Halil Ergün Kimdir?

Hayatı

7755_halil_ergunTam adı Halil İbrahim Ergün’’dür. Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusudur. 8 Eylül 1946 tarihinde Bursa ilimizin İznik ilçesinin Müşküle köyünde dünyaya gelmiştir. İlkokulu ve ortaokulu İznik’’te okudu. Liseyi Pertevniyal Lisesi’’nde okudu. Liseden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’’nde okumaya başladı ama kaymakam olmayı düşünmediği için okulunu bitirmedi.
12 Mart 1971 askeri darbesinde tutuklandı ve hapis yattı. Tutuklanma sebebi ise Erdoğan Akduman, Mustafa Alabora ve Vasıf Öngören ile gizli örgüt kurmaktı.

Halk Oyuncuları’nda “Teneke” adlı oyunla profesyonelliğe adım attı. 1976 yılında ise Vasıf Öngören, Mustafa Alabora ve Erdoğan Akduman ile birlikte Ankara Birlik Sahnesi’’ni kurdular. Sinemaya Yılmaz Güney’’in senaristliğini yaptığı “İzin” adlı film ile 1974 yılında başladı. 1988 yılında ise Fatma Girik ile birlikte “Kadın Dul Kalınca” adlı sinema filminde oynadı.

Adından 2006 yılında başlayan Kanal D’de yayınlanan ve tam 5,5 yıl süren “Yaprak Dökümü” adlı dizideki Ali Rıza karakteri ile fazlaca bahsettirdi. Ancak bu projeden önce adını en çok 1996 yılındaki “Mum Kokulu Kadınlar” adlı filmde oynadığı İhsan karakteri ile duyurdu.

Oyuncunun aldığı birçok ödül bulunmaktadır. Bu ödüller:

· 1990 Ankara Uluslararası Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü (Film Bitti)
· 1995 Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Böcek)
· 1995 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Böcek)
· 1996 Sinema Yazarları Derneği Türk Sineması Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Böcek)
· 1997 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği En İyi Oyuncu Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Mum Kokulu Kadınlar)
· 1997 Orhon Murat Arıburnu Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Mum Kokulu Kadınlar)
· 2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali (Yaşam Boyu Onur Ödülü)

Halil Ergün halen bekârdır ve hiç evlenmemiştir.

7755_halil_ergun_kimdirFilmografisi

· Gün Akşam Oldu (2011)
· Görünmeyen (2010) – Barok Celil
· Kırmızı Işık (2008) – Sunucu
· Yeşilçam Denizi Yeniden (2008)
· Ben Fazla Kalmayacağım (2007) – Hâkim
· Mülteci (2007)
· Yaprak Dökümü (2006 – 2010) – Ali Rıza Tekin
· Kameranın Ardındaki Kadın: Bilge Olgaç (2005) – Kendisi
· Yolda / Rüzgâr Geri Getirirse (2005) -Yılmaz Güney
· Kalbin Zamanı (2004) – Cemil
· Büyük Yalan (2004) – Ethem Vardarlı
· Pembe Patikler (2002) – Cihangir
· Abdülhamit Düşerken (2002) – Talat Bey
· Şöhret Sandalı (2001)
· Gökten Düşen Hazine (2000)
· Yara (1998) – Amca
· Hamam (1997) – Osman
· Baba Evi (1997) – Mahmut
· Hollywood Kaçakları (1996) – Tuna
· Ali / Sakın Arkana Bakma (1996)
· Hoşçakal İstanbul (1996) – Numan Bey
· Mum Kokulu Kadınlar (1996) – İhsan
· Özlem Düne, Bugüne, Yarına (1995)
· Böcek (1995) – Recai Bey
· Bir Yanımız Bahar Bahçe (1994)
· Yolcu (1994) – İstasyon Şefi
· Mavi Sürgün (1993)
· Yorgun Savaşçı (1993)
· Balkan Balkan (1993)
· Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri(1992)
· Kurşun Adres Sormaz (1992)
· Seni Seviyorum Rosa (1992)
· Mem-ü Zin (1991)
· Zombıe Ja Kummitusjuna (1991)
· Yıldızlar Gece Büyür (1991)
· Uzlaşma (1991)
· Suyun Öte Yanı (1991)
· Düğün (1990)
· Gün Ortasında Karanlık (1990)
· Boynu Bükük Küheylan (1990)
· Kiraz Çiçek Açıyor (1990)
· Film Bitti (1989)
· Çaylar Şirketten (1989)
· Sahibini Arayan Madalya (1989) – Aslan Bey
· Hüzün Çemberi (1988)
· Kızın Adı Fatma (1988)
· Yaşarken Ölmek (1988)
· Kadın Dul Kalınca (1988) – Melih
· 72. Koğuş (1987)
· Bir Günah Gibi (1987)
· Zincir (1987) – Zülfo
· Deniz Kızı (1987) – Halil
· Katırcılar (1987) – Abdurrahman
· Bütün Kuşlar Vefasız (1987)
· Sis (1987) – İbrahim
· Unutamadığım (1987)
· Yasemin (1987) – Yakup
· Bekçi (1986)
· Güneşe Köprü (1986)
· Nisan Bitti (1986)
· Kırlangıç Fırtınası (1985) – Kemal
· Gülüşan (1985) – Mestan
· Bugünün Saraylısı (1985)
· Güneş Doğarken (1984)
· Kaşık Düşmanı (1984)
· Şalvar Davası (1983)
· Küçük Ağa (1983) – Çerkes Ethem
· Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981) – Yavuz
· Yol (1981) – Mehmet Salih
· Annem Annem (1980)
· Yolcular (1979)
· Kuma (1979) – Koca
· Maden (1978)
· Merhaba (1976)
· Yarış (1975)
· İzin (1975) – İbrahim

Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Halil_Ergün
http://www.biyografi.info/kisi/halil-ergun
http://www.sinematurk.com/kisi/1492-halil-ergun/

Yazar: Ensar Türkoğlu