Hint yağı, Hint bitkisinin tohumlarından elde edilen Hindistan bölgesinde yetişmesinden dolayı bu adı alan yararlı bir bitkidir. Birçok sektörde ham madde olarak kullanılır. Özellikle sağlık ve kozmetik alanlarında çok yararlanılır. Önceleri Afrika ve Hindistan’da çok kullanılırken zamanla çok faydalı bir yağ olduğu anlaşılmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. Hint yağını bu kadar yararlı kılan içindeki doymamış yağ oranının yüksek olmasıdır.
Hint yağının başta cilt ve saç olmak üzere birçok faydası vardır. Bu faydaları sıralarsak;
1- Cilt kırışıklıklarını azaltır.
2- Ciltteki yaraları tedavi eder.
3- Kuru cildi nemlendirir.
4- Sivilce oluşumunu engellediği gibi oluşan sivilcelerin yok olmasını da sağlar.
5- Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan cilt çatlaklarına çok iyi gelir.
6- Ciltte oluşan lekeleri yok eder.
Hint yağı etkili bir yağ olduğu için cilt üzerine sürerken ince bir tabaka şeklinde sürmekte yarar vardır. Yoksa cildi tahriş edebilir. Zaten doğal bir çözüm olduğu için görülen herhangi bir yan etkide yağın kullanımının bırakılması gerekir. İlk olarak küçük bir alanda denenmesi gerekir. Eğer herhangi bir yan etkisi görülmez ise Hint yağı düzenli kullanılırsa cilt üzerindeki olumlu etkileri görülür. Ama ara sıra kullanılırsa çok da etkisi hissedilmez.

Hint yağının saç üzerindeki etkilerini sıralarsak;
1- Kepek problemi çözülür.
2- Bitlerle mücadele eder.
3- Saça parlaklık verir.
4- Saçı besler.
5- Saçların dökülmesini engeller.
6- Kaş ve kirpiklerin daha güzel görünmesini sağlar.
Hint yağının saçlar için faydasını görmek için ceviz yağı ile karıştırmak gerekir.
Ceviz ve Ceviz Yağı
Ceviz çok yararlı ve lezzetli bir yiyecektir. Sonbahar ayında olgunlaşan bu meyve yeşil kabuğun altındaki sert kahverengi kabuğun altındadır. Özellikle yeşil kabuğundan ayırırken eller boyanır. Bu boyama etkisi çeşitli kozmetik ürünlerin yapımında kullanılır. Özellikle beyin gelişimine olan faydası ile bilinen cevizin yağı da kendi kadar faydalıdır.
Ceviz yağının cilt için faydalarını sıralarsak;
1- Güzel kaş ve kirpiklere sahip olunmasını sağlar.
2- Cilt lekelerini yok etmeye yarar.
3- Saçların beyazlamasına engel olur.
4- Göz çevresindeki kırışıkları azaltır.
5- Saçların canlı ve parlak görünmesini sağlar.
6- Cildi nemlendirir.
7- Cildin yaşlanmasını geciktirir.
8- Cilt yenilenir.
9- Cilt hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

Ceviz yağının diğer faydalarına da göz atarsak;
1- Beyin için çok yararlıdır.
2- Romatizma ağrılarını azaltır.
3- Sinir sistemine iyi gelir.
4- Öksürüğün kesilmesinde etkilidir.

Ceviz yağını kullanırken dikkatli olmak gerekir. Aşırı kullanımdan uzak dürmek gerekir. Fayda yerine zararı olabilir. Cilt, saç ve diğer faydalarından yararlanmak için farklı karışımlar ve formüller uygulanmaktadır. Hint yağı ile karıştırılarak cilt ve saçlara olan faydasından yararlanılır. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde mutlaka doktora baş vurmak gerekir. Bu da Hint yağı hatta tüm yağlar da olduğu gibi alerjik bir etki görülme ihtimalinden dolayı küçük bir bölgede denemek gerekir.
Hint yağının da ceviz yağının da ayrı ayrı cilt lekelerini yok edici etkisi vardır. Bu iki yağın karışımı ile cilt lekelerini yok etme olasılığı daha yüksektir.

Kaynakça:
https://www.ciltguzellik.com/hint-yaginin-cilde-faydalari
https://saglikistiyorum.com/ceviz-yaginin-faydalari-nelerdir-ceviz-yagi-cilde-sagliga

Yazar: Serpil Altunyay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here