Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hasta Hissettiğinizde Yiyebileceğiniz En İyi ve En Kötü Yiyecekler

0 388

Hava değişiklikleri, düzensiz çalışma aralıkları, sağlıksız alışkanlıklar, stres ya da sadece soğukta kalmak ve terlemek bile insanların hastalanmasına neden olabilir. Bu zor zamanlarda dinlenmek, ilaç almak ve doğru beslenme alışkanlıkları benimsemek gereklidir. Besinler bağışıklık düzeyini yükselterek daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir. Bu yazımızda bazı yaygın hastalıklar ve daha hızlı iyileşmek için tüketebileceğiniz besinlerin bir listesini vereceğiz.

Biliyor Muydunuz?

6959_hyr1800’lerde ketçap ishal, sarılık ve hazımsızlığı tedavi etmek için bir ilaç olarak kullanılmış ve domates hapları olarak satılmıştır. Ancak ketçap haplarının hileli olduğu ortaya çıktı ve herhangi bir hastalığı iyileştirmek yerine bağırsakları hızlandırıcı etkileri olduğu ortaya çıktı.

Hasta hissettiğinizde aklınıza gelecek en son şey eminiz ki yemek yemektir. Ancak doğru yemekleri yemek bağışıklık sisteminizi güçlendirip daha hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır. Yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda bazı gıdaların bazı hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırdığı tespit edilmiştir. Benzer şekilde, iyileşme sürecini engelledikleri için kaçınmanız gereken bazı besin çeşitleri vardır. Hasta olduğunuzda tüketmeniz ve kaçınmanız gereken bazı yaygın hastalıkların bir listesini aşağıda vereceğiz.

1) İshal İçin;

İshalinizin muhtemel sebepleri midenizi üşütmek, bakteriyel enfeksiyonlar, ısı ve zehirlenmeler olabilir. İshalin sebebi ne olursa olsun tuz, susuzluk ve vücuttaki önemli minerallerin kaybından kaçınmanız gereklidir.

İshal İçin En İyi Yiyecekler:
-Limonata
-Muz, Pirinç ve Tost
-Yulaf
-Hindistan cevizi suyu
-Haşlanmış patates
-Tuzlu kraker
-Fırında tavuk ya da derisiz hindi
-Probiyotikler
-Su
-Meyve suyu

İshal İçin En Kötü Yiyecekler:
-Alkol
-Şekersiz sakızlar
-Yapay tatlandırıcılar
-Soğan
-Elma
-Brokoli
-Lahana
-Fasulye
-Süt
-Kafein

2) Kabızlık İçin;

11 Sep 2007, Garnerville, New York, USA --- Assortment of High Fiber Foods --- Image by  Envision/Corbis

Kabızlığın en önemli sebebi yeterince su ve lifli gıda tüketmemektir. Bunun dışında günlük beslenmenizin değişmesi, egzersiz azlığı, aşırı süt ve süt ürünleri tüketimi ve stres de kabızlığa sebep olabilmektedir.

Kabızlık İçin En İyi Besinler:
-Turşu gibi fermente besinler
-Kefir
-Tam tahıllı ekmek
-Fasulye ve brokoli
-Keten tohumu ve fındık
-Armut ve elma
-Yulaf
-6 – 8 bardak su
-Probiyotikler

Kabızlık İçin En Kötü Besinler:
-Çikolata
-Alkol
-Süt ve süt ürünleri
-Demir takviyeleri
-Şeker

3) Burun Tıkanıklığı İçin;

Sinüs tıkanıklığı veya burun tıkanıklığı soğuk algınlığının en önemli belirtilerinden biridir. Buharlı duşlar mukozaları nemlendirir ve mukusun sinüslerin dışına çıkmasını kolaylaştıran silyaların hareketini hızlandırmaktadır.

6959_stuffyBurun Tıkanıklığı İçin En İyi Besinler:
-Zencefil
-Suya karışmış elma sirkesi ve limon
-Çorbalar ve et suları
-Bal
-Altın süt
-Mürver, civanperçemi kökü, nane ya da zencefil çayı

Burun Tıkanıklığı İçin En Kötü Besinler:
-Şeker
-Alkol
-Süt ürünleri
-Nişastalı ve gresli gıdalar

Altın süt yapmak için bir tencereye bir çay kaşığı kurutulmuş zerdeçal tozu, kurutulmuş zencefil, bir tutam karabiberi 2 bardak hindistan cevizi sütüne ekleyin. Tat vermesi için biraz bal ekleyin. Bu karışımı kaynatın ve servis etmeden önce bir kaç dakika dinlenmeye bırakın.

4) Mide Bulantısı İçin;

6959_20130822100915herbal-teaMide bulantısı yol tutması sebebiyle olmuş olabilir. Ayrıca kemoterapinin bir yan etkisi, gribin bir semptomu ve hatta bir gebelik belirtisi bile olabilir. Mideniz bulandığında yemek yemek en son isteyeceğiniz şey olsa da, mide asitlerini yatıştırarak rahatsızlığınızı azaltabilir.

Mide Bulantısı İçin En İyi Besinler:
-Tuzlu kraker
-Zencefil, nane ya da limonlu çay
-Limon dilimi
-Nane yağı veya yaprakları

Mide Bulantısı İçin En Kötü Besinler:
-Gazlı içecekler
-Yağlı yiyecekler
-Şeker
-Kafein
-Alkol

5) Boğaz Ağrısı İçin;

Boğaz ağrısı viral bir enfeksiyon, soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanıyor olabilir. Boğazınızda bir ağrı, kaşıntı ve tahriş hissi yaşayabilirsiniz. Ayrıca lenf bezleriniz şişebilir, bademciklerinizde beyaz tabakalara neden olabilir ve ses kısıklığı da yaşayabilirsiniz.

Boğaz Ağrısı İçin En İyi Besinler:
-Nane çayı
-Manuka balı
-Patates püresi veya karnabahar
-Kremalı gıdalar
-Et suları
-Yoğurt
-Kremalı çorbalar
-Muhallebi
-Limon ve ballı çay
-Yeşil çay

Boğaz Ağrısı İçin En Kötü Besinler:
-Alkol
-Nişastalı ve gresli gıdalar
-Granola
-Kuruyemiş
-Üzüm ya da portakal suyu
-Limonata
-Sert katı yiyecekler

Hastalığınız ne olursa olsun kızarmış, yağlı, baharatlı gıdalardan, gazlı içeceklerden, enerji içeceklerinden ve alkolden kaçınmanız gerekir. Çünkü bu yiyecek ve içecekler hastalığınızın belirtilerini arttıracaktır. Semptomlarınız uzun süre devam ederse yapacağınız en iyi şey bir doktora görünmektir. Kulaktan dolma bilmediğiniz ilaçları kullanmaktan kaçının ve unutmayın ki, her zaman hastalığı önlemek iyileştirmekten daha kolaydır.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/best-and-worst-foods-to-eat-when-you-feel-sick.html

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku