Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hemofili Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0 391

Hemofili Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Hemofili, genel anlamıyla nesilden nesile aktarılabilen bir tür kanamalı hastalıktır ve özellikle erkeklerde görülmektedir. 3 kısımda incelenmektedir. Şiddetli,orta ve hafif olmak üzere. Bu hastalığın nedeninden çok nesilden nesile aktarımı dikkatleri çekmektedir, yani ailenizde bu hastalığı barındıran birileri varsa sizde de ortaya çıkması yüksek ihtimallidir.

1) Şiddetli Kanamalar:
Kafa içi,boyun ve boğaz çevresi kanamalar şiddetli kanamalar olarak bilinmektedir. Bu tür kanamalarda erken müdahale çok önemlidir hastaya geciken bir müdahale hayatını kaybetmesine bile neden olabilir.

a) Kafa Travmaları: Bu tür travmalar tehlike sıralamasında ilk sıralamayı alabilir, kafa sonrası beyin kanamasına çevrilebilme ihtimali yüksektir.Teşhis için kanın gözle görülebilmesi önemlidir bu mümkün değilse bile hastada baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi belirtiler varsa acil doktora başvurmanız şiddetle tavsiye edilir.

b) Boyun ve Boğaz Kanamaları: Boyun çevresinde gerçekleşen kanamalardır,hafif bir kanama gibi görülebilir ancak sonuçları büyük ve tehlikelidir. Nefes almada sıkıntı yaratabilirken bunun yanı sıra enfeksiyonlara da sebep olabilir. En büyük belirtileri ise öksürük,nefes almada sıkıntı yaşama, yutma güçlüğü ve boğaz etrafında şişlik ve morluklardır.

c) Karın İçi Kanamalar: Herhangi bir travma ya da şiddetli bir öksürük karın içi travmaya sebebiyet verebilir. Kanlı öksürme, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi belirtilere sahiptir.

Hemofili Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?2) Orta Şiddetli Kanamalar:
Bu tür kanamalarda hasta kontrol altında tutulmalıdır çünkü her an büyük bir travmaya dönüşebilir ve bireysel müdahale yetersiz kalabilir. Hasta kendini çok iyi hissetmediği anda zaman geçirmeden bir doktora başvurulmalıdır.

a) Eklem İçi Kanamalar: Bu kanama türü en çok el ve ayak bileklerinden meydana gelmektedir. Ani bir hareket yapıldığı anda ya da buna bağlı çok yüklenme olduğunda kanamalar başlayabilir. Bunun en büyük belirtisi eklemlerde şişme ve ısının artmasıdır. Büyük bir ağrıya sebep olarak hastayı uyarmaktadır.

b) Kas İçi Kanamalar: Herhangi bir travma ya da burkulma sonucu meydana gelmektedir. En büyük belirtisi hareket zorluğu ve sıkıntılı bir ağrıdır. Kas içi kanamalarda bireyse bir müdahale yapmanız mümkün değildir bu yüzden doktor kontrolünde tedavi tercih edilmelidir.

c) Eziklikler ve Morarmalar: Bu nokta hastalığın teşhis konusunda en önemli noktasıdır. Çürükle ve morarmalar ilk aşamada basit ve küçük gibi görülebilir ancak bu onların uykuda olduğunu gösterir. Bir anda yok olup iyi olduğunu sanarsınız ancak yeniden çıkabilir ve kendini sürekli tekrarlayabilir. Sürekli renk değiştirirler ve farklı renklerle karşınıza çıkarlar.

Hemofili Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?3) Hafif Şiddette Kanamalar:

a) Ağız İçi Kanamalar: Bu tür kanamalar diş fırçalama ya da çarpma anında olabilir çok fazla abartılacak bir durum değildir ilk aşamada dudak çevresinde ve diş bölgesinde gerçekleşebilir fakat kanama 2 saat gibi bir süreden daha fazla devam ederse doktora başvurmanız önerilir.

b) Burun Kanamaları: Bu kanama türü soğuk su tedavisi ile ya da hastanın 5-10 dakika boyunca burnuna tampon yapması ile yok edilebilir. Çarpma ya da fazla güneşte kalma sonucu bu tür kanamalar meydana gelmektedir.

c) Hafif Kesikler: Deride meydana gelen küçük kesikler sonucu oluşur. Sağlıklı bir sargı bezi ile hafif pansuman yapmanı tedavi için yeterli olacaktır ancak hijyenik olmayan bir şekilde yapılan pansuman daha büyük hastalıklara yol açabilir çünkü bu tarz hastalar hijyen konusunda titizdir.

Tedavisi Nasıldır?
Tedavi aşaması tamamen bir ekip işidir aile ve hekimle birlikte yürütülmelidir. Kanamalar başladığı anda hastanın hikayesi alınır kanamaların ne sıklıklı olduğu ve ne derece büyük olduğu bilinmeli, ağız ve diş kontrolü yapılmalı sonrasında kas ve iskelet sistemi hakkında bilgi edinilmeli sonrasında hastalığın derecesine göre faktör uygulamaları doktor tarafından gerçekleştirilir. Doz, doktor tarafından belirlenir ve hastaya göre uygulanır.

Yazar: Ali ERSOY

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku