Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hamilelik ve Spor

0 358

3300_hamile2

Hamilelik öncesi egzersiz yapılabilir ancak hamileliğin evresi, yapacağı spor çeşidi, egzersiz durumu ve genel sağlık durumu bu konuda çok önemlidir. Tabi ilk olarak hamileliğe kişinin, fiziksel ve ruhsal olarak kendisini hazırlaması lazım. Daha sonra egzersizlere başlanabilir. Hamileliğin ilk üç ayı düşük riski olduğu için spor konusunda daha dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte yapılacak egzersizlerde nelere dikkat edilmelidir?
En önemlisi anne aydının sağlık durumudur. Daha sonra, hamilelik evresi, hoşlandığı spor dalları, hamilelikten önceki fiziksel aktivite durumu göz önüne alınmalıdır. Uygulanacak egzersiz kişiye göre belirlenmeli, yapılacak aktivite sayıca fazla kas kitlesi içermeli, ritmik olmalı, ayrıca vücut iç sıcaklığını ve nabzı fazla arttırmamalıdır. Hamilelik döneminde eklem bağları gevşer, denge duyusu da bozulur. Bu sebeple egzersiz yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Hamileliğin ikinci üç ayında sırt üstü yatarak egzersiz yapmak, rahim ana damarlarına baskı yaparak bebeğe kan geçişini engeller.

Hamilelik öncesi Yoğun bir şekil spor yapan bir kadının, yaptığı egzersizin hamileliğe uygunluğu gözetilmeli ve programın süre ve dozu azaltılmalıdır. Daha önce spor yapmayan bir kadın için yürüyüş iyi bir başlangıçtır.

3300_hamile3

Hamilelikte hangi sporlar yapılmalı, hangi sporlar yapılmamalıdır?
Hamilelikte yürüyüş en ideal spordur. Bunun yanında kondisyon bisikletine binme, yüzme, yapılabilecek egzersizlerdendir. Ancak soğuk suya girmek, kelebek sitilinde yüzmek veya suya atlayarak girmek kaçınılması gereken hareketlerdir.

Boks, kayak, su kayağı, dalma, vb gibi riskli sporlar ile basketbol, voleybol vb. gibi çarpışma ve düşme riskinin olduğu takım sporları sakıncalıdır. Vücut iç sıcaklığını arttıracak kadar uzun süren sporlar yapılmamalıdır.

Hamilelikte hangi durumlarda yapılan egzersizi bırakmak ya da kesinlikle yapılmamalıdır?
Ağrı, kanama, baygınlık, düzensiz kalp atımları, kasık ağrısı, düşme ve göz kararması gibi durumlarda egzersiz bırakılıp, derhal bir hastaneye gidilmelidir. Ayrıca gebelik hipertansiyonu, su kesesinin erken açılması, önceki ve şimdiki hamileliklerinde erken doğum riskinin bulunması, rahim ağzında yetmezlik, hamileliğin üçüncü ayından sonra uzun süren kanama, bebekte gelişme geriliği ve çoğul gebelik durumlarında egzersiz yapılmamalıdır.

Hamilelikte düzenli egzersizin yararları nelerdir?
Egzersiz ile kan dolaşımı düzenlenir, enerji düzeyi artar, cilt beslenir, yağ depolanması azalır ve doğum sonrası kilo verme kolaylaşır. Düzenli spor yapmanın, fizyolojik açıdan bir çok faydası vardır.Sırt ağrısı, baş ağrısı, nefes darlığı, kabızlık, kramp, ve bacaklarda şişlik gibi yakınmalar daha az görülür. Spor esnasında salgılanan endorfin hormonu, stresi azaltarak erken doğum ihtimalini düşürür. Anne adayı egzersiz sayesinde daha sakin olur. Kendini çok daha iyi hisseder ve doğum korkusu azalır. Doğumu kısa olur ve sancıları azalır.

3300_hamile

Egzersizin bebek üzerinde etkileri nelerdir?
Hafif ve orta şiddette yapılan egzersizin olumsuz etkisinin olmayacağı belirtilmektedir. Kontrol altında ve düzenli olarak yapılan egzersiz, bebeği besleyen plesantanın gelişmesine ve böylece oksijen ve besin almasına yardımcı olmaktadır. Bebeğin sağlığı için annenin yaptığı egzersiz çok yararlıdır.

Yazar:Duygu Zafar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku