Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hepatit Diyeti Nedir?

0 434

Hepatit Diyeti Nedir?Hayati organlarımızdan biri olan karaciğerin iltihaplanması sonucunda gelişen hepatit hastalığı, kronikleştiği zaman siroza ve karaciğer kanserine dönüşme riskini meydana getirir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhiste tedaviler daha kolay hale gelmektedir. Ancak vücuda yeni nüfus etmiş olan akut hepatit hastaları için uygun bir tedavi yöntemi bulunamadığından dolayı, hastalara her şeyden önce beslenme şekillerine dikkat ederek kendilerini korumaya çalışmaları önerilmektedir.

Uzmanlar da bu hastalar için hepatit B diyeti tavsiye etmektedirler. Karaciğerin çalışmasının henüz azalmadığı hastalık aşamasında bile doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Her zaman karaciğeri zorlamayan besinler tercih edilmelidir. Karaciğerin performansının artık azalması söz konusuysa protein ve tuz tüketiminin kısıtlanması gerekmektedir. Ve tabi ki kullanılıyorsa alkol terk edilmelidir.

Hepatit Diyeti Nedir?Hepatit Diyeti Nasıl Uygulanmalıdır?

Bu hastalığa sahip kişilere doktorlarının yönlendirmesiyle öncelikli olarak beslenme düzeylerini dengeli bir şekilde ayarlandığı bir program hazırlanır. Bu programın içeriğinde özellikle yeşil yapraklı sebzelerden enginarın çok fazla tüketilmesi önerilmektedir. Enginarın yapısında bulunan silymarin maddesi karaciğerlerde ki hücre hasarını engelleme özelliğine sahiptir. Silymarin maddesi karaciğer hücre yapısını değiştirerek toksinlerin hücrelere girmesini engeller Ve magnezyum, fiber, folat ve C vitaminin sayesinde karaciğer hastalıklarının ve karaciğer kanserinin oluşmasını engellemektedir. Bu bitki karaciğer hastalıklarının tedavisinde destekleyici olduğundan, uzmanlar tarafından devamlı tüketilmesi önerilmektedir. Bu diyet programının içinde yer alan turunç, portakal, soğan, nane, lahana, karnabahar, havuç, kuru üzüm, böğürtlen, elma ve incir gibi yağ oranı çok düşük ancak fiber bakımdan zengin olan sebzelere yoğunlukla yer verilmektedir.

Hepatit Diyeti Nedir?Hepatit diyetinde kan şekerini arttırmayacak derecede limon, ballı – süt karışımı dikkat edilerek tüketilmesi gerekmektedir. Ancak pekmez ise demir oranı fazla olduğundan tüketimine dikkat edilmelidir.
Uzun süre aç kalmamaya dikkat edilmeli ve yemek miktarları azaltılıp öğünler günde 5 – 6 defa olacak şekilde ayarlanmalıdır. Özellikle gerekli enerji miktarının karşılanması için kaliteli karbonhidrat alımına önem verilmeli, meyve ve sebzeler öğünlerde daha fazla yer almalıdır. Hayvansal yağ tüketimine izin verilmeyen bu diyette, günde en fazla 6 çay kaşığı bitkisel yağ tüketimine izin verilmektedir. Hepatit diyeti düzenli ve dikkat edilerek yapılırsa, bu hastalığın etkileri azalabilir.

Kaynakça:
http://www.hepatitb.gen.tr/hepatit-b-hastalari-nasil-beslenmeli.html
https://www.beslenmerehberim.net/hepatit-hastalarinda-beslenme/
http://www.hepatit.gen.tr/hepatit-b-diyeti.html

Yazar:Hatice Öztürk

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku