Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hamilelikte Alerjiler Oluşur mu?

0 607

Hamilelikte Alerjiler Oluşur mu?Alerji vücudun verdiği tepkidir. Hamilelikte vücutta farklılıklar yaşanır. Örneğin hamilelik öncesi şeker hastası olmayan biri hamileyken şeker hastası olabilir ya da tansiyon hastası olmayan birisi tansiyon hastası olabilir. Bu durum hamilelik sonrası sona erebileceği gibi sona ermeyebilir. Alerjiler için de aynı durum geçerlidir. Hamilelik öncesi alerji yapmayan bir yiyecek veya bir nesne hamilelik sırasında alerji yapabilir.
Herkesin bünyesi birbirinden farklı olduğu için alerji yapan etkenlerde kişiden kişiye değişir. Alerjik etkenler yiyeceklerden, hayvan tüylerinden, polenlerden, çimlerden, deterjanlardan, eşyalardan ve daha birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Alerjiler Oluşur mu?Hamilelerde alerjinin bazı belirtileri vardır. Bunlar genellikle cilt üzerinde kaşıntı, kızarıklık, kabarma ve burunda kızarıklık, kaşınma, akıntı gibi ortaya çıkar.
Hamilelikte alerji görülme olasılığı düşük olsa da belirtiler ortaya çıktığında doktora başvurmakta fayda vardır. Hamilelikte alerji testi önerilmemektedir.
Hamilelikte alerji durumu ortaya çıktığında doktor kontrolünde olmak gerekir. Düzenli takip önemlidir.
Hamilelikte genellikle alerji yapan besinler: süt, yumurta, çilek, çikolata, bazı deniz ürünleridir. Ama bu yiyecekler herkes için geçerli değildir. Özellikle hamilelik öncesi alerji yapan besinlerden uzak durmakta fayda vardır. Ya da alerji yapan yiyecekleri tüketilmemesi gerekir.
Ciltte ya da burunda oluşan alerjik reaksiyonlar bebeğe zarar vermeyebilir ama solunum yollarında ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olmak gerekir. Özellikle astım rahatsızlığı olanlar gereken tedbirleri almalıdır. Astım hastası olan anne adayları evcil hayvanlardan, sigara dumanından, tozdan uzak durmalıdır. Zaten alerjik astımı olanlar neye karşı alerjileri olduğunu bilir. Hamilelik sürecinde daha da dikkatli olmalarında fayda vardır.
Hamilelik döneminde kaşıntı hem alerjinin etkisiyle oluşabilir hem de karın bölgesinin büyümesi ve gerilmesinden dolayı ortaya çıkabilir. Bu ikisi arasındaki farkı bilmek gerekir. Bu kaşıntıya bulantı, kusma eklenirse bu alerjik bir durumun belirtisidir.
Hamilelik sürecinde bağışıklık sistemi baskılanır bu yüzden de alerjik durumlara az rastlanır.
Hamilelikte ortaya çıkan alerji bebeğin de korunmasını sağlayan bir düzendir.

Hamilelikte Alerjiler Oluşur mu?Hamilelik boyunca anne adayının kullandığı ilaçlar doktor kontrolü altında olmalıdır. Yoksa bu ilaçlar bebeğe zarar verebilir. Bunun için alerji ilaçları kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır. Dozu ya da kaç gün kullanılacağı gibi hususlar çok büyük önem arz eder. Özellikle hamilelik öncesi kullanılan alerji ilaçları doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Bu dönemde içilen ağrı kesici bile önemlidir.
Alerji sorunu yaşayanlar hamilelik ortaya çıktığında bunu doktoruyla mutlaka paylaşmalıdır. Buna göre tedbirler alınmalıdır.

Hamilelikte Alerjiler Oluşur mu?Hamilelik süreci 9 aylık bir süreci kapsar ve bu süreçte hem bebeğin hem de annenin sağlığı çok önemlidir. Bunun için anne ve bebeğe zarar verecek durumlardan uzak durmak gerekir. Başta anne adayı olmak üzere anne adayının çevresindekilerde anne adayına yardımcı olmalıdır. Anne adayına alerji yapabilecek her türlü yiyecek ve nesneler anneden uzak tutulmalıdır.

Kaynakça:
https://hamilelik.com.tr › Gebelik
jinekoloji.com/hamilelikte-alerji-belirtileri

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku