Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hafta Hafta Gebelik: İlk 7 Hafta

0 398

Hafta Hafta Gebelik: İlk 7 HaftaBu yazımızda gebeliğin ilk 7 haftasında bebekte ve annede ne gibi değişiklikler meydana gelidiğini açıklayacağız. Gebeliğin son adet tarihinden itibaren 40 hafta sürdüğü kabul edilir ve hesaplamalar buna göre yapılır. Şimdi hafta hafta embriyo ve annede ne gibi fizyolojik değişiklikler meydana geldiğinie hep beraber göz atalım.

Gebelikte 1.-2. Haftalar

Bu haftalarda henüz gebelik oluşmamıştır, yumurta oluşumu 1. ve 2. gebelik haftasına denk gelir. Henğz spermle karşılaşma olmamıştır.

Kişinin gebe kaldığı ilişki günü gebeliğin başlangıç günü kabul edilmez. Hesaplamalarda gebeliğin başlangıç günü, bundan yaklaşık 14 gün öncesi olan, son adet kanamasının 1. günü olarak alınır.

Bunu, kısaca son adet tarihinin baş harflerinden oluşan SAT olarak ifade ediyoruz. Bu durumda kanamanızın başladığı bugün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlamışlaması anlamına gelir. Bu şekilde hesaplandığında insanlarda gebelik 40 hafta sürmektedir.

Bu haftaların sonunda kadınlık hormonu olan östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri artmaya başlar. Östrojendeki bu artış sonucunda 2 yumurtalıktan birinde bir adet yumurta hücresi olgunlaşma sürecine girer. Kadında ovulasyon dediğimiz yumurtlama 1. ve 2. haftalar arası sağ veya sol ovaryumda(yumurtalık) gerçekleşir.

Bu haftanın sonunda gelişen yumurta çatlayarak yumurtalıktan atılır. Progesteron hormonunun etkisi sonucu ise endometrium adı verilen rahim iç zarında kanlanma artışı ve bunun sonucunda kalınlaşma ortaya çıkar. Burası embriyonun yerleşmesi ve büyümesi için uygun bir ortam haline getirilir.

Döllenme eğer yumurta; döllenmeye elverişli bir sperm hücresi ile karşılaşırsa 3.-4. haftalar arasında gerçekleşecektir.

Hafta Hafta Gebelik: İlk 7 HaftaGebelikte 3.-4. Haftalar

3.haftanın başlarında yumurtalıklarda üretilen ovum yani yumurta hücresinin tüplerde spermle birleşmesi sonucu döllenme meydana gelir ve zigot oluşur. Döllenmiş yumurtaya zigot denir.
3. haftadan sonra zigot hızla bölünmeye başlar ve yaklaşık 1 hafta süren bir yolculuk neticesinde rahim iç duvarına gömülerek yerleşir . Artık zigot sonraki gelişimini burada devam ettirecektir.
Zigotun (döllenmiş yumurta hücresi), uterusa bu yerleşiminin ardından kanda ölçülen beta HCG adı verilen gebelik hormonu artık kanda ölçülebilir. Adet gecikmesi olmasa bile gebeliğin olup olmadiği kanda bu hormon ölçülerek gösterilebilir. Adet gecikmesi olduktan sonra ise beta HCG artık idrarda tespit edilebilir seviyeye yükselmiştir. Adet gecikmesin den 1 hafta sonra eczaneden alinarak yapılan gebelik testlerinde pozitif sonucu çıkabilmektedir.

Zigotun rahme yerleştiği dönemde implantasyon kanaması (yerleşme kanaması) dediğimiz lekelenme tarzında kanama görülebilmektedir. Bunun nedeni, rahim iç tabakasına zigot yerleşirken oradaki kılcal damarlarda çatlama olmasıdır.
Bu haftalarda plasenta oluşur. Plasenta bebeğin hayatını sürdürebilmesi için pek çok fonksiyona sahiptir. Anneden bebeğe besin maddeleri ve bebekten anneye atık maddelerin geçişini sağlar. Bebeğin solunumu ve hormon salgısıda plasentadan sağlanır. Bu haftalarda bebeğin içinde gelişimini sürdüreceği amniyon sıvısı toplanmaya başlar.

3.-4. Haftalarda Annede Görülen Değişimler

Gebeliğin 3. haftasında adet gecikmesi olur.
Bazı annelerle lekelenme şeklinde yerleşme kanaması olabilir. Endişe edilecek bir durum değildir.
Bazı kadınlarda adet gecikmesi olmada önce mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler olabilir.
Göğüslerde hassasiyet olur. Areola denilen koyu kısım genişlemeye başlar ve rengi daha koyu hale gelir.
Halsizlik ve yorgunluk olabilir.
Sık idrara çıkma ihtiyacı başlar.
Bazı yiyeceklere aşırı istek ortaya çıkar.
Duygusal olarak hassaslık olabilir.

Gebelikte 5. Hafta

Bebeğin ilk kalp atışları 5. haftada başlar.
Bazen çok erken dönem olduğu için 5. haftada ultrasonda kalp atışları görülmeyebilir. Bu haftanın sonunda kalp atışları ultrasonda artık görülebilir hale gelir.
Göbek kordonu bu haftada oluşur. Göbek kordonu bebeği, bebeğin hayati fonksiyonlarını sağlayan plasentaya bağlayan bağdır. Plasenta anneden bebeğe besin maddelerinin bebekten de anneye atık maddelerin geçişini sağlar.
Bebeğin akciğerleri ve beyni bu haftada oluşmaya başlar.

5. Haftada Annede Oluşan Değişiklikler

Pek çok anne adayında bu haftalarda şiddetli bulantı ve kusmalar olur.
Kokulara karşı aşırı duyarlılık ve iştahsızlık ortaya çıkabilir.

Gebelikte 6. Hafta

Gebeliğin altıncı haftasında embriyo C şeklinde kıvrık bir durumdadır.
Embriyonun boyu 5 milimetre yani yaklaşık bir arpa tanesi kadardır.
Bebeğin Kol ve bacak tomurcukları belirmeye başlar.
Ultrasonda kalp atışları görülmeye başlar.
Beyin ve omurilik kanalı kapanır.
Bu haftada plasenta aktif bir şekilde çalışmaya başlar. Plasenta anneden bebeğe besin maddelerinin, bebekten anneye de atiklarin gönderilmesinden sorumludur. Solunumda ve hormon salgılamada görevlidir.

6.Haftada Annede Ortaya Çıkan Değişiklikler:

Daha çok sabahları ortaya çıkan bulantı ve kusmalar olabilir.
Tat ve koku duyusunda değişiklikler ortaya çıkabilir.

Hafta Hafta Gebelik: İlk 7 HaftaGebelikte 7. Hafta

Gebeliğin 7. haftasında bebeğin boyu yaklaşık 11mm civarındadır.
Bu haftada bebeğin kolları, bacakları, el ve ayakları tırnaklar dahil tüm ayrıntılarıyla minicik taslaklar halinde oluşur.
Ağız, burun, göz ve kulak taslaklar halinde belirir.
Beyin ve omurilik omuriliğin gelişimi hızlanır.
Bağırsasklar bebeğin karın doşında oluşmaya başlar.
7. Haftada Annede Ortaya Çıkan Değişiklikler

  • Kalbin dakikadaki atım hızı artar.
  • Dakikadaki nefes sayısı artar.
  • Nefes darlığı olabilir.
  • Halsizlik olur.

Yazar:Hatice İstanbullu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku