağa benzer, ancak düşünkele herkesi hayrette bırakacak derecede göklere doğru yükselir, kısacası beyninizdeki o sınırsız gücün tek anahtarı düşünmektir, diyebiliriz.

Bilim
214
Bilime sarılınız, en büyük düşmanınız olan cehaletle savaşmanın tek çaresi öğrenmektir. Öğrenmek için büyük çaba gösteriniz, unutmamak gerekir ki ilmiyle ve bilgisiyle güçlü olan, fiziğiyle güçlü insandan daha güçlüdür. Çünkü her yolun rehberi öğrenmekten geçer.

Sağlık
311
Kendinize iyi bir doktor olunuz, sağlığınız için büyük çaba gösteriniz, temiz ve bol oksijenli havada dolayın, yiyecek ve içeceklerinizin temizliğine dikkat ediniz, dengeli besleniniz, yaşınıza göre dengeli spor yapınız, doktora gitmekten çekinmeyiniz, alkol, içki ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durunuz, stresten uzak neşeli bir hayat geçirmeye çalışınız,
Emek çok çalışınız, emek verilmeden hiçbir şey elde edilmez, başarılı insanları görürken, onların emeklerini görmemezlikten gelmeyin, unutmayın en kıymetli şey emek verilerek elde edilendir, en sevdiğiniz insanlara şunu önerin; “çalışın, çalışın ve çok çalışın”

İnanç
47
İnançlı olunuz. Çünkü inanç başarılı ve mutlu olmanızda büyük bir rol oynar, anthan robins “sınırsız güç ” adlı eserinde inançla ilgili şöyle diyor, “inanç yaşama anlam kazandıran ve yön veren yönlendirici bir itikat, yapı, hırs ya da prensiptir.
“inançlar amacımıza giden yolda haritamız, pusulamız ve amacımıza ulaşabilmeyi garantileyen aracımızdır”
İnanç, insanı düşünmeye sevk eder. İnanç, insanı doğruluğa ve adalete götürür. Ve kısacası inanç insana, insani değerler kazandırır.

Plan

Planlı ve programlı çalışınız. Plansız yapılan her iş, selin akışına kapılan bir sala benzer. Plansız yapılan ufak bir iş bile başarısızlıkla sonuçlanır. Bu sebeple bütün işlerinizde planı önce çıkartınız. Yani yapmadan önce ölçünüz ve biçiniz.

Zaman
53
Başarılı insanlar zaman bakımından çok cimridirler. Onun için zamanınızı israf etmeden çok iyi değerlendirin. Zaman keskin bir bıçak gibidir kullanmasını bilmezseniz, o sizi keser. Zamanlarını israf edenler hep başarısızlık girdabına girmeye mahkum olurlar. Bugün insanlığın en kötü hastalığı bu değimlidir? Zamanını iyi değerlendiren fakir olur mu? Zamanını iyi değerlendiren başarısız olur mu? Kesinlikle hayır!
Mesela, 20 yaşından başlayarak günde 10 sayfa kitap okuyan bir kişi 40 yaşına geldiğinde tam 146.000 sayfalık bir okuma potansiyeline eriştir. Gördünüz mü zamanın gücünü ve yine 20 yaşında sigara içmeye başlayan bir kişi “sanki sigara içmiş gibi sigaraya vereceği parayla ayda bir adet çeyrek altın alıp biriktirirse, 50 yaşına geldiğinde, neye sahip olur biliyor musunuz? Sağlıklı bir vücuda ve 360 adet çeyrek altına. Zamanın yanlış ve israfıyla ilgili bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz.

Sabır

Aklın ikiz kardeşi sabırdır. Onun için kendinizi sabırlı olmaya alıştırınız ve hedefinize sabırla varmaya çalışınız. En karışık ve çapraşık işler sabırla başarılır. Sabır, yanlış karar almamızı engeller. Bilim adamlarının, gösterdikleri başarının temelinde sabır yatmaktadır. Sabır aynı zamanda bütün dertleri, sıkıntıları ve kederleri önleyen bir sigorta hükmündedir.

Disiplin

Şirketleri devleştiren, kaliteli v süper ürünler elde edilmesine neden olan faktörlerden biride disiplindir. Bir bütün teşkil eden elemanlar disiplin içerisinde görevlerini yaparlarsa, o bütün mükemmel olur. Unutmayın sizleri başarı hedefine götüren önemli yollardan birisi de disiplindir.
Orduları güçlü kılan da disiplindir. Bir yerde disiplin varsa orada; huzur, kalite ve güç vardır. Kısacası mükemmel bir yaşam için hayatımıza disiplini adapte etmemiz gerekir.

Denge

Her işi dengesinde bırakın veya dozajını iyi ayarlayın, çünkü denge bozulduğundu; ilaç zehire, ateş yangına dönüşür. (dengeli beslenme, engeli çalışma, dengeli spor, dengeli uyumak… gibi ), trafikte bir otomobilin çok hızlı gitmesi tehlikeli olduğu kadar çok yavaş gitmesi de tehlikedir. Ve yine çok konuşan bir kişinin herkes tarafından kınandığı gibi hiç konuşmaması da eleştiri konusu olabilir. O halde denge dediğimi, her işin orta yolunu bilmemiz gerekir. Dengeyi muhafız ederek hedefe koşmayı öğrenmemeliyiz,

Model

Başarılı insanların hayatlarını öğrenin, onları başarılı kılan nedenleri kendinize model olarak seçin. Modelleme yöntemiyle hedefe en kestirme yoldan varabilirsiniz. Başarılı bir siyasetçiye bakarak ondan siyaseti öğrenmeniz gibi. Başarılı bir öğrencinin çalışma şeklini öğrenmeniz veya başarılı bir komutanın uyguladığı taktikleri öğrenmek. Yapacağınız yeni bir evin planını, beğendiğiniz bir evin planını alarak yapmanızda bir modelleme yöntemidir.

Moral

Moralinizi iyi tutmaya çalışınız. Moral bozucu çevre ve olaylardan uzak urunuz. Moraliniz düşünme, anlama ve kavrama gücünüzle doğru orantılıdır. Moraliniz iyiyse; çok düşünebiliyor, çok anlayabiliyor ve aynı zamanda çok iyi kavrayabiliyorsunuz demektir.
Stres insanı yiyip bitiren vahşi bir canavar gibidir. Hafızanın körelmesine neden olur. Beynimizdeki nörotransmitlter adı verilen kimyasal maddeler stres yüzünden azalmaya başlar. Bu sebeple hafızanın kopyaladığı sönük bilgilere ulaşmak bir hayli zorlaşır.

Güven

Kendinize güvenin “yapamıyorum” dediğiniz anda zaten kendi kendinizi demoralize edip engellemiş oluyorsunuz. Bu sebeple kendinize çok güveniniz ve kendi kendinize: ” büyük işleri başaran insanlarda benim gibi bir beyne sahiptiler. Onlar çalışarak başardıklarına göre ben de çalışarak başarabilirim.” Deyiniz.

Muhasebe

Hayatınızın bir bilançosunu yapınız. Bu bilançodaki artı ve eksilere bakara, yolunuzun geri kalan bölümünde kendinize bir ders çıkartınız. Eğer muhasebe yapmazsanız. Tecrübe gücünüzden faydalanamazsınız. Muhasebe neticesinde yanlışlıklarınızı fark edip düzeltme yoluna gitmiş olacaksınız.

İmkan

Elinizdeki imkanları israf etmeden iyi değerlendirin. (gençlik, zenginlik, sağlık, okul, iş, zaman …gibi) elinize geçen her imkan size sunulan bir nimettir. Onu yerinde ve zamanında değerlendirmeniz gerekir. İnsanların çoğu ellerindeki imkanları değerlendirmediklerinden dolayı pişmandırlar.

Tanımak

Kendinizi iyi tanıyın, kendinizi tanımadan hedef seçerseniz, seçtiğiniz hedef yanlış olabilir. Yani hedefi kendinize göre ayarlayın.

İletişim

İletişim kurmakta ustalaşın. Çevrenizle iyi iletişim sağlayınız. Başarılı insanları mükemmel yapan şey iletişimlerinin mükemmelliliğidir. Unutmayın iyi bir iletişime sahip olmayan bir siyasetçi kitleleri peşinden sürükleyemez.

Sorumluluk

Sorumluluk duygusunu taşıyın. Hiçbir zaman sorumluluktan kaçmayınız.

Eylem

Bütün hazırlıkları son aşamaya getirdikten sonra, içinizdeki olumlu enerjiyi harekete geçiriniz. Eğer eyleme geçmekte gecikirseniz çalışmamalarınız boşa gider. “sonra yaparım” şeklinde düşünmeyin. Tıpkı bir nişancı gibi; göz, gez ve arpacıktan hedefi gördüğünüzde tetiği çekiniz. Ertelediğinizde başka engeller ortaya çıkar.

Umut

Her zaman umutlu düşünüz. Çünkü umut direnme gücünüzü arttırır ve sizi hayata bağlar. Umutları yıkılan bir insan ölüden farksızdır. Bu sebeple umut; otomobile yakıt, yelkenliye rüzgar misali insana adeta can verir. Umutla hayat aynı zamanda mutlu ve enerjik bir hayat demektir.

İlgi

İlgi duyulan şey daha çabuk öğrenilir. Onun için öğrenmek istediğiniz bilgileri ilgi duyarak çalışınız “ilgi eşittir bilgi ” sözünü unutmayınız. Okuduğunuz veya dinlediğiniz her şeye karşı ilgi duyunuz.

Okumak

Okumak ve öğrenmek herkese nasip olmayan büyük bir nimettir. Cehalet denilen o büyük düşmanla savaşmak için; okumamız gereklidir. Bu sebeple en yakın dostumuz kitap olmalıdır ve kitap okumayı, yeme-içme gibi bir zevk haline dönüştürmeliyiz.

Alışkanlık

İyi alışkanlıklar edinmelisiniz. İyi alışkanlıklar aklınıza düşünme fırsatı verirken, kötü alışkanlıklar ise aklı çok basit işlerle meşgul ederek onu köreltir. Eğer düşünme gücünüzü kullanmak istiyorsanız kötü alışkanlıklarınızı bırakın moralen düzelmenizde de iyi alışkanlıkların payı büyüktür. Kısacası fizik ve ruhen sıhhatli olmak istiyorsanız kötü alışkanlıklarınız bırakmanız gerekir.

Uygulama

Öğrendikleriniz pratiğe dökerek uygulayınız. Matematikte öğrendiklerinizi alıştırma ve problem çözerek pekiştiriniz. Ve yine bilgisayar ve buna benzer cihazların en iyi öğrenme yöntemi bizzat uygulayarak öğreniniz.
Deney ve pratik yapmaya müsait dersleri uygulamalı olarak çalışın. Örneğin kimya dersi için; teori ile birlikte yapma fırsatınız varsa laboratuarda deney yaparak öğrenmek daha verimli olacaktır.

Tekrar

Öğrendiklerinizi 10 dakika, 1 gün, 1 hafta, 1 ay ve 6 ay aralıklarla sistematik olarak tekrar edin.

Ben Enes KAŞIKÇI Hafıza Yöntemleri yazı dizisinin 3. makalesi olan Gizemli Bilgisayarınızı İyi Kullanın makalesini okudunuz.

Herkese Başarılar…

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku