Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Herkes Kitap Yazabilir Mi?

2 1.331

Kitap yazma sevgisini iki ana başlıkta toplayabiliriz;
Birincisi yazar olmak için kitap yazmak isteyenler.
İkincisi ise tamamen hobi amaçlı olarak kitap yazmak isteyenler.

Açıklamaya öncelikle ikinci yani hobi amaçlı yazanlar için başlayalım…

Herkes Kitap Yazabilir Mi?Hemen hemen herkesin gönlünde, “benim de bir kitabım olsa, satmak gibi bir derdim yok sadece gelecekte çocuklarıma anı olarak bırakmak istiyorum” düşüncesi mevcuttur. Sizlerin olmasa da mutlaka çevrenizde böyle düşünen insanlar vardır. Bu tarz düşünen insanlar için kurulmuş yayın evleri ülkemizde mevcut. Sizin için yazdıklarınız editöryel olarak kontrol eden, size fikir sunan fakat bunun karşılığında belli bir ücret talep eden yayın evlerini internet üzerinden kolaylıkla bulabilirsiniz. Fakat fiyat listelerini kontrol ettiğinizde sayfa sayısına göre değişkenlik gösteriyor fakat minimum 5000 TL ücret talep etmektedirler. Bu da hobi amaçlı bu işi yapmak isteyenler için isteklerini ileri bir zamana aktarmalarına neden oluyor.

Bir de matbaalar var bu tarz düşünenler için. Yayın evleriyle kıyas edildiğinde neredeyse yarı fiyatına kitabınızı bastırabilirsiniz. Fakat matbaalar yazılarınız üzerinde hiçbir çalışma yapmazlar, olduğu gibi basım yapar ve kitapları almanızı isterler. Yayın evlerinin satış yapması, bandrol işlemleriyle uğraşması, yazım ve anlam yanlışlarını düzeltmesi gibi hizmetler matbaalarda yoktur. Onlar kara düzen çalışırlar.

Kısacası paranız ölçüsünde hizmet alırsınız. Tavsiye olarak yayın evlerini tercih etmenizi tavsiye ederim. Nedenine gelince; hayatınızda durmadan kitap çıkarmıyorsunuz. Bir kere bu işi yapacaksanız kaliteden ödün vermeden ortaya güzel bir iş çıkmasını sağlayın. Ayrıca yayın evleri sizin kitabınıza uygun kapak tasarımı yaparak sizi bu dertten de kurtarmaktadır. Matbaada basım yaptırdığınızda saydığım bu kalemleri ekstra yerlerden yaptırmak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle geleceğe bırakmak istediğiniz bu hevesiniz için para biriktirin ve ortaya kaliteli, ileride “iyi ki böyle yapmışım” diyebileceğiniz bir çalışma yapın.

İlk kategoriye gelecek olursak, yazar olmak, tanınmak edebi eserler vermek istiyorsanız sizin işiniz daha da zor. Çünkü sizi para da kurtarmayacaktır.

Nasıl mı?

Herkes Kitap Yazabilir Mi?Ülkemizdeki kitap okuma oranları ve okurların neye göre seçim yaptıkları malum. Herkesi tenzih ederiz lakin genelde isim üzerine kitap satın alan bir okur kitlesi karşısında maça 1-0 yenik başlayacaksınız. Yayın evleri ne yazık ki bu konuda acımasızlar. Ancak onlar da haklı ve ölü yatırım yapmak istemiyorlar. 10.000 TL’ye yakın bir maliyet yaparak kitap çıkaracaklar ancak getiri sağlamayacak. Şirket mantığı ile düşünürsek onları da haklı görebiliriz.
Yazar olarak, öncelikle yapmanız gerekenleri sıralayalım.

– Kitabınızın tamamen bittiğinden emin olun. Yani son sayfasında THE END yazmadan görüşmelere başlamayın.
– A-4 kağıdına kitabınızı yazdırın ve bir klasör içerisine düzenli bir şekilde yerleştirin. Ne kadar düzenli görünürseniz saygınlığınız o kadar artacaktır.
– İsterseniz mail olarak dosya kabul eden yayın evlerinin internet sitesinden dosyanızı öz geçmişle birlikte gönderebilirsiniz. Ancak size dönüşleri ortalama 3-4 ay arasında olacaktır. Zamanınız varsa bu yolu deneyin. Ancak ben yeni bir yazar için ben tavsiye etmiyorum.
– Elinizde dosyanızı alarak yayın evlerinin kapısını tek tek yılmadan çalın. Sizi gülle karşılamalarını asla beklemeyin. Yüzünüze baksalar şu aşamada iyidir.
– Gayet sakin ve kendinden emin bir şekilde derdinizi anlatın. Süslü kelimeler yerine daha kaliteli fakat bilgili konuşun.
– Dosyanızı konuşma sonunda size göstereceği ilgiye göre kuruma teslim edin aksi takdirde siz odadan çıktıktan sonra çöpe giden bir dosyanız olacaktır.
– Size ortalama dönüş süresini öğrenin.
– Yazdığınız türde yayın yapıp yapmadıklarını öğrenin.
– Dosyanız içerisinde mutlaka öz geçmiş ve irtibat numaralarınızı bırakın.
– Yüz yüze görüşmeler her zaman daha sağlıklı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Hem belki de ortak tanıdıklarınız bile çıkabilir.
– Ondan sonrası artık bekleme. Bekleme süresinin ne zaman olacağını bilemeyiz ancak 1-4 ay arası olacağı kesin. Yayın evinin kapasite ve talebine göre değişecektir.
Şimdiden hepinize Allah kolaylık versin. Dosyanız reddedilse dahi yazmaktan asla vazgeçmeyin..

Yazar:şevket Devrim

2 Yorumlar
  1. Onur AKGÜN diyor

    Teknik kitap yazmam için o branşta lisans mezunu olmam yeterlimidir.

  2. 10 Tuhaf Kitap diyor

    Herkes kitap yazabilir mi bilmiyorum ama tarihte yazılmış gizemli, çözülemeyen kitaplar her zaman ilgimi çekmiştir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku